Så spränger du med snigeldynamit

Att spräcka berg med snigeldynamit kräver tålamod – men det blir bra. Björn Christiernsson lär dig hur du gör, och ger dig tre roliga fixartips i höst.

snigeldynamit


Att spränga berg

Utöver uppstickande sten/berg i gräsmattan så finns det andra goda anledningar att spräcka berg, eller skapa snygga, raka snitt genom berget – till exempel för att kunna anlägga en fin uteplats. Det finns flera metoder, men inte så många som vi villaägare kan göra helt själva. Därför gillar jag snigeldynamiten, men man får inte ha bråttom.

Guide: Spränga med snigeldynamit

Rensa berget från jord och mossa. Ta en tumstock och en sprejflaska för att markera alla hål innan du börjar borra. Dels för att få en bra översikt på hur allt berg ska lossas, dels för att när du väl har börjat borra, blir du snabbt så trött att du inte längre kan tänka klart.

Borra hålen

Hålen ska ha en diameter om minst 35 mm och sitta med ca 300 mm mellanrum. De ska borras minst så djupa som berget ska spräckas, helst i en vinkel om 15–30 grader så att spräckt berg kan lossas från omgivande berg. Raka, fina snitt bör borras med 150 mm mellanrum. Bergborr kan du hyra – helst en kompressordriven borr, eftersom det är mest effektivt. Räkna inte med att borra mer än 30 enmetershål per person – det är rejält jobbigt. Fördelen är att du kan ställa in veckans gympass!

Vänta, vänta, vänta…

Snigeldynamiten är inget för den stressade. Man bör vänta i minst tre dygn för att få maximal spräckverkan – ibland längre. Stenen på bilden hade inte en enda spricka i sig efter två dygn. Men två dygn senare såg den ut så här. Det lönade sig med lite tålamod.

Läs mer: 10 supersmarta trädgårdsknep

Snickar-Björns 3 roliga fixaridéer

Snickar-Björn har alltid ögonen öppna för nya idéer att testa hemma. Här är hans senaste favoriter:

Stöldsäkra robotgräsklipparen

I somras såg jag en robotgräsklippare där samma taktik använts som båtägare länge använt för att skydda sina utombordsmotorer. Måla eller spreja den ful/personlig med permanent färg, så blir den mindre attraktiv för tjuven.

Elda smart i höst

Bränna ris och löv hör hösten till! En vän till mig har kopplat en äldre dammsugare omvänt och anslutit den till sin eldningstunna. Dammsugaren blåser in luft och syre till elden, vilket maximerar förbränningen. Fort går det!

Läs mer: Snickar-Björns bästa tips för att bygga pergola

Fossekvasten – smart borste för skorna

En rolig kvast som ser ut som den klassiska piassavakvasten, men även rengör skorna. Bra för oss villaägare som inte enbart rör oss på asfalt och kullersten.

Stora projektet:

Gräva upp en stubbe

Tröttnat på en orubblig stubbe? Då är det bara att ta fram spaden. Gräv runt rötter och såga av. Olika träd har olika rotsystem – granen har ytliga rötter, men tallen har minst ett par jätterötter som går rakt ner i marken och är svåra att nå. Bästa tipset är att komplettera grävningen med en högtryckstvätt att spola fram rötterna med. Denna stubbe tog tre timmar att lossa, men envisheten segrade!

Lilla projektet:

Rengöra berg

Vill du rensa en klippa eller ett mindre berg på tomten? Stora ytor kräver en liten grävmaskin för att skrapa av jordmassor, men du kommer långt med en spade och en högtryckstvätt med roterande munstycke. Det får den hårda vattenstrålen att röra sig i cirklar och ”äta upp” jord och lera – man blir smutsig, men roligt är det.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar