Annons
Kanske ett kontor? Eller ett extra rum för gästerna?
Kanske ett kontor? Eller ett extra rum för gästerna?

Så funkar det: Att inreda källaren

Rum

Outnyttjade kvadratmetrar i källaren? Här finns ofta mycket extra utrymme att bättre ta vara på!

Annons

När behövs det?

När du vill ha extra utrymme. Funderar du på att förvandla råkällaren till barnrum, gästrum eller kanske mysigt hobbyrum?

Hur gör man?

Innan du börjar, tänk över om du klarar jobbet själv. Ta annars hjälp av någon sakkunnig, råder Ingemar Samuelson på SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

– Men har du gjort ett bra utvändigt jobb är det bara att fortsätta invändigt. Antingen själv eller genom att ta hjälp av snickare.

A och O är alltså att dräneringen kring huset fungerar och att isolering och fukttätning görs på rätt sätt. Förse väggen utvändigt med ett tätt skikt och tilläggsisolera från utsidan.

Har du krypgrund? Bort med brädor och skräp! Plastfolie på marken hindrar fuktavdunstning. Se till att det är rent under folien, annars är risken stor för mögel och dålig lukt. Punktera plasten så att kondens kan rinna ner i marken. I befintlig krypgrund som du vill göra fuktsäkrare kan avfuktare och/eller värmekabel installeras.

Även inne i bostaden måste fukten ut. Ventilation och värme gör susen.

Har du ingjutna träreglar i golvet bör dessa tas bort. Liksom isolering och träpanel som lagts direkt mot källarväggen.

Undvik täta material på golv och väggar. Enklast och säkrast är att måla med silikatfärg. Eller lägg ett mekaniskt ventilerat golv (en fläkt sköter ventilationen i golvet och förhindrar fuktproblem).

Klinkers blir kallt utan värmeslingor. Men i så fall bör golvet isoleras väl. Isolering, betong och klinkers bygger mycket i höjd. Ta hjälp av sakkunnig.

Vill du ha trägolv måste golvet förses med tätskikt, exempelvis en luftspaltsbildande fuktspärr.

Vill du ha träpanel på väggarna? Använd plåtreglar. Lämna en springa upptill och nedtill på panelen.

Annons

Vad kostar det?

Installationskostnaden för avfuktare eller värmekabel är låg, men energikostnaden ökar. Materialkostnaden för att tilläggsisolera är också låg. Behöver dräneringen läggas om springer priset iväg – från 2 000 kronor/meter inklusive material och arbetskostnad. Glöm inte Rot-avdraget!

Invändigt avgörs kostnaden av vilka material du väljer. Billigast blir det att måla med silikatfärg.

Vem kan hjälpa till?

En markanläggningsentreprenör hjälper dig med det utvändiga arbetet. Invändigt kan du ta hjälp av snickare. Om du anar fukt eller mögel, rådgör med en fuktutredare/fukttekniker.

Vad kan gå fel?

Se upp med dålig lukt i källaren, synliga fuktfläckar, flagnande färg eller puts. Liksom ingjutna träreglar, isolering och träpanel som lagts direkt mot källarväggen.

Har du torpargrund som förr värmdes upp av skorsten och otäta golv? Kolla så att det är fritt från material som kan mögla.

Var försiktig med att gräva ur källaren – du kan hamna lägre än dräneringen eller för nära grundvattennivån. Lägg inte plast- eller linoleumgolv direkt på betonggolvet.

Peter Bratt, byggcontroller hos Länsförsäkringar och Vi i Villas husdoktor, vill helst avråda från våtrum och spaanläggning i källare.

- Grundregeln enligt branschreglerna för keramik i våtrum är att samtliga golv- och väggytor med keramisk beklädnad/beläggning i ett våtrum förses med tätskiktssystem.

- Men.. det finns undantag: Då golv- och väggytor, utan underliggande/utvändig isolering, står i direkt markkontakt och där inträngning av vatten och fukt kan förekomma, medger reglerna undantag från ovanstående krav.

 

Tillägg den 12 februari 2013 av redaktionen

Våtrum i källaren?

Källare är undantaget våtrumsreglerna om golv och väggytor saknar utvändigt fuktskydd. Vissa ytor behöver ofta andas i en källare och då kan man ha en öppen yta på golv och ytterväggar som andas. Kanske behövs bara tätskikt i duschhörnan beroende på hur du tänkt använda våtrummet? Dokumentera alltid hur du gör ett våtrum med så kallat ”punkterat tätskikt” inför en eventuell försäljning. Placera gärna dusch/bad vid innerväggar.

 

15 april 2011

2 Kommentarer

2012-06-24
Jonas
0

Min effektfulla hall - Min idé

Med tapet och stilleben förvandlades Annas trappa i hallen från oansenlig till uppseendeväckande.

1

Min idé - Jag byggde ett tonårsrum

Skaparkraften fortsätter att koka runt om i landet! Här visar Jessica Hultén hur hon skapade ett kvadratsmart rum med loftsäng och soffa för tonåringen...

1

Inreda vinden

Inreda vinden? Om inte vinden utnyttjas till förvaring kan den ofta bli ett bra och charmigt extrarum. Kanske vill familjen ha ett nytt häftigt badrum,...

0

Skräphörnan blev myshörna

Den var tråkig, omysig och för solig. Hörnan på Susann Gson Engqvists altan. Med lite färg, tyg och en stor sittkudde förvandlades altanen till den...

0

Så bygger du en rumsavdelare

Att sätta upp en skiljevägg är ett enkelt sätt för att skapa fler rum eller dela av stora ytor i huset. Här har ett kök fått en avdelande vägg med...

5

Soft i sovrummet

Börja och avsluta dagen mysigare: Förnya sängen snabbt med en fin gavel!

3

Smarta tips för hemmet - Ny entré med enkla medel!

Addera några nya detaljer kring husets ingång och du kommer kanske känna dig lite extra välkommen när du kommer hem.

0

Hemtrevligare i hallen

Hallen är det första och sista intrycket av ditt hem, både för dig och dina gäster. Tänk praktiskt och satsa på dold förvaring så är du redan på god...

0

Nytändning i sovrummet

I sovrummet vill man ha det lugnt, skönt och avslappnat. Satsa på bra sängar, begränsad färgskala, mysbelysning och mycket textil.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons