Marksten ger en tidlös skönhet.
Marksten ger en tidlös skönhet. Foto: Istockphoto

Fint med marksten!

Trädgård

Är du sugen på att göra en fin uteplats med marksten? Vi i Villas egen Björn Christiernsson skickar med några råd på vägen. 

Av: , 13 maj 2020

1. Fuska inte med underarbetet. Det är viktigt att göra ett riktigt grundarbete för att undvika sättningar längre fram. Kolla in markstensleverantörenas hemsidor, där finns oftast bra beskrivningar för hur du går till väga. (Fördelen med marksten är dock att du – om du får en sättning – bara kan lyfta upp stenarna, fylla på med sättsand och lägga tillbaka stenarna.)

 

Kontrasten mellan sten och grönska blir vacker. Här fint skiffer. 

Annons

 

2. Om du vill montera och dra din egen el med 12–24 lågvolt (svagström) för belysning vid uteplatsen så glöm inte att lägga elslangen under själva stenarna. (Om du använder svagström får du montera och dra din egen el utan elektriker.) 

3. Vilken sten du väljer är en smaksak – det finns billiga varianter, till exempel betongsten, och vissa är riktigt snygga.  

 

Läs också: 5 fina markläggningar

 

Gången till uteplatsen är här lagd med grus och trampstenar.

 

4. Se gärna till att du får en mycket lätt lutning på stenläggningen. På så vis undviker du att det bildas vattenpölar som ligger kvar efter regn. Läs mer här.

 

Tips! 

Om du vill ha sten precis vid huset så se till att marken närmast huset lutar utåt från grunden för att undvika fuktskador. Luta även hela stensättningen något för att undvika pölar. 

 

Läs också: Bästa tipsen för altan och uteplats

 

13 maj 2020
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...