Inred källaren – så gör du

Dags att inreda källaren? Här är expertens bästa tips!


Det är inte så många av oss som har råd med så stora hus som vi verkligen skulle vilja ha och behöva. Därför gäller det att utnyttja det hus vi har till max. Men om vi ska inreda källare och vind som inte är konstruerade för detta måste vi se till att allt verkligen görs på rätt sätt. Annars kan ombyggnad och ny användning av dessa ytor istället leda till dyrköpta erfarenheter i form av problem med fukt och mögel.

Vi i Villa har talat med Johan Hedström, kanslichef på Småhusskadenämnden, som är expert inom just detta område. Han ger följande råd för inredning av källare.

– En källare är en källare. Problem uppstår när man försöker använda den till något annat. Allt går att göra under förutsättning att man tar hänsyn till naturkrafterna. Ett problemfritt klimat i källaren kräver god ventilation och att temperaturen inte är för låg, särskilt om ett utrymme ska användas till våta aktiviteter.  

Det är egentligen omöjligt att ge generella råd menar Johan Hedström. Särskilt när det handlar om att försöka tämja naturkrafterna. Några allmänna regler går dock att ställa upp:

Läs mer: Så får du en frisk källare

Inred källaren

  • Varmare är torrare
  • Aldrig organiskt material, trä, papper, sågspån med mera i kontakt med betong.
  • God ventilation, vilket kräver fläkt.
  • Öppna färger, måla med silikatfärg på källaryttervägg.
  • Stäng aldrig in fukt.
  • Undvik golvvärme eller rådfråga någon som kan.

– Man borde egentligen ta varje enskilt fall för sig för att i samråd med fastighetsägaren komma fram till ett förslag som är så optimalt som möjligt, säger Johan Hedström. Det handlar så mycket om hur ett utrymme brukas, hur stor plånboken är och inte minst fastighetsägarens egna drömmar och föreställningar.

Det finns ett grundläggande problem i att underifrån kommande markfukt inte skall spärras in under täta skikt, samtidigt som det inte heller är bra att man häller ut vatten på ett golv som saknar ett tätt skikt.

Fungerande golv

–Välj bort golvvärme, säger Johan Hedström. Det är en riskfylld konstruktion eftersom äldre hus inte är byggda för att värmas på det viset. Med tiden kommer marken under huset bli så uppvärmd att risken för fuktskador ökar. Mitt råd är att man väljer att lägga ett mekaniskt ventilerat golv. Ett mekaniskt ventilerat golv fungerar alltid, ger valfrihet vad gäller ytmaterial och är varmt att gå på. Vilket fabrikat eller system man väljer kan delvis vara beroende på betongplattans utseende.

Här finns det ett flertal olika fabrikat som ger en säker lösning enligt Johan Hedström. I dessa system finns en fläkt som ser till att ventilationen fungerar i golvet och att inga fuktproblem uppstår.

– En extra finess med ett ventilerat golv är att det ger den ventilation en källare så väl behöver förklarar Johan Hedström. Vill man verkligen undvika ett så kallat ”källarklimat” så är god ventilation grunden..

En luftspaltbildande matta kräver en slät yta vilken kan vara svår att åstadkomma för amatören om plattan är mycket ojämn. När plattan är ojämn kan ett system med ställbara skruvar vara mer lämpligt och lättare att lägga. A och O är emellertid alltid att golvet skall vara mekaniskt ventilerat. Att ett golv skulle kunna ventilera sig själv är en myt.

Läs mer: 10 tips för en torr källare

Klinker går bra

På ett ventilerat golv kan man sedan lägga valfritt ytskikt. Man bör dock undvika linoleum eftersom linoleumgolv till skillnad mot plastgolv är känsliga för vattentvätt. Klinker är olämpligt på ett spånskivegolv eftersom det rör sig för mycket. Det är ok att lägga klinker direkt på plattan. Klinkergolv är ett fuktsäkert golv. Fogarna ser då till att det andas, men var försiktig med golvvärme. Det blir visserligen hårt och kallt utan, men golvvärme kan föra med sig nya problem med fuktvandring. Äldre hus saknar isolering under plattan vilket gör golvvärme olämpligt. Johan Hedström understryker att klinker bara är lämpligt i torra utrymmen. Läggar man klinker i ett duschutrymme måste den läggas på en fuktspärr. Detta för med sig att underifrån kommande fukt ackumuleras i plattan. Smuts i betongen och gamla limrester kommer att ställa till problem. Hoppar man över fuktspärren kommer vattnet i duschen blöta ner plattan och samma problem uppstår. Alltså inte klinker i våtutrymmen.

Ett med fläkt ventilerat golv är mycket säkrare. Vill man prompt ha klinker på ett sådant golv golvet går det att lägga klinkern på golvgips som inte rör sig. Gips är dessvärre ett fuktkänsligt material och denna lösning kräver en mycket noggrant utförd fuktspärr.

Lägg aldrig ett plast- eller linoleumgolv direkt på betongen i en källare eftersom detta kan medföra problem med förtvålat lim och ge sjuka-hus-symptom förklarar Johan Hedström. Om man bara ska utnyttja källaren som förråd så är det bästa att bara måla golvet.

Fina väggar

Det bästa är att in te göra något alls. Snabbt snyggt utan större ansträngning får man genom att måla. Måla endast med silikatfärg som andas. Plastfärg ramlar av och andas inte.

– Det är absolut förbjudet att använda träreglar mot yttervägg – de blir fuktiga i kontakt mot väggen, säger Johan Hedström. Plåtreglar är det som gäller i källaren. På dessa är det sedan fritt fram att sätta på vad man vill. Men andas ska det. Lämna därför springa både upptill och nedtill. Isolera inte heller källarväggen på insidan. Måste man isolera så ska detta göras på den lilla bit som är ovan mark och kanske en meter ner och då ska man max isolera med 5 centimeter, säger Johan Hedström.

– Källarytterväggens insida ska vara så varm som möjligt. Då håller den sig nämligen torr.

Läs mer: Så funkar det att inreda källaren

Vill du kontakta nämnden?

Småhusskadenämnden
Box 2303
103 17 Stockholm
Telefon: 08-700 08 10 (kl. 9.30-11.00)
E-post: kansli@smahusskadenamnden.sewww.smahusskadenamnden.se

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar