Vill du bli av med skadedjur, lyckas med planteringen eller bara göra fint i din trädgård? Spana in de här knepen!
Vill du bli av med skadedjur, lyckas med planteringen eller bara göra fint i din trädgård? Spana in de här knepen!

10 supersmarta trädgårdsknep

Trädgård

Bli av med mördarsniglar, skydda plantorna mot vind eller tips för att lyckas med planteringen. Här är 10 otroligt smarta trädgårdsknep! 

Annons
 • Stoppa mördarsniglar med koppar

  Mördarsniglar invaderar och förstör för många trädgårdsägare – men faktum är att man i England kommit fram till att koppar är ett effektivt vapen mot mördarsniglarna. Att klistra koppartejp runt krukorna, eller placera ut kopparmynt vid odlingskanten kan hjälpa dig att stoppa sniglarna från att äta upp dina kära planteringar.

  Läs mer om det smarta tipset här.

  Foto: Lotta Bjerke, helthenihaven.com

 • Gör en egen vattenspridare

  En vattenspridare är enkelt att göra själv – allt du behöver är en PET-flaska, tejp som är vattentålig, en borr samt en vattenslang.

  Källa

 • Gör en miniträdgård av en trasig kruka

  Släng inte dina trasiga krukor! Gör en vacker och inspirerande miniträdgård – lika kul för stora som små.

  Läs mer om hur du gör här.

 • Smarta och dekorativa stenar

  Svårt att komma ihåg vart du planterat vad? Underlätta genom att måla stenar i vackra färger.

  Källa

 • Skydda fröpåsarna

  Fröpåsar innehåller massor med spännande information som kan vara bra att spara, och de fungerar dessutom fint som markörer i rabatten. Att sätta dem på pinnar med en skyddande glasburk över (kanske en barnmatsburk), får påsarna att hålla sig hela under hela sommaren.

  Källa

 • Gödsel av äggskal

  Kasta inte äggskalen! Spara dem i stället (både från råa eller kokta ägg) och ta tillvara på dem i din trädgård. Skölj av dem och låt torka, krossa dem sedan och strö i rabatten för att ge extra näring – särskilt rosor gillar äggskal! Ett annat plus är att mördarsniglarna inte gillar varken kalk eller vassa kanter.

  Källa

 • Håll vilda djur borta från trädgården

  Rådjur och andra vilda djur gillar trädgårdar men kan också förstöra en hel del i dem. För att skrämma bort dem finns det därför flera olika tips, som till exempel:

  1. Häng upp CD-skivor i snören i träden eller buskarna. Ljusreflexerna skrämmer bort djuren.
  2. Att strö cayennepeppar eller kanel över växterna
  3. Använd gnagskydd till din trädstammar. Det finns hos till exempel Blomsterlandet.
  4. Det allra bästa är att skydda växterna med nät – då kommer djuren inte åt dina växter.
 • Fixa egen superjord

  Det här kan låta både märkligt och lite äckligt – men för att få extra fin jord som håller fukten bra kan du hälla vatten på en helt vanlig blöja och sätta den längst ner i krukan. Täck sedan med jord och plantera.

  Källa

 • Skärma av med krukor

  Gör din trädgård mer privat genom att skärma av den med en grönskande vägg. Snabbaste sättet är att bygga en ställning för blomkrukor, så kan har du ett frodig och skyddande vägg i ett nafs.

  Källa

 • Vindskydda dina plantor

  Kanske inte supersnyggt, men väldigt effektivt för att skydda dina plantor mot blåsten, så att de sköra växterna inte går av. Skär ut botten av en vanlig plastbunke och vips har du ett stadigt skydd mot vinden.

  Källa

Visa allt innehåll
28 april 2015
 
Annons
Mer om Trädgård

13 vackra marktäckare

Trädgård Gör trädgården vackrare och motverka ogräs med hjälp av marktäckare. Här är 13 favoriter att välja på!

Tips för dig som vill mata fåglarna

Trädgård Här är tipsen som får dig att lyckas med fågelmatningen – som hur du ska placera fågelmataren rätt och vilken sorts fågelmat du ska välja.

Medlems-
innehåll

VIDEO: 4 tips mot insekter och djur i trädgården

Trädgård Har du problem med insekter och djur i trädgården? Mördarsniglar, rådjur, myror och grannkatten som smyger över och kissar i trädgårdslandet – här är 4...

Utrota mördarsniglar – läsarnas bästa tips

Trädgård Sax, salt eller kaffesump – knepen är många för att slippa mördarsniglar i trädgården. Här är Vi i Villa-läsarnas bästa tips för att utrota mördarsniglar.

Fästingsjukdomarna du inte vill drabbas av i sommar

Trädgård Visste du att 30 procent av alla fästingar bär på Borrelia? Eller att en tredjedel av alla människor som drabbas av TBE aldrig blir helt återställda?...

Biodling - en rolig hobby

Trädgård Drömmer du om ett husdjur som både räddar världen och fixar fikat? Mary Kurling och Mikael Jerkesjö gjorde slag i saken och skaffade 120 000 bin. Så...

(Avslutad) Trädgårdsquiz: Vad kan du om trädgård?

Trädgård Vilken krydda ska man använda för att bli av med myror i trädgården, hur ser en mördarsnigel ut och hur många växtzoner har vi i Sverige? Gör vårt quiz och tävla om två biobiljetter!

Krönika Annika Marklund: Naturligt snygg trädgård

Trädgård Att växa naturligt ger inte automatiskt naturlig skönhet. Det har Annika Marklund upptäckt efter första sommaren i huset. Men det finns ett ogräs som...

Bort med ogräset i gången

Trädgård Grönt i trädgården är fint men kanske inte mellan stenplattorna i gången eller på uteplatsen. Så här tar du bäst bort ogräset mellan stenplattorna.