Foto: Istockphoto

5 fina markläggningar

Trädgård

Plattor och grus på gångar eller under utemöbel blir ett tåligt golv i trädgården. Kontrasten mellan den hårda ytan i neutral färg och blommiga planteringar, som väller ut över ”golvet”, gör dessutom att växtligheten framhävs ytterligare.

Fem fina markläggningar

Grus passar till de flesta husstilar

Ytor av singel eller grus blir fint vid ett gammalt hus, men passar till de flesta husstilar. Lägg gärna en plattgång av kvadratiska betongplattor i gruset, där man går mest, så att det går att tassa tyst. Ärtsingel används till gångar och gårdsplaner och är tvättad natursten. Ett annat är gårdsgrus 8-16, även kallat gårdssingel, där gruskornen är aningen rundade. Det har använts till just grusgångar. I parker däremot är gångarna oftast täckta med ett mer finkornigt material, stenmjöl 0-8 mm. Det ser kanske lite mjöligt och dammigt ut till en början med det fina materialet sjunker ner efter regn (eller vattning) och överst hamnar de något grövre kornen. Snyggt och rent och klassiskt, och stenmjöl blir också fint att lägga mellan pallkragar för att få en lugn yta i odlingen.

Annons

 

Läs också: Så lägger du marksten i trädgården

 

Skifferplattor

Skiffer, vare sig det är raka plattor eller oregelbundna, ger ett elegant och lite stramt intryck, likaså den svala, grå färgen. När man lägger skiffern kan man antingen lägga plattorna på stenmjöl eller på en gjuten betongyta (för att slippa ogräs mellan), men då bli jobbet mer omfattande än att lägga i stenmjöl. Det finns sedimentär skiffer och metamorf glimmerskiffer. Den sedimentära skiffern är mjukare eftersom den består av förstenade lersediment. Den har inte heller utsatts för samma höga tryck och värme i jordskorpan som glimmerskiffern, vilket gör plattorna hårdare och tåligare.

 

Öländsk kalksten

Öländsk kalksten är vanlig i äldre trädgårdar på gångar, som trampstenar i gräsmattan eller som golv på uteplatsen. Kalkstenen är en sedimentär bergart, precis som skiffern, men är istället för lera uppbyggd av kalk i kombination med lerslam. Man kan till och med hitta fossil, som bläckfiskskal (Endoceras) eller trilobiter, i stenen. Det finns både röd och grå Ölandskalksten. Den används till gångar, uteplatser och murar, och det finns både sten med skrovlig yta och hyvlat, slät yta. Rektangulär plattor är lättare att lägga än oregelbundna, som blir som ett pussel att få på plats. Vill man ha en gammaldags prägel på gång eller uteplats ska man välja oregelbunden sten med knottrig yta. Har man tur finns det gott om fossil i den som berättar om livet i havet för runt 450 miljoner år sedan. Man kan fynda gamla plattor på exempelvis Blocket.

 

Betongparkett

Vill man ha ett riktigt tjusigt golv som för tankarna till forna tiders salar finns stavformad betongsten som man kan lägga precis som parkett, exempelvis i fiskbensmönster. De fungerar som vanliga betongplattor men formen gör att man enklare kan lägga dem i fina mönster. Betongparketten blir extra fin i växthuset, på gångar eller på andra ställen där man vill ha fokus på ett vackert golvmönster. Betongen klarar både smuts och väta bra utan att bli ful.

 

Läs också: Läsarfråga: Plattorna ser missfärgade ut – vad gör vi?"

 

Marktegel

Marktegel är ett tegel för utomhusbruk, att lägga på uteplatser, gångar, trappor eller som golv inne i växthuset. Den brända färgen ger ett varmt och ombonat intryck. Egentligen är byggtegel och marktegel gjorda av samma material, men markteglet bränns under högre temperatur. Det gör materialet hårdare vilket ger det en lägre fukthalt och markteglet tål därmed frost bättre. Använder man vanligt byggtegel på marken, som är porösare, suger det upp vatten och risken för att det fryser sönder är stor.

22 januari 2020
Annons
Annons
Mer om Trädgård

13 steg till trädgårdsvila

Trädgård Det är dags att stänga trädgården för säsongen. Trädgårdsjournalisten Bella Linde lotsar dig rätt.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...