Lägg betongsten

Visst kan du lägga marksten själv. Betongsten är både lättskött och har lång livslängd.


<!– –>Betongsten kan användas till allt från garageuppfarter, altaner och gångar till rabattgränser och murar. Eftersom materialet är både lättskött och har lång livslängd byter allt fler ut gräsmattan, trätrallen eller grusgången mot betongsten. Den har ju onekligen sina fördelar; i princip underhållsfri och med lång livslängd. Visserligen har kanske den riktiga naturstenen en vackrare yta och är än mer hållbar, men med tanke på att den ofta kostar betydligt mer och är mycket svårare att lägga själv – framför allt för att naturstenen är ojämn i tjocklek och tyngre – är betongstenen verkligen ett fullgott alternativ. Idag finns också betongsten i mängder av färger, former, mönster och strukturer.

Annorlunda. Denna sten vann guldmedalj på Chelsea Flower Show! Bradstones ”Old Town Chelsea Cobbles” kommer från Starka och kostar cirka 900 kronor/kvadratmeter.

Liknar natursten. Förvillande lik natursten är Benders ”Oxford Patina” som finns i tre färger: grå, grafit och sand. Pris 320 kronor/kvadratmeter för 40×40 centimeter.

Modern. Rejäl är den nya betongplattan ”Vision” från St Eriks. Finns i både slätt utförande samt med struktur i vitt, svart eller grått. Pris cirka 60 kronor/styck för 40×40 centimeter.

Hyr maskinerna

Det är inte svårt att jobba med betongsten, vare sig du ska bygga en mur eller lägga den på marken för till exempel en altan. De flesta verktyg och redskap som behövs har du troligen hemma, utom plattvibratorn som du måste hyra. Vill du slippa gräva kan det vara bra att samtidigt hyra en liten grävmaskin. Du behöver gräva bort ungefär 15-30 centimeter på djupet beroende på plattornas tjocklek, och är det fråga om en större plattsättning blir det många spadtag. Det kan vara bra med lite kraft kvar i armar och rygg när det är dags för det roligaste, det vill säga själva plattläggningen.

Slipp ogräs med fiberduk

De flesta företag rekommenderar sättsand, men om du istället använder stenmjöl blir underlaget inte lika rörligt, hårdare packat och därmed stabilare. Stenmjölet är heller inte lika populärt hos myrorna.

För att minska risken för ogräs mellan plattorna bör du lägga en fiberduk under bärlagret. Den hjälper också till att hålla bärlagret på plats så att det inte försvinner ner i marken. Vill du ha det garanterat ogräsfritt underifrån, gjut en betongplatta under. Det är också viktigt att du använder riktig sättsand. Tar du vanlig sand kan det finnas massor av pyttesmå ogräsfrön i sanden som sedan slår rot mellan plattorna. Ett annat alternativ är att använda en ny produkt på marknaden, så kallad ”hårdfog”, härdande fogsand som både är miljövänlig och frostsäker.

Detta behöver du: Spade, pinnar, snören, klubba, tumstock, rätbräda, vattenpass, kratta, sopkvast, ev. vinkelslip/motorkap/ huggmejsel/stenklipp för kapning. Plattvibrator/vibroplatta.

1. Börja med att märka ut ytan genom att slå ned pinnar med snören mellan. Gräv sedan ut cirka 15-30 cm, beroende på tjocklek på typ av stenläggning. Garageuppfart kräver större djup för bärlager än en altan. Se till att du har ett fall på minst 1-2 cm per meter, ut från huset.

2. Jämna till ytan och kontrollera att den behållit fallet. Lägg därefter ut eventuell fiberduk och fyll sedan på med 10-15 cm tjockt bärlager av samkross, cirka 0,18 mm kornstorlek. Packa krossen hårt med plattvibrator, se till att du har kvar stenens höjd.

3. Fyll därefter på med stenmjölet cirka 3-5 cm tjockt. Packa lätt med plattvibratorn. Placera ut avdragsbanor (t ex 2-3 m långa järnrör eller träreglar), ovansidan på avdragsbanorna ska ligga i nivå med markstenens undersida. Drag av överflödig sand.

4. Nu kan du börja lägga. En del sten läggs med ett litet fogmellanrum på cirka 3 mm, andra har färdiga distanser och ytterligare andra läggs kant i kant. Gemensamt för dem alla är att du börjar med att lägga ett helt skift (en hel rad) så att du eventuellt kan justera för att slippa k

5. Dags att foga. Häll ut rejält med fogsand över plattorna och sopa tills fogarna är fyllda. Vattna sedan ned sanden försiktigt med mjuk stråle, häll på ny sand och fortsätt sopa. Fuska inte, att fogarna är ordentligt fyllda är A och O för stabiliteten. Oftast får man gå över ytan många gånger.

Köpinformation

Benders, www.benders.se
Starka, www.starka.se
St Eriks, www.steriks.se

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar