Lägga marksten

Satsa på att göra ett bra grundarbete – då blir du nöjd med din stenläggning i många år framöver. Välj några plattor du gillar och sätt i gång – för det är flott, snyggt och praktiskt med sten på uteplatsen eller trädgårdsgången.


Det finns mycket plattor att välja mellan bland betongsten och natursten om man vill ha ett utegolv. Att lägga natursten kräver lite extra tålamod och tid. Eventuellt ogräs mellan plattorna kan hållas i schack med miljövänlig ogräsättika; spraya två till tre gånger per år.

En underhållsfri uteplats, en snygg trädgårdsgång eller en proffsig garageuppfart – med tålamod och marksten blir det möjligt. Du kan absolut göra jobbet själv.

Som med precis allt annat är det underarbetet som sätter ribban på slutresultatets kvalitet. Ta dig tid med att mäta och platta till – själva läggningen är inte så svår, om du inte väljer att göra ett avancerat mönster förstås. Marksten finns i mängder av material, färger och former. Väljer du natursten måste du räkna med att läggningen tar lite längre tid. Den här beskrivningen gäller för både uteplatser och trädgårdsgångar. För garageuppfarter gäller ungefär samma principer – kolla bara så att plattorna du valt lämpar sig för fordonstrafik och var dessutom noga med fogningen av dessa plattor. Stenleverantören kan ge dig flera tips.

Att tänka på:

Det finns vissa verktyg som är absoluta måsten när det gäller markstensläggningen. Förutom spade (eller kanske en liten grävmaskin!), vattenpass och en rätbräda måste du ha en så kallad plattvibrator. Hyr den (och kanske även grävmaskinen) hos en maskinuthyrare. Snören underlättar jobbet, liksom en rejäl borste. Väljer du att lägga natursten måste du ha slägga och mejsel till hands.

1. Mät upp och markera ytan som du ska stenlägga. Spänn upp tunna snören och fäst dessa i pinnar. Tänk redan nu på vattenavrinningen. Fallet bör vara 1 – 2 cm per meter för att vatten ska kunna rinna undan. Ytan ska luta från huset.

2. Gräv ur den markerade ytan. För trädgårdsgång eller uteplats krävs ett djup på cirka 15 – 25 cm, för en garageuppfart 30 – 35 cm. Om det är väldigt lerig jord kan du lägga en fiberduk ovanpå för att gruset och lerjorden inte ska blanda sig med varandra.

3. Fyll på med ett så kallat bärlager av väggrus och packa med plattvibrator. Ytan ska vara jämn och ha samma lutning som du vill att den färdiga ytan ska ha – kontrollmät genom att spänna upp ett snöre. Kvar upp till den färdiga plattytan ska det nu vara 3 cm för sättsand plus markstenens tjocklek.

4. Lägg ut ett cirka 3 cm tjockt lager sättsand över ytan. Placera ut avdragslister och fixera dem till rätt höjd. Med vattenpasset kollar du så att lutningen är rätt. Drag av med rätbrädan för att få en slät yta. Ta bort avdragslisterna och fyll försiktigt igen med sättsand.

5. Lägg nu markstenen/plattorna med en fog på 3 mm. Med hjälp av snörena kontrollerar du att beläggningens ytterkanter är raka. Var noga med kantstödet. Provlägg ett varv för att se hur stenen räcker, så att du slipper onödiga kapningar. Vid kapning ska minst en tredjedel av plattan/stenen vara kvar.

6. Borsta ner fogsand i fogarna. När sanden är bortsopad kan du köra en omgång med plattvibratorn för att packa ytan, ej på tunnare plattor. Gummibotten på plattvibratorn rekommenderas – då skadas inte stenarna. Borsta därefter i en eller flera omgångar fogsand – för lång hållbarhet! Spara lite fogsand för underhåll.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar