Marksten och plattor – så lyckas du!

Att anlägga gångar eller en trevlig uteplats av sten eller plattor blir ett lyft i trädgården. Här tipsar vi om vad du bör tänka på innan du väljer sten samt visar hur läggningen går till.

När det gäller marksten finns en uppsjö av olika material att välja mellan. Livslängd, pris, läggningsteknik och kombinationsmöjligheter är olika beroende på om man väljer till exempel trä, kullersten, gatsten, naturstensplattor, tegel eller betong. Betong är vackert, funktionellt och beständigt, och inte alltför dyrt. Marksten och plattor i betong är lätta att lägga och finns i många storlekar och färger. Natursten är dyrare och ofta svårare att lägga själv, men har i gengäld en mer livfull yta.

Du bör ta hänsyn till fasaden och närmiljön när du väljer ytstruktur och färgton. Helst ska beläggningen vara så pass neutral att den lyfter fram växtligheten och arkitekturen. Men det är givetvis en fråga om tycke och smak.

Gör rätt från början

Beräkna hur stor plats som ska stensättas genom att slå ner pinnar i trädgården. Ställ gärna ut trädgårdsmöblerna och grillen och glöm inte att även flyttbara krukor ska få plats. Du ska kunna gå runt möblerna utan att stöta till dem. En entrégång ska vara så bred att två människor kan mötas, det vill säga minst 140 centimeter. En vanlig trädgårdsgång planerar du till mellan 70 och 90 centimeter, så att skottkärran får plats. Garageinfarten bör vara så bred att en bil med öppna dörrar får plats.

Läs mer: Lägg betongsten

Rita en enkel skiss

Gör en enkel skiss som du måttsätter enligt ovan och ta gärna ett foto på ytan. Ta med dig dem till försäljaren för att diskutera vidare kring förnyelsen av din trädgård. En stenläggning innebär ofta en stor investering i pengar och tid så det gäller att göra rätt från början.

Storleken på marksten

Medelstora markstenar som läggs i någon typ av stabilt förband är det bästa för en garageuppfart. Det finns också stentyper med låsklackar eller speciella låsande format om uppfarten är tungt belastad. Stenen bör vara minst 6-7 centimeter tjock. Till en vanlig gång eller uteplats räcker det med 5 centimeter tjock sten. Tänk på att ju smalare gången är, desto bättre gör sig ett litet platt- eller stenformat. Större uteplatser kan med fördel läggas med stora plattor. Men de stora plattformaten är inte stabila nog att ha på uppfarten.

Läs mer: Lägga marksten

Det viktiga underarbetet

Lägg ut käppar och snöre som markerar var beläggningens kant ska ligga. Man ska aldrig lägga marksten eller plattor direkt på matjorden eftersom jorden rör sig av frostens inverkan vid frysning och tö. Gräv alltså bort jorden till cirka 20 centimeter djup. I norra Sverige kan man behöva gå ner ytterligare för en uppfart. Här ovan ser du hur du ska gå till väga om du själv vill lägga marksten. Vill du leja ut jobbet kontaktar du en trädgårdsanläggare.

Vad kostar marksten?

Kostnaden för en stensatt uteplats eller uppfart varierar beroende på val av material. Det är omöjligt att ge en generell prisbild för själva anläggningsarbetet, ifall man väljer att låta en yrkesman utföra jobbet. Priset beror bland annat på det underlag som ska schaktas bort, om man kommer till med maskiner eller om arbetet måste utföras för hand, anpassning till befintliga byggnader med mera.

Själva ytbeläggningen i betongsten kostar 120-300 kronor per kvadratmeter, kullersten 170-200 kronor per kvadratmeter och konventionell smågatsten cirka 500 kronor per kvadratmeter. Marktegel ligger också kring 500 kronor per kvadratmeter. Begagnat material går ibland att få tag i billigare. Följ med i tidningarnas radannonser!

Läs även: Så lägger du marksten i trädgården

Så här gör du

1. Mät upp den yta du ska belägga. Slå ned käppar och markera ytans längd och bredd med snören. Figuren till höger ger en rät vinkel. Gräv ur underlaget 20-25 centimeter djupt. Underlaget ska vara fast och jämnt. För garageuppfart, räkna med 70 millimeter tjocka plattor och för uteplats och gångar 50 millimeter.

2. Tänk på att ytan måste ha en lutning så att regnvattnet rinner bort från huset. Cirka 20 millimeter per meter brukar vara lagom. Fiberduk används mot rotogräs. Lägg duken på den avjämnade bädden.  

Grunda ytan med bärlager som vattnas, packas och jämnas till med vibratorplatta. Lägg därefter ut ett jämnt lager sättsand/stenmjöl 30 millimeter tjockt. Kör över ytan en gång till med vibratorplattan.

3. Lägg ut läkter i sättsanden och väg av med hjälp av vattenpass och en rätbräda. Beläggningens färdiga höjd ska vara minst 5 millimeter högre än omgivande mark. Vid eftervibrering sjunker beläggningen ytterligare. Kontrollera att lutningen är rätt. Dra av sättsanden med rätbrädan och ta sedan av läkten. Fyll på med sättsand där läkten legat. Var noggrann! Underlaget är beläggningens viktigaste moment.

4. Lägg första raden plattor/marksten i linje med snöret. Lägg helst ett mönster med fogförskjutningar för stabilitetens skull. Sitt på den färdiga ytan medan du arbetar. Det är viktigt att du får en 3 millimeter fog mellan plattorna där fogsanden ska sopas ned.

5. Fortsätt att lägga rad efter rad. Kontrollera med hjälp av ett snöre eller en bräda att ytan växer lika i alla riktningar. Justera vid behov med minskad respektive ökad fog. Avsluta helst inte raderna med klippta eller halva stenar utan rama in stenbeläggningen med ett rullskift, en jämn rad hela stenar.

Illustrationer Nordform

6. Täck den lagda ytan med fogsand som sopas ner mellan plattorna/markstenen. Borsta bort överbliven sand och kör gärna med vibratorplatta. Börja bearbetningen i kanterna och arbeta in mot mitten. Vibratorplatta ska endast användas till marksten. Fyll på med ny sand och vattna eventuellt. Alla fogar måste fyllas med sand för att ytan ska bli stark.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar