"YES! Köket känns som nytt!"
"YES! Köket känns som nytt!" Foto: iStockphoto

5 tips - så inreder du köket

Kök

Inget kök är det andra likt. Det beror på att vi alla har olika behov och prioriteringar. Här kommer 5 tips på saker man kan göra.

Tips 1: Ett effektivt arbetsflöde gör dig på gott humör

Ett bra tips är att välja köksinredning som du enkelt kan byta ut eller passa in med nytt. Utgå alltid från dina egna behov och sträva efter att sätta en personlig touch på inredningen. Det är snyggt. Låt funktionalitet vara ledordet och tänk på den klassiska "kökstriangeln" eller "arbetstriangeln" som den också kallas för. Triangeln innebär i enkelhet att diskho, kyl och spis ligger på behändigt avstånd ifrån varandra. Vidare ger detta ett effektivt arbetsflöde som gör att du inte behöver röra dig tvärs över köket i onödan när du står och lagar mat. Behöver du hjälp med köksinredning finns alltid olika kökstillverkare och köksspecialister att rådfråga.

Annons

Tips 2: Blanda trämaterial med växter

I år vill vi komma naturen nära. Vi välkomnar naturen hem till oss. I kök är det snyggt att inreda med trämaterial från olika träslag. Det skandinaviska köket är ljust och stilrent och då passar det bra med trädetaljer i ljusa träslag som ger märkbar effekt. Mörkare träslag ger dock en mysigare och lite varmare känsla. Material i trä passar bra att kombinera med kryddväxter och bladväxter. Var sparsam med vad som får stå framme och välj ut med omsorg.

 

 

Tips 3: Viktigt att sitta skönt

Sköna och bekväma köksstolar är inte att förringa. Vi kan nog alla vara rörande överens om att köket är en mötesplats och samlingsplats för hela familjen, släkt och vänner. Vi vistas ofta i köket och just därför är det viktigt att vi sitter skönt vid köksbordet eller köksön oavsett om det vankas måltider, kortspel eller annat pyssel och knåp. 

Val av köksstolar och material på dessa beror lite på livssituation och åldrarna på familjemedlemmarna. Det finns köksstolar som är enkla att torka av och göra rent och så finns det givetvis köksstolar som är lite mer exklusiva och som inte är lika resistenta mot spill och fläckar. Det är viktigt att köksstolarna passar till köksbordet och smälter in bra i kökets genomgående stil. Tänk på att helheten ska fungera. 

 

 

Tips 4: Det är bättre att veta var allt ligger någonstans 

Bra förvaringslösningar och framför allt förvaringsutrymmen är viktigt att ha. Annars blir det lätt kaotiskt. Det vill vi inte veta av. Det är dessutom mycket roligare att laga mat om man vet var kryddorna finns någonstans och att alla köksredskap är lätta att komma åt. Om du istället måste ägna tid åt att leta rätt på allt du behöver riskerar du att bränna stekfettet i pannan eller koka grönsakerna till oigenkännliga klumpar.

5 vanliga misstag när du planerar köket

Tips 5: Köksön ger effekt direkt

Försök placera köksön så centralt som möjligt i köket. Har du en diskho installerad i köksön är det viktigt att den placeras nära spis och kyl så att du inte förstör den där arbetstriangeln som vi inledde artikeln med att beskriva. En köksö med inbyggd förvaring och smidiga förvaringslösningar är att föredra. Detta kommer dels frigöra utrymme och dels ge dig mer arbetsutrymme. En köksö kan dessutom användas som avlastningsyta. I klartext: en bra grej.

Så hittar du rätt köksö

 

 

Så fixar du ordning och reda bland påsarna i kökslådan.

23 januari 2019
Annons
Annons
Mer om Kök

Rengör miljövänligt med ättika – 5 smarta tips!

Kök Vill du städa miljövänligt? Det bästa rengöringsmedlet hittar du i skafferiet!

3 knep – så rengör du ugnen!

Kök Är din ugn smutsig? Med dessa briljanta knep rengör du ugnen på nolltid.

Koka egen jordgubbssylt

Kök När du ska koka sylt gör det inget om jordgubbarna är tryckskadade, fula eller övermogna, det blir gott ändå. Här är ett enkelt recept från My Feldts...

Konditorn som vill väcka vår kärlek till naturen

Kök Hon valde restaurangskolan för att hon gillade att vika servetter. Idag börjar hon varje dag med en bulle. Nu släpper konditorn My Feldt sin första bakbok där hon utgår ifrån naturen, årstiderna och säsongens råvaror – men utan att nämna orden ekologiskt eller hållbart en enda gång.

Recept på läskande syrensaft

Kök Fullt av blommande syrener i trädgården? Passa på att kapsla in smaken av sommar och gör syrensaft. Här är ett recept från My Feldts bok Blåbärssnår,...

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför...

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender. 

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...

Medlems-
innehåll

Bästa bubblet till nyår – 7 vintips

Kök Varför är Champagne så glamorös och dyr? Och vad är skillnaden mellan Cava, Prosecco och Crémant? Stefan Saidac på Vinbetyget.se berättar om...