Foto: Istockphoto

Fem fina pioner med wow-faktor!

Trädgård

Här är fem vackra pioner och bästa tipsen för att lyckas med blomman!  

Så lyckas du med pioner

Röda pioner

Annons

Härdighet

Pioner som vissnar ner på vintern klarar sig i hela landet. Låt för säkerhets skull bladverket sitta kvar över vintern, som täcke vid barmarksfrost. Längst i norr, i fjällregionen, bör man välja tidiga pioner eftersom en sena sorter inte alltid hinner gå i blom annars.

Pioner gillar sol

Rosa pioner trädgård

En plats med sol en del av dagen blir bäst. Står den för skuggigt kan blomningen utebli.

Näringsrik jord

Luktpioner och olika hybrider trivs bäst i en djup, fuktighetshållande och näringsrik jord, gärna något lerhaltig. Ge gärna pionen extra tillskott av gödsel eller kompostjordvarje vår.

Plantering och pioner i kruka

Barrotade plantor planteras på hösten. Pioner som köps i kruka kan planteras när som helst under säsongen. Planteringsgropen bör vara ca 50x50 cm. Sätt pionen grunt. Knopparna bör inte vara komma djupare ner än 3-5 cm under jordytan. Blanda den befintliga jorden med en näve benmjöl (eller Algomin) och ca 1 liter väl nedbruten kogödsel i det översta jordlagret.

 

Trots sitt lyxiga utseende är det få trädgårdsväxter som är så tacksamma och härdiga – i hela landet. Genom att de vissnar ner på vintern får de skydd av ett värmande snötäcke. Låt därför bladverket sitta kvar över vintern.

Bäst trivs pioner i en djup och näringsrik jord som gärna får vara något lerhaltig. Ge gärna ett extra tillskott av gödsel eller kompostjord varje vår så blir den gladare. Pioner är dessutom friska och angrips sällan av skadedjur. Inte ens rådjuren tuggar på dem. Och om man ser myror på pionknopparna är allt som det ska vara. De kalasar bara på den söta vätska som sipprar från knoppen.

Plantera helst på en halvskuggig plats, även om den kan växa i allt från sol till skugga, bara det blir lite sol någon gång under dagen. En fördel med en plats i halvskugga är att blomningen varar längre än i full sol. Tänk på att inte plantera en pion där det stått en tidigare.

Vill man njuta av blommande pioner länge kan man välja olika typer av pioner med olika blomningstid. Med lite planering kan man ha blommande pioner i flera månader. Blomtiden gäller för Mälardalen men den varierar så klart beroende på var i landet man bor och hur varm våren blir.

5 fina pioner du bara måste spana in! 

Rosenpion Paeonia veitchiiEn söt, liten pion som är en av de tidigaste. Den blommar i maj, med enkla, doftande blommor med en tuss av gula ståndare i mitten. Plantan är bara runt 50 cm hög och det brukar sitta en eller två blommor på varje blomstängel. Arten härstammar från Kina. Originalet är mellanrosa men den finns också med vit eller mörkrosa blommor.

Majpion Paeonia x arendsii ’Mai Fleuri’

Majpion

En annan tidig pion är den gamla majpionen ’Mai Fleuri’. Den brukar slå ut från slutet av maj till början av juni. Blommorna är enkla och kronbladen är milt aprikosfärgade med en silkeslyster. Att den saknar doft gör inget. Humlor och bin finner den oemotståndlig ändå. Det är en fransk sort från 1905 som är en korsning mellan luktpion och sidenpion och blir runt 70 cm hög.

Bondpion Paeonia x festiva ’Rubra Plena’

Rubra plena

Bondpionen, som slår ut de första dagarna i juni fram till midsommar, får härligt fyllda blommor i rött, men finns också i rosa eller vitt. Det är en riktig torparväxt som hör till de första pionerna och odlades i Sverige redan på 1600-talet. Tyvärr saknar den doft. Plantan blir cirka 70 cm hög.

Pionhybrid Paeonia ’Coral Charm’

Det är en pion med välformade, halvfyllda blommor i korallrosa som bleknar mot persikorosa när blomman åldras. Doften är svag men god. Blomningen pågår någon gång under de första dagarna i juni fram till midsommar. Det är en amerikansk hybrid från 1964 som kan bli mer än 90 cm hög. Det är en korsning mellan luktpion och turkisk pion ’Otto Froebel’.

Luktpion Paeonia lactiflora ‘Sarah Bernhardt’

Pionen blommar efter midsommar med tätt fyllda, milt pärlemorrosa blommor som doftar gott men inte så starkt. Det är en gammal, fransk sort från 1906 som blir runt 90 cm hög. Det är en av den vanligast rosa fyllda sorterna men med det romantiska utseendet är kanske inte så konstigt.

 

 

21 november 2019
Annons
Annons
Mer om Trädgård

13 steg till trädgårdsvila

Trädgård Det är dags att stänga trädgården för säsongen. Trädgårdsjournalisten Bella Linde lotsar dig rätt.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...