Ur boken Martin Timell: Hemmafixarbibeln, Norstedts förlag
Ur boken Martin Timell: Hemmafixarbibeln, Norstedts förlag Foto: Karin Hedin Röös och Daniel Röös

Martin Timell tipsar: Bygg en entrétrappa

Trappor

Här beskriver Martin Timell hur du snickrar en entrétrapp med rejäl yta runt dörren.

Av: Ur boken Martin Timell: Hemmafixarbibeln, Norstedts förlag, Karin Hedin Röös och Daniel Röös, illustrationer Vedela Martinac och Cornelia Thelander, 13 maj 2013

Ingenstans smakar morgonkaffet så gott som sittandes i solen på sin egen händigt snickrade trätrappa framför entrén till sitt hus. Och vägen dit behöver inte vara speciellt krånglig förutsatt att man har ett hus och ett par dagar över för att snickra. Modellen vi beskriver passar bra till ett hus som inte kräver en alltför hög trappa och där det finns plats på sidorna kring ytterdörren.

Rätt underlag för trappan

Annons

Se till att ha ett slätt och bra underlag för trappan. Trätrall, stenläggning eller väl packat grus är utmärkt att ställa trappan på.

Trappans stomme och ytskikt består av tryckimpregnerat virke för att kunna stå emot väder och vind. Det går naturligtvis att bygga även med vanligt virke men eftersom en trappa utsätts för ett hårt slitage kommer livslängden då att bli betydligt kortare.

1. Bestäm storlek på trappan. Ett normalmått är ca 220 cm bred och 160 cm djup, men det går naturligtvis bra att bygga den i valfritt format. Såga därefter till bitar av 45 x 170 mm reglar som motsvarar trappans yttre ram. Var noga med att såga vinklarna i 22,5 grader. Detta gör man enklast i en kap- och gersåg men det går också bra att få fram gradtalet med en vinkelhake. Ställ ut delarna på ett plant underlag och skruva ihop dem.

Läs mer: Bygg terass på en helg

Tips!

Använd alltid rostfri trallskruv till tryckimpregnerat virke. Salterna som gör virket starkare mot vätan gör att billiga skruvar rostar fort.

2. Trappans inre stomme består av elva stycken likadana vangstycken som anpassas efter hur hög och lång trappa man behöver. Varje vangstycke är uppbyggd av två olika långa delar. I vårt exempel har vi använt 45 x 170 mm till den undre regeln och 45 x 195 mm till den övre. Det gör att när vi lägger på trallvirket till planstegen kommer trappans alla steg att bli lika höga.Kapa delarna till rätt längd och spetsa till de yttre ändarna med 22,5 grader på de fyra vangstycken som ska stå i hörnen. Ställ delarna på varandra och sammanbind dem med ett spikbleck per sida.

Tänk på!
Det är en obehaglig känsla att gå i trappor som sviktar. Underdimensionera därför aldrig virket vid ett trappbygge.

3. Ställ vangstyckena i den yttre ramen och skruva fast. Var noga med att få bitarna i rätt vinkel, då kommer det fortsatta arbetet att gå mycket lättare.

Man behöver inte fullspika blecket. Bestäm ett ”mönster” för ena respektive andra sidans bleck så kompletterar de varandra och spikarna eller skruvarna krockar inte.


4. Kapa till delar till ramen på trappsteg två. Även här ska det nu vara 22,5 grader i hörnen. Skruva ihop delarna med varandra och i vangstyckena.

Tips!

Skruva fast andra stegets ram utifrån och in i vangstyckena. Använd en skruv med skalle som försänks i träet.

5. Gör ramen till steg tre på samma sätt som till steg två. Denna ställs ovanpå vangstyckena och skråskruvas fast i dessa. Innanför ramen fästs två reglar tvärs över för att få ett underlag för den överliggande trallen. Fäst slutligen ytterligare två reglar längs de yttersta reglarna. De ska ge stöd åt trallbrädorna innanför ramen.

Läs mer: Bygga altan – råd och inspiration

Lägga trallbrädor

6. Stommen är nu klar och det är dags att täcka in alla steg och det övre planet med trallbrädor. Detta är ett jobb som kräver lite tålamod då det är många vinklar att hålla reda på. Börja med att såga till bitar till den inre raden längst ner. Hamnar man lite snett är det då lätt att anpassa i de två yttre raderna. Varje kapning görs i 22,5 grader. Fäst brädorna med rostfri trallskruv, exempelvis 58 mm. Den yttersta raden ska sticka ut 1–2 cm över ramens kant.

På det översta planet skruvas först en yttre ram. Övriga brädor kapas och läggs emot ramen. Trappan är nu färdig och även om den är relativt tung så är den ändå vid behov flyttbar.

Läs mer: Fem roliga möbler att bygga till din altan

Tips!

Tryckimpregnerat virke behöver normalt inte behandlas ytterligare. Man kan efter ett år av estetiska skäl välja att måla eller på annat sätt ytbehandla. Innan dess bör man låta själva tryckimpregneringen torka ordentligt.

Spill från tryckimpregnerat virke får inte eldas upp utan ska lämnas till återvinningscentralen.

Ska du byta fasad? Läs här!


13 maj 2013 Ur boken Martin Timell: Hemmafixarbibeln, Norstedts förlag, Karin Hedin Röös och Daniel Röös, illustrationer Vedela Martinac och Cornelia Thelander
Annons
Annons
Mer om Trappor

En trappa - tre stilar

Trappor Trött på trappan och sugen på ett kul och lagom arbetsamt projekt? Då är detta jobbet för dig!

Snygga till betongtrappan

Trappor Spruckna fotsteg och lösa delar – efter några år ser ofta betongtrappan tråkig ut. Men det är ofta ganska lätt ordnat. Här visar Anders Utsten hur du...

Snygg trappa på tomten

Trappor En bra utomhustrappa ska vara lätt att gå i och fungera såväl på sommaren som på vintern. Här visar vår hussnickare Ohlis hur du planerar trappbygget...

Bygg en väggfast stege till loftet

Trappor Ska man komma upp till ett loft eller vind och det inte finns någon trappa används oftast en nedfällbar stege. En separat stege är förenad med stort besvär, den nedfällbara är ofta lite besvärlig att få fram och inte sällan med risk för klämskador. Men med en väggfast stege ersätter man elegant och till låg kostnad båda dessa alternativ. En förutsättning är dock att takluckan är placerad nära en vägg.

Gammal trappa i nya kläder

Trappor På en dag förvandlades den gamla slitna betongtrappan till en fräsch trätrappa med ett fiffigt förvaringsutrymme. Vilken härlig ansiktslyftning för...

Fler steg till personlig inredning

Trappor Är trappan husets viktigaste möbel eller bara något som tar oss mellan två våningar? Ta en ordentlig titt på husets "doldis" som nu börjar bli en person...

Loft- eller vindstrappa av limträ

Trappor Har du ett sovloft med lös stege eller en vindslucka med utdragbar stege till en inredd vind? Så här bygger du en smartare trapp upp...

Så funkar det: Att renovera trappan

Trappor En gisten inomhustrappa ger ett tråkigt intryck åt hela huset. Man kan renovera den på olika sätt, och det är enklare än du tror!

Hallen - från mörk och tråkig till ljus och välkomnande

Trappor Husets hall och trapphus var verkligen ingen höjdare, mörkt och trist. Men det visade sig vara ganska enkelt och inte särskilt kostsamt att få det fint.