Konditorn som vill väcka vår kärlek till naturen

Hon valde restaurangskolan för att hon gillade att vika servetter. Idag börjar hon varje dag med en bulle. Nu släpper konditorn My Feldt sin första bakbok där hon utgår ifrån naturen, årstiderna och säsongens råvaror – men utan att nämna orden ekologiskt eller hållbart en enda gång.


Många som arbetar med matlagning och bakning berättar om hur de som barn alltid var med i köket. Det stämmer inte in på konditorn My Feldt som driver Feldt’s Bröd & Konfekt i Halmstad. Istället växte passionen fram under tonåren på restaurangskolan. En linje hon valde främst för att hon gillade att vika servetter.

– Jag hade en kökslärare som sa att jag hade talang och som en av sju barn så var jag ju inte direkt övergödd med sådana ord så jag sög åt mig glatt och tänkte, jaha, då ska jag satsa på detta.

Du driver ett bageri – berätta om en vanlig dag?
– Jag äger och driver det med barnens pappa Johan, jag kör kondis och han bakar. Jag börjar alltid dagen med en bulle, ligger det en hel buffé kan man inte låta bli. Sen tillverkar jag sötsaker hela dagen och äter alldeles för lite lunch. Därefter hämtar jag barnen från förskolan och gör allt som en vanlig förälder gör.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Att jag gör något jag tycker är roligt och är stolt över, dessutom så får jag chansen att påverka människor på olika sätt.

Det tråkigaste?
– Att diska!

I maj släpps din bok Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga – Bakning och känslor genom naturen. Vad har varit det roligaste med att göra boken?

–  Jag och Linda Lomelino som är fotograf har haft galet roliga stunder tillsammans under detta projekt, den fotades under 17 månader.

Du har delat in boken i årstider, berätta hur du har tänkt?

– Jag har egentligen gjort mer än så och låtit den följa med från den första gröna snödroppen som kikar upp, via det sista lövet som faller från träden och genom en grå vinter. Ett år är så mycket mer än fyra årstider. När naturen väl har exploderat händer det något varje vecka och jag har försökt att göra recepten utifrån naturen istället för efter indelning på kakor och bakverk. Jag brinner för eko och hållbart men det är ingen fribiljett att välja eko, man måste jobba i säsong, med naturen och inte emot den. Jag har skrivit hela boken i det tänket utan att nämna orden ekologiskt eller hållbart en enda gång. Jag vill att man skall förstå själv – få folk att göra något utan att säga det.

Vad hoppas du att boken ska ge dina läsare?
– Jag hoppas att den ska väcka något som somnat i oss när vi blir vuxen. Som liten är man ett med naturen, sen blir vi vuxna och vänder oss emot den. Vi är aldrig nöjda – vattnet är för kallt, solen är för varm eller så lyser den inte alls, löven är jobbiga, de hamnar i stuprännan, frost är piss, då måste man skrapa rutan, snö är skit, då blir det halt. Vi lägger markdukar och försöker stänga ute det som växer, det skall vara ordnat och passa ens liv. Istället för att låta naturen vara vild och vacker och dras med av den. Jag vill få alla att se hur rasande vacker naturen är och bli kära, för allt vi älskar vill vi vårda.

Nu har du just släppt en bok, vad har du mer på gång framöver?
– Jag fortsätter driva bageriet tillsammans med Johan och i sommar spelar jag spela in ett eget tv-program som sänds i höst.

Var hittar du inspiration i ditt yrke?
– Jag tänker aldrig ”åh nu skall jag baka en muffins”. Jag tänker ”oj, här var en otroligt fin rabarber, vad ska jag göra med den?” Är det varmt ute, då gör jag glass, är den lite skadad gör jag kompott. Jag utgår alltid från råvara.

Dina bästa tips till hemmabagaren?
– Läs receptet noga, ta dig inte vatten över huvudet och köp en våg.

Jag läste att du har ett stort trädgårdsintresse, berätta?
– Ja jag älskar trädgård! Jag har en stor trädgård med ett växthus fullt av blommor – pelargoner, dahlior och sommarblommor. Gräsmattan struntar jag i att klippa, då blir den en vacker klöveräng.

Hur kombinerar du dina intressen trädgård och bak- och matlagning?
– Jag planterar saker man kan äta, mycket bärbuskar och fruktträd. Jag tar tillvara på allt. Hinner man inte med i stunden så kan man frysa in och göra något på det en regnig dag.

På vilket sätt har naturen och hållbarhet fokus i ditt liv?
– Vi äter ekologisk mat som är i säsong. Jag försöker att prata med barnen om vad som är i säsong, varför vi inte kan äta tacos med gurka och tomat på vintern, ta mig tid att förklara för dem. Vårt bageri är ekologiskt och utöver maten försöker jag tänka hållbart genom allt, ibland lyckas jag jättedåligt och ibland bättre.

Här delar My Feldt med sig av tre recept från boken!

Syrensaft

Vallmosnurror med vaniljfyllning

Jordgubbssylt genom sommarregnets fönster

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar