Bygga altan – vi ger dig inspiration och råd till altanbygget

Ska du bygga altan? Vi lär dig bygga altan som proffsen. Här är en guide för att komma igång.


Att bygga altan kan vara ett roligt projekt som varken behöver vara svårt eller tidskrävande. Altanen byggs ofta i anslutning till huset och är platsen du tillbringar många soliga grillkvällar på. Vi guidar dig igenom stegen till altanbygget. 

Ställ dig själv frågor

Att bygga altan klarar även den mindre händige av och detta kan göras utan tidigare erfarenheter. Det finns såklart många olika sätt att bygga en altan på. Vill du ha ett tak över, staket runtom eller tänker du placera trallen nära markplan? Dessa frågor kan vara bra att besvara innan du sätter igång och börja bygga din altan.

Planering – Första steget i altanbygget

Planera hur stor veranda du ska bygga och välj noggrant ut placeringen. Tänk efter om du vill ha morgonsol, eftermiddagssol, eller kanske föredrar du att placera altanen i skuggan. 

Oavsett om altanen är i direkt anslutning till gräsmattan eller placerad högre upp, bör du gräva ur och rensa bort gräs, ogräs och jord. Placera en heltäckande markduk som hindrar ogräs från att växa under altanen, täck markduken med singel innan du sätter igång med att bygga altanen.

   ­– Du kan med fördel markera upp ytan där altanen ska byggas. Det görs enkelt genom att spänna upp murarsnöre mellan några pinnar som du slagit ner i marken alternativt spraya med märkfärg. På så sätt får du även en känsla för storleken på altanen, säger Niklas Jansson, tjänstchef på Byggmax. 

Kom igång med altanbygget

Bygger du altanen nära marken räcker det med stenplattor som grund. Om altanen placeras högre upp ska du gjuta plintar och även planera för ett räcke och eventuellt insynsskydd. 

Glöm inte placera tjärpapp mellan betongplattan och reglarna. På så sätt får du ett kapillärbrytande skikt som ser till att trädäcket inte suger åt sig väta från betongstenen. 

Gjuta plintar

Mät ut placering av plintar, rekommenderat avstånd är 0,6 meter, men du kan ha upp till max 2 meters avstånd mellan dem. Gräv sedan ut hål där de ska placeras. Djup och bredd är beroende på markens stabilitet, dock behöver du gräva ett djup på minst 1,2 meter för att få ett säkrat frostskydd. Häll ner lite grus i botten av hålet och placera ett gjutrör i mitten. Se till att det står rakt och fyll upp med jord runtom. Placera en stolpsko eller plintjärn i mitten och fyll upp röret med betong.

Välj rätt trallvirke

Marknaden erbjuder olika träslag till altanbygget, men det vanligaste är tryckimpregnerat trä. Impregneringen ökar träets motståndskraft mot träförstörande organismer och förlänger livslängden på din altan.

Numera går det att köpa virke med fasta längder som exempelvis 3,6 meter eller 4,2 meter. Har du redan vid planeringsfasen tagit fram ett exakt mått kan du lätt räkna ut vilka längder du ska använda för att minska kapning av trall, och på så sätt undvika spill.

Innan du börjar bygga altanen bör du fundera på vilket träslag du ska välja. Niklas Jansson från Byggmax rekommenderar:

  ­– Grön tryckimpregnerad trall, den mest populära i Sverige – passar de flesta miljöer och är en prisvärd produkt. 

  – Bangkirai – hårdträtrall som ibland kallas Kirai är ett hållbart och kvistfritt hårdträ. Denna trall är valet för den som inte vill kompromissa med kostnader, utseende, kvalitet eller naturlig hållbarhet. Bangkirai har en jämn mellanbrun till rödbrun färg som ger en känsla av lyx.

För dig som värnar om miljöaspekten finns bland annat ett sibiriskt lärkträ samt OrganoWood trall. Det kostar lite mer än tryckimpregnerad trall, med den stora skillnaden att du får ett vackert trallvirke som naturligt skyddar mot väder och vind.

Välj rätt trallskruv

För den som söker ett mer ekonomiskt alternativ är den ytbehandlade trallskruven det perfekta valet. Skruven uppfyller samma krav som rostfritt stål. Är du villig att spendera en högre peng är alternativet rostfri trallskruv. Båda passar de flesta projekt och anpassar sig efter trallens sättning.

Bygg altanräcke

Låt stolparna sticka upp när du bygger stommen till altanen, på så sätt kan du lätt kapa dem i rätt höjd när det är dags att börja bygga altanräcket. Om du väljer att bygga en altan utan stolpar kan du i efterhand fästa stolpar på altangolvet med stolphållare med platta.

  – Du bör ha god planering innan du sätter igång med bygget av ett altanräcke. Redan när du bygger stommen till altanen är det bra att bestämma var stolparna ska placeras. Det är tidseffektivt och du får ett snyggare slutresultat, säger Åsa Karlsson, kommunikationschef på Bygg-Ole.

Behöver man ansöka om bygglov vid ett altanbygge?

Ska du bygga altan i markhöjd krävs det normalt inget bygglov. De tillfällen du bör se över och ansöka om bygglov är om altanen eller uteplatsen ska byggas 0,6 meter ovanför markhöjd. Likaså gäller om du ska bygga tak eller ett staket som är högre än 1,10 meter högt, runt altanen. Bygger du en altan närmre än 4,5 meter från tomtgräns krävs ett medgivande från grannen, läs mer på Boverket.

  – Om altanen räknas som en fristående nybyggnad kan bygglov komma att krävas. Exempelvis om du bygger en altan på sluttande mark och det skapas ett utrymme under eller om den byggs på en viss höjd över marken, säger Niklas Jansson, från Byggmax. 

Underhåll altanen

I regel behöver du olja in trädäcket varje år och detta är en del av altanens underhåll.

  ­– Tvätta altanen regelbundet med tralltvätt eller annat rengöringsmedel för altaner. Låt torka och olja sedan in, säger Åsa Karlsson. 

Det finns många olika oljor att välja mellan och idag väljer fler miljövänliga alternativ. På marknaden hittar du exempelvis trälasyr från Woodzil eller Sioo wood protection. Båda två är bra alternativ till vanlig träolja och ger ett skydd i många år.  

Väljer du att använda en högtryckstvätt bör du vara väldigt försiktig för att undvika att få flisor i trädäcket.  Låt träet torka några dagar innan du oljar in altanen med en grundolja.

Tips från experten

  – Det kan vara värt att lägga några extra kronor på att köpa ett trallvirke av högre kvalitet. Du får spendera en lite högre peng, men i den totala kostnaden för bygget av altanen kommer det att löna sig i längden, säger Åsa Karlsson.

Altanbygge – Från ide till slutresultat

  1. Börja med en god planering. Var vill du bygga altanen, hur stor ska den bli och vad behöver du för att kunna sätta igång bygget.
  2. Ta kontakt med kommunen för eventuellt bygglov. (Enbart vissa altaner kräver bygglov)
  3. Kom igång med bygget, ta beslut om du ska bygga själv eller ta hjälp av en yrkesman. Vid hjälp av en yrkesman bör du ta in minst 3 offerter för att kunna jämföra pris.
  4. Gör klart förarbetet på marken för att sedan kunna gå vidare med att börja bygga.
  5. Bygg stommen och planera för ett eventuellt altanräcke.
  6. När stommen är klar är det dags att skruva trall. Var noga med val av trallvirke och skruv innan du börjar.
  7. Det sista du gör är att bygga ett eventuellt altanräcke. Bestäm höjd och vilken typ av räcke du ska bygga.
  8. Nu är du färdig och du kan börja inreda altanen. Lycka till!

Det här behöver du för att bygga en altan

  • Markduk, sand eller grus
  • Märkfärg
  • Betong och gjutrör till plintar
  • Tryckimpregnerade reglar
  • Trallvirke
  • Rostfri skruv
  • Borrmaskin eller skruvdragare
  • Såg

Annons

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar