Annons
Kanske ett kontor? Eller ett extra rum för gästerna?
Kanske ett kontor? Eller ett extra rum för gästerna?

Så funkar det: Att inreda källaren

Rum

Outnyttjade kvadratmetrar i källaren? Här finns ofta mycket extra utrymme att bättre ta vara på!

Annons

När behövs det?

När du vill ha extra utrymme. Funderar du på att förvandla råkällaren till barnrum, gästrum eller kanske mysigt hobbyrum?

Hur gör man?

Innan du börjar, tänk över om du klarar jobbet själv. Ta annars hjälp av någon sakkunnig, råder Ingemar Samuelson på SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

– Men har du gjort ett bra utvändigt jobb är det bara att fortsätta invändigt. Antingen själv eller genom att ta hjälp av snickare.

A och O är alltså att dräneringen kring huset fungerar och att isolering och fukttätning görs på rätt sätt. Förse väggen utvändigt med ett tätt skikt och tilläggsisolera från utsidan.

Har du krypgrund? Bort med brädor och skräp! Plastfolie på marken hindrar fuktavdunstning. Se till att det är rent under folien, annars är risken stor för mögel och dålig lukt. Punktera plasten så att kondens kan rinna ner i marken. I befintlig krypgrund som du vill göra fuktsäkrare kan avfuktare och/eller värmekabel installeras.

Även inne i bostaden måste fukten ut. Ventilation och värme gör susen.

Har du ingjutna träreglar i golvet bör dessa tas bort. Liksom isolering och träpanel som lagts direkt mot källarväggen.

Undvik täta material på golv och väggar. Enklast och säkrast är att måla med silikatfärg. Eller lägg ett mekaniskt ventilerat golv (en fläkt sköter ventilationen i golvet och förhindrar fuktproblem).

Klinkers blir kallt utan värmeslingor. Men i så fall bör golvet isoleras väl. Isolering, betong och klinkers bygger mycket i höjd. Ta hjälp av sakkunnig.

Vill du ha trägolv måste golvet förses med tätskikt, exempelvis en luftspaltsbildande fuktspärr.

Vill du ha träpanel på väggarna? Använd plåtreglar. Lämna en springa upptill och nedtill på panelen.

Annons

Vad kostar det?

Installationskostnaden för avfuktare eller värmekabel är låg, men energikostnaden ökar. Materialkostnaden för att tilläggsisolera är också låg. Behöver dräneringen läggas om springer priset iväg – från 2 000 kronor/meter inklusive material och arbetskostnad. Glöm inte Rot-avdraget!

Invändigt avgörs kostnaden av vilka material du väljer. Billigast blir det att måla med silikatfärg.

Vem kan hjälpa till?

En markanläggningsentreprenör hjälper dig med det utvändiga arbetet. Invändigt kan du ta hjälp av snickare. Om du anar fukt eller mögel, rådgör med en fuktutredare/fukttekniker.

Vad kan gå fel?

Se upp med dålig lukt i källaren, synliga fuktfläckar, flagnande färg eller puts. Liksom ingjutna träreglar, isolering och träpanel som lagts direkt mot källarväggen.

Har du torpargrund som förr värmdes upp av skorsten och otäta golv? Kolla så att det är fritt från material som kan mögla.

Var försiktig med att gräva ur källaren – du kan hamna lägre än dräneringen eller för nära grundvattennivån. Lägg inte plast- eller linoleumgolv direkt på betonggolvet.

Peter Bratt, byggcontroller hos Länsförsäkringar och Vi i Villas husdoktor, vill helst avråda från våtrum och spaanläggning i källare.

- Grundregeln enligt branschreglerna för keramik i våtrum är att samtliga golv- och väggytor med keramisk beklädnad/beläggning i ett våtrum förses med tätskiktssystem.

- Men.. det finns undantag: Då golv- och väggytor, utan underliggande/utvändig isolering, står i direkt markkontakt och där inträngning av vatten och fukt kan förekomma, medger reglerna undantag från ovanstående krav.

 

Tillägg den 12 februari 2013 av redaktionen

Våtrum i källaren?

Källare är undantaget våtrumsreglerna om golv och väggytor saknar utvändigt fuktskydd. Vissa ytor behöver ofta andas i en källare och då kan man ha en öppen yta på golv och ytterväggar som andas. Kanske behövs bara tätskikt i duschhörnan beroende på hur du tänkt använda våtrummet? Dokumentera alltid hur du gör ett våtrum med så kallat ”punkterat tätskikt” inför en eventuell försäljning. Placera gärna dusch/bad vid innerväggar.

 

15. april 2011
 
Annons
Mer om Rum

Min idé - Jag byggde ett tonårsrum

Rum Skaparkraften fortsätter att koka runt om i landet! Här visar Jessica Hultén hur hon skapade ett kvadratsmart rum med loftsäng och soffa för tonåringen som ville få bättre plats.

Läckra entréer

Rum Rätt utformad kan entrén bli just den intressanta signatur som ditt hus behöver och samtidigt säga en hel del om er som bor där.

Entréer

Rum Utan det skydd som ett entrétak ger är entrén, i alla fall inte i vårt klimat, så praktisk.

Han mäter uråldrig kunskap

Rum Currykorsen sägs påverka vår sömn och plantors växtkraft. Så här tar du reda på var de finns.

Så bygger du en rumsavdelare

Rum Att sätta upp en skiljevägg är ett enkelt sätt för att skapa fler rum eller dela av stora ytor i huset. Här har ett kök fått en avdelande vägg med...

Soft i sovrummet

Rum Börja och avsluta dagen mysigare: Förnya sängen snabbt med en fin gavel!

Smarta tips för hemmet - Ny entré med enkla medel!

Rum Addera några nya detaljer kring husets ingång och du kommer kanske känna dig lite extra välkommen när du kommer hem.

Hemtrevligare i hallen

Rum Hallen är det första och sista intrycket av ditt hem, både för dig och dina gäster. Tänk praktiskt och satsa på dold förvaring så är du redan på god...

Nytändning i sovrummet

Rum I sovrummet vill man ha det lugnt, skönt och avslappnat. Satsa på bra sängar, begränsad färgskala, mysbelysning och mycket textil.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons