Grubbleri grubblera - hur ska vårt kök se ut?
Grubbleri grubblera - hur ska vårt kök se ut? Foto: iStockphoto

5 vanliga misstag när du planerar köket

Kök

Alla vill vi ha ett kök att trivas i och som är en fin samlingsplats för hela familjen. Den som ivrar iväg missar ett par saker. Här listar vi 5 misstag när du planerar köket. 

Av: Harald Nylund, 30 november 2018

Misstag 1 - Saknar budget och planerar inte

Ett vanligt misstag är att du inte gör upp en budget, eller ändrar för mycket i budgeten beroende på hur köksprojektet fortgår och vad du köper in. Kök och framför allt vitvaror kostar mycket pengar. Det är viktigt att ha detta i kalkylen när du planerar köket. Med en budget håller du enklare ordning på utgifter och utan budget kan det lätt skena iväg. Det är inte kul att tappa kontrollen.

Utgå alltid från din ursprungliga plan, men ha utrymme för att göra justeringar om det krävs. Mät och planera så att alla mått stämmer och allt passar in där det är tänkt att sitta. Det tar tid att planera och verkställa kök och låt det få ta den tid som krävs. Det är ingen idé att stressa på köksplaneringen. 

Annons

 

 

Misstag 2 - Köper in utan att veta var allt ska stå

Planera var allt ska sitta. Det är viktigt att allt sitter rätt i förhållande till hur det ska användas. Arbetsytor är väldigt viktiga i kök. Ergonomi är också viktigt och du bör fundera på vilken höjd det ska vara på arbetsbänk och annat så att kroppen inte tar stryk. Det ska inte vara för långt mellan diskho, kyl, frys och spis men de ska samtidigt inte sitta för tätt intill varandra. 

Så inreder du köket 

Misstag 3 - Tänker inte på var köksön ska stå

Köksöns placering är betydelsefull. Det är inte meningen att du nätt och jämnt ska kunna ta dig fram och runt köksön och du vill ju samtidigt ha luft runt den. Köksön ska heller inte ligga alldeles för långt bort så att du måste gå flera meter med tunga skålar, grytunderlägg och annat. Ytterst så handlar det om att få till ett bra arbetsflöde i köket. Du kan också dra vatten till köksön så att det finns möjlighet att installera diskho i den och kanske spis också?

Så hittar du rätt köksö

Misstag 4 - Lägger ner för lite möda på källsortering

Ett kök som är smutsigt med klisterliknande fläckar på golvet ger inget bra intryck. I kök är det mycket vatten i omlopp och höga fuktnivåer. Källsortering är viktigt för att öka trivseln och för att upprätthålla en god hygien. Källsorteringen ska döljas med bra förvaringsmöjligheter och det ska vara organiserat och lätt att komma åt rengöringsartiklar. Det ska finnas ett bra system för hushållssopor, matavfall, konserver, pantflaskor och annat. En bra källsortering kommer göra det mycket enklare för er att trivas i köket. 

 

 

Misstag 5 - Vill slå på stort

Det är lätt att dras med i trender och i snackisarna på jobbet. Visst är det snyggt med pampiga och moderna kök som ser direkt inklippta ut från de allra senaste inredningstidningarna, men kökstrender och inredningstrender byts ut i en hastighet som stafettpinnen. Det som är modernt nu behöver inte vara modernt om ett par år. Ett bra sätt att lösa detta på är att ha ett rätt så neutralt kök och istället låta färgerna blomma fram i möblemanget. Köksbord, köksstolar och barstolar kan du byta ut. Det är inte lika lätt och ofta dyrare att byta ut eller lacka om köksluckor och skåp. In med fina och färggranna textilier, växter, kryddor och andra färgklickar som höjer trivseln. 

 

Marmelad + bacon = sant! 

30 november 2018 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Kök

Birgitta Rasmusson: Julbakets ljuvliga hemligheter

Kök I Hela Sverige bakar bedömer Birgitta Rasmusson bakverk med sträng blick. Hemma lever hon ut sin passion: julbak. Här bjussar hon på sina bästa tips!

12 måsten till julbaket!

Kök Nu är det hög tid för julbaket. Vi i Villa listar prylarna som tar dina kreationer till nya nivåer.

11 pepparkakshus som får dig att tappa hakan!

Kök Dags att baka det årliga pepparkakshuset? Här är 11 galna pepparkakshus ni kan inspireras av!

Fixa köket billigt – smart för plånbok & miljö

Kök Går du i köksrenoveringstankar? Att riva ut rubbet och sätta in nytt från golv till tak är en kostsam historia. Renovera lagom så gör du både miljön och plånboken en tjänst – och får ett personligt kök på köpet.

7 smarta förvaringstips för köket

Kök Kaos i köket? Förvaringshylla på hjul, öppen förvaring och utdragbar förvaring – här är 7 smarta förvaringstips!

3 knep – så rengör du ugnen!

Kök Är din ugn smutsig? Med dessa briljanta knep rengör du ugnen på nolltid.

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför han knaprat kycklingfötter i Kina. Dessutom får du ta del av recept från hans rykande färska kokbok med tema Frankrike.

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender.

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...