Foto: Istockphot

Pioner – så lyckas du!

Trädgård

Drömmer du om en trädgård med blomsterprakt? Då måste du ha minst en pion! Så lyckas du med pioner.

 

Av: Emma Ilis, 13 februari 2020

Läs också: 12 fantastiska fakta om hortensia

Eftersom pioner är så enkla att odla och sköta är blomman perfekt för nybörjaren. Det finns massor av sorter att välja på och sätter du den på en bra plats i trädgården kommer den att blomma år efter år. Man kan ibland hitta pioner vid övergivna torp som klarat sig på egen hand, så enkla är de att sköta. Pioner blommar från maj och framåt beroende på sort och läge.
 

Om pioner

Annons

Rosa pioner trädgård

Det finns cirka 30 olika arter och blomman har bland annat smeknamnet "blommornas konung". De flesta pioner är härdiga långt upp i norr och kan bli nästan 100 år om de trivs.

Pioner blir allt mellan 60 cm och 2,5 meter höga och blommorna varierar från 4-30 cm så det kan vara en sak att fundera på när du ska välja sort. Det finns två sorter; buskpion och örtartade. Örtartad är den vanliga som vissnar ned på vintern medan buskpionen bara tappar sina blad och kan bli över två meter.


Läs också: 5 fina pioner

 

Plantera pioner på hösten

Gul pion

Den bästa tiden att plantera en pion är på hösten då plantan vilar. Krukodlade pioner går dock att plantera hela året. Pionen vill gärna ha sol till halvskugga och väldränerad jord med lite lera i. Vid för mycket brännande sol förkortas blomningstiden – så solen får gärna komma och gå. Det kan vara bra att plantera blomman på en högre plats så att den inte står blött, speciellt under vintern. Välj plats väl för en pion gillar inte att bli flyttad! Flyttar du din pion kan den låta bli att blomma på flera år. Plantera heller inte för nära träd som då stjäl pionens näring. Stöd gärna upp din pion för att hjälpa din buske att hålla upp blommorna som annars kan tyngas ned.

Så gör du  

När du ska plantera din pion se till att hela jordklumpen kommer med så att du stör rötterna så lite som möjligt. Gräv en grop och lägg gödsel eller kompost i botten. Fyll på med näringsrik och väldränerad jord, gärna lite lera också.

Var noga när du ska sätta ned plantan, rötterna vill inte komma i direktkontakt med gödslet. Plantera inte för djupt –helst bara några centimeter under jordytan och sätter du flera vill de ha minst en meters mellanrum. Första vintern bör du täcka över plantan så att den inte fryser.

Skötseltips – pioner 

Rosa pioner trädgård

 • Stöd dina pioner.
 • Vattna på morgonen och ge rejält med vatten vid torka (extra viktigt för nya pioner).
 • Låt bladen sitta kvar efter blomning då de tar upp näring till rötterna.
 • Ta bort bladen tidigt på våren istället för att minska risk för svampangrepp.
 • Gödsla sparsamt efter blomning med benmjöl eller kogödsel.
 • Vattna lite extra när knopparna kommer.
 • När du gödslar, tänk på att inte göra det för nära plantan, minst 20 cm från plantans mitt.

  

Tips: vacker som snittblomma – ge bort en fin bukett! 

Om du vill ge bort en fin bukett med pioner så lämna två tredjedelar av blommorna kvar på plantan. Ta de som är nyutslagna och skär inte av nere vid marken.

Kul fakta om pioner

 • Talspråket "Röd som en pion" kommer från den röda bondpionen.
 • Den klassas som en ört.
 • Pioner i brudbukett symboliserar välstånd och ett lyckligt äktenskap.
 • Myror älskar pioner och det är ofta fullt med myror på blomman i jakt efter nektar.
 • Pioner självsår sig ofta, har du tur kan du få nya plantor utan ansträngning!

 

13 februari 2020 Emma Ilis
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...