Grubbleri grubblera - hur ska vårt kök se ut?
Grubbleri grubblera - hur ska vårt kök se ut? Foto: iStockphoto

5 vanliga misstag när du planerar köket

Kök

Alla vill vi ha ett kök att trivas i och som är en fin samlingsplats för hela familjen. Den som ivrar iväg missar ett par saker. Här listar vi 5 misstag när du planerar köket. 

Misstag 1 - Saknar budget och planerar inte

Ett vanligt misstag är att du inte gör upp en budget, eller ändrar för mycket i budgeten beroende på hur köksprojektet fortgår och vad du köper in. Kök och framför allt vitvaror kostar mycket pengar. Det är viktigt att ha detta i kalkylen när du planerar köket. Med en budget håller du enklare ordning på utgifter och utan budget kan det lätt skena iväg. Det är inte kul att tappa kontrollen.

Utgå alltid från din ursprungliga plan, men ha utrymme för att göra justeringar om det krävs. Mät och planera så att alla mått stämmer och allt passar in där det är tänkt att sitta. Det tar tid att planera och verkställa kök och låt det få ta den tid som krävs. Det är ingen idé att stressa på köksplaneringen. 

Annons

 

 

Misstag 2 - Köper in utan att veta var allt ska stå

Planera var allt ska sitta. Det är viktigt att allt sitter rätt i förhållande till hur det ska användas. Arbetsytor är väldigt viktiga i kök. Ergonomi är också viktigt och du bör fundera på vilken höjd det ska vara på arbetsbänk och annat så att kroppen inte tar stryk. Det ska inte vara för långt mellan diskho, kyl, frys och spis men de ska samtidigt inte sitta för tätt intill varandra. 

Så inreder du köket 

Misstag 3 - Tänker inte på var köksön ska stå

Köksöns placering är betydelsefull. Det är inte meningen att du nätt och jämnt ska kunna ta dig fram och runt köksön och du vill ju samtidigt ha luft runt den. Köksön ska heller inte ligga alldeles för långt bort så att du måste gå flera meter med tunga skålar, grytunderlägg och annat. Ytterst så handlar det om att få till ett bra arbetsflöde i köket. Du kan också dra vatten till köksön så att det finns möjlighet att installera diskho i den och kanske spis också?

Så hittar du rätt köksö

Misstag 4 - Lägger ner för lite möda på källsortering

Ett kök som är smutsigt med klisterliknande fläckar på golvet ger inget bra intryck. I kök är det mycket vatten i omlopp och höga fuktnivåer. Källsortering är viktigt för att öka trivseln och för att upprätthålla en god hygien. Källsorteringen ska döljas med bra förvaringsmöjligheter och det ska vara organiserat och lätt att komma åt rengöringsartiklar. Det ska finnas ett bra system för hushållssopor, matavfall, konserver, pantflaskor och annat. En bra källsortering kommer göra det mycket enklare för er att trivas i köket. 

 

 

Misstag 5 - Vill slå på stort

Det är lätt att dras med i trender och i snackisarna på jobbet. Visst är det snyggt med pampiga och moderna kök som ser direkt inklippta ut från de allra senaste inredningstidningarna, men kökstrender och inredningstrender byts ut i en hastighet som stafettpinnen. Det som är modernt nu behöver inte vara modernt om ett par år. Ett bra sätt att lösa detta på är att ha ett rätt så neutralt kök och istället låta färgerna blomma fram i möblemanget. Köksbord, köksstolar och barstolar kan du byta ut. Det är inte lika lätt och ofta dyrare att byta ut eller lacka om köksluckor och skåp. In med fina och färggranna textilier, växter, kryddor och andra färgklickar som höjer trivseln. 

 

Marmelad + bacon = sant! 

30 november 2018
Annons
Mer om Kök

Bästa husmorsknepen för att slippa bananflugorna

Kök Ättika, tvättmedel och plastfolie – här är knepen för att bli av med bananflugorna!

3 knep – så rengör du ugnen!

Kök Är din ugn smutsig? Med dessa briljanta knep rengör du ugnen på nolltid.

Koka egen jordgubbssylt

Kök När du ska koka sylt gör det inget om jordgubbarna är tryckskadade, fula eller övermogna, det blir gott ändå. Här är ett enkelt recept från My Feldts...

Konditorn som vill väcka vår kärlek till naturen

Kök Hon valde restaurangskolan för att hon gillade att vika servetter. Idag börjar hon varje dag med en bulle. Nu släpper konditorn My Feldt sin första bakbok där hon utgår ifrån naturen, årstiderna och säsongens råvaror – men utan att nämna orden ekologiskt eller hållbart en enda gång.

Recept på läskande syrensaft

Kök Fullt av blommande syrener i trädgården? Passa på att kapsla in smaken av sommar och gör syrensaft. Här är ett recept från My Feldts bok Blåbärssnår,...

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför...

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender. 

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...

Medlems-
innehåll

Bästa bubblet till nyår – 7 vintips

Kök Varför är Champagne så glamorös och dyr? Och vad är skillnaden mellan Cava, Prosecco och Crémant? Stefan Saidac på Vinbetyget.se berättar om...