Foto: Istockphoto

Så bekämpar du fuktskador och mögel

Städa och hygien

Mögelfläckar uppstår ofta vid fuktiga områden som badrum och kök, men kan också bildas på väggar och möbler om luftfuktigheten är hög och vid vattenskador. Mindre angrepp kan du sanera själv. Så här gör du!

Av: Sandra Holmes, 28 februari 2020

Andas in mögel 

Mögel kök

Ifall du har upptäckt mögelfläckar i huset är det bäst att göra något åt saken så fort som möjligt innan problemen förvärras. För att andas in mögel är inte bra för hälsan, det kan ge irritationer i ögon, näsa och hals, men på sikt också leda till astma och allergier. Det första du bör göra är att undersöka källan till problemet för att det ska kunna lösas på lång sikt. Mögelsporer finns naturligt i luften men en ökad luftfuktighet kan göra att de får fäste och börjar växa. 

Annons

 

Riskmiljöer

Dålig ventilation är en vanlig orsak och för att undvika problem bör man se till att husets ventilationssystem har kapacitet nog att ventilera alla utrymmen och kan vädra ut den fuktiga luften. 

Läs också: Problem med imma på fönstret?

Varför är det fuktigt i huset?

En ökad fuktighet inomhus kan också bero på andra faktorer. Brister i husets konstruktion kan göra att det är dåligt skyddat mot yttre fukt som till exempel snö eller regn, men det kan också göra att inomhusfukt tränger in i konstruktionen, som när diffusionsspärrarna är otäta. Krypgrunder, där fuktig varm luft kan kondenseras mot kallare ytor i grunden, utgör en högre risk, och vattenläckage från disk- och tvättmaskiner, ledningar och avlopp, felaktiga fuktspärrar i badrum, otäta fönster och dåligt isolerade väggar är också vanliga problem.  

 

Mögel i badrum – tänk förebyggande  

I badrum kan fuktskador först och främst förebyggas när man renoverar eller bygger om. I köket är det viktigt att tänka på att ha underlägg under kyl, frys, diskmaskin och diskbänk. Kontrollera dina vitvaror regelbundet eftersom gamla plastslangar kan bli spröda, få sprickor och orsaka läckage. 

Om du ska resa bort en längre period är det också bra att stänga av inkommande vatten för att undvika vattenskador. 

 

Större fuktskador – kontakta försäkringsbolaget 

Avfuktare

Vid mindre angrepp är det generella rådet att torka ut området. Ställ gärna dit en avfuktare efteråt!

Vid upptäckt av större fuktskador och omfattande mögelangrepp, kontaktas försäkringsbolaget direkt. Då behövs en ordentlig sanering, och det är oftast inte lämpligt att bo kvar i huset under tiden eftersom partiklarna sprids runt i luften och är farliga att andas in. Vid mindre angrepp, är det generella rådet är att se till att torka ut området där möglet har uppstått, gärna ställa in en avfuktare i rummet, fixa eventuella läckage och bearbeta fläckarna. 

 

Bästa knepen – så bekämpar du fuktskador och mögel

Rengöringsprodukter

Vid exempelvis mögelfläckar i kakelfogar och på mattor och tapeter, följer här några tips på enklare metoder att ta till: 

 

1. Fogrengöringsmedel

Använd särskilt fogrengöringsmedel som fungerar för betong, cementfog och keramik och spruta på. Det finns även mögelborttagningsmedel som fungerar för tapeter, puts, murbruk, fogar, kakel, trä, sten, plast och textilier. Båda dessa produkter finns att köpa i byggvaruhandeln. 

 

2. Ättika

Blanda lika delar ättika och vatten i en sprejflaska och spreja över angripna områden. Skrubba sedan ytorna med en hård borste. Det går också att doppa bomullstussar i ättika, lägga på fläckarna över natten och sedan borsta bort det som eventuellt är kvar med en tandborste. 

 

3. Bikarbonat

En möglig matta kan du hälla bikarbonat över och låta ligga över natten. Dammsug sedan av mattan noggrant (använd dammsugare med HEPA-filter). Är det en tvättbar matta kan du därefter köra den i tvättmaskinen och låta den torka upp ordentligt. 

 

Mögelfläckar på kakelgolvet  

Mögelfläckar på kakelgolvet? Det här kan du också behandla med bikarbonat. Blanda bikarbonat med vatten så att konsistensen blir som en mjuk pasta. Applicera sedan smeten på fläckarna och låt verka en stund. Tvätta sedan rent med vatten blandat med ättika för att neutralisera bikarbonaten. 

 

Läs också: Städa med bikarbonat – så gör du!

28 februari 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Städa och hygien

Smarta städschemat som skapar ordning och reda!

Städa och hygien Här är den ultimata att-göra-listan för alla er som vill få in en bättre rutin på städningen, och samtidigt spara tid och ork till annat. Hejdå smuts och kaos!

8 ställen du glömmer att städa – men som verkligen behöver rengöras...

Städa och hygien Det är lätt hänt att glömma göra rent de platser som inte verkar särskilt smutsiga. Men betyder det att de inte behöver rengöras? Nej, tvärtom! Många...

Därför ska du ALDRIG välja ett läderfodral till din mobil

Städa och hygien Har du ett läderfodral på din smartphone? Då kanske det är dags att byta ut den. Mobiltelefonen är nämligen smutsigare än en toalettstol – och en smartp...

Storstädning på gång? Här är rummet du ska börja städa!

Städa och hygien Vill du ta dig igenom storstädningen snabbt och enkelt? Då är det här det rum du ska börja städa!

Så ofta ska du byta tandborste

Städa och hygien Hör du till en av dem som borstar tänderna med en sliten tandborste? Då kanske det är dags för en ny. Så ofta ska du byta tandborste!

10 saker dina gäster alltid lägger märke till i ditt hem

Städa och hygien Att få gäster på besök kan ibland vara nervöst och utmattande. För att göra det mer hanterbart har vi sammanställt en checklista på 10 saker du bör...

Läsarfråga: Hur rengör jag min smutsiga soffa?

Städa och hygien Vår ärvda soffa i Josef Frank-tyg har blivit smutsig efter många års användning och ser grå och trist ut. Hur gör vi enklast ren den hemma?

Städa med bikarbonat – så gör du!

Städa och hygien Dags att storstäda? Bikarbonat har man oftast hemma och är det bästa hjälpmedlet när du städar. Både för dig och miljön. Vi har samlat 16 av de bästa...

Så gillrar du fällorna

Städa och hygien I nummer 9 av Vi i Villa kunde du läsa om hur du vinner över skadedjuren. Här får du tips och råd av Anticimex för hur du gillrar fällor och håller...