Foto: Linda Lomelino

Koka egen jordgubbssylt

Kök

När du ska koka sylt gör det inget om jordgubbarna är tryckskadade, fula eller övermogna, det blir gott ändå. Här är ett enkelt recept från My Feldts nya bakbok. 

Jordgubbssylt genom sommarregnets fönster

Du behöver:

Till cirka 1,5 liter

1 kg färska jordgubbar

1⁄2 vaniljstång

630 g strö- eller rårörsocker

Annons

40 g färskpressad citronjuice (från ca 1 citron)

Gör så här:

1. Rensa jordgubbarna. Dela vaniljstången på längden och skrubba insidan med sockret över en kastrull så att fröna lossnar.

2. Lägg alla ingredienser i kastrullen och koka upp. Sänk värmen och sjud sylten under omrörning i 10–20 minuter, eller tills den har en bra syltliknande konsistens. Jordgubbar innehåller inte så mycket naturligt pektin så den här sylten blir aningen lösare än en sylt på till exempel hallon. Om du vill kontrollera konsistensen kan du ställa in en tallrik med en klick sylt på i kylen – kontrollera sedan konsistensen när sylten har svalnat.

3. Häll upp den varma sylten på steriliserade burkar. Förvara mörkt och svalt. Oöppnad burk håller i upp till 1 år.

 

Se även de andra recepten från My Feldts bok Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga:

Syrensaft

 

Vallmosnurror med vaniljfyllning

 

Här kan du läsa My Feldts tips till hemmabagaren och om hennes passion för bakning, trädgård och naturen. 

08 maj 2018
Annons
Mer om Kök

Konditorn som vill väcka vår kärlek till naturen

Kök Hon valde restaurangskolan för att hon gillade att vika servetter. Idag börjar hon varje dag med en bulle. Nu släpper konditorn My Feldt sin första bakbok där hon utgår ifrån naturen, årstiderna och säsongens råvaror – men utan att nämna orden ekologiskt eller hållbart en enda gång.

Recept på läskande syrensaft

Kök Fullt av blommande syrener i trädgården? Passa på att kapsla in smaken av sommar och gör syrensaft. Här är ett recept från My Feldts bok Blåbärssnår,...

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför...

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender. 

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...

Medlems-
innehåll

Bästa bubblet till nyår – 7 vintips

Kök Varför är Champagne så glamorös och dyr? Och vad är skillnaden mellan Cava, Prosecco och Crémant? Stefan Saidac på Vinbetyget.se berättar om...

Medlems-
innehåll

Godare helg: 7 mat- och vintips!

Kök Vad ska man äta för gott i helgen? Och vilka viner passar bäst till? Här är sju middagar med matchade viner – alla prisvärda och med högsta betyg!

Annons

Ta grillningen till nästa nivå

Kök Är det verkligen sämre med elgrill och gasol? Borde jag satsa på kol eller briketter? Varför är alltid glödbädden som bäst när jag grillat färdigt?...

Medlems-
innehåll

Bästa italienska vinerna under 100 kronor

Kök Gillar du italienska viner? Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om prosecco, rosévin, röda och vita fyndviner från topplistan.