OBS! Använd inte bikarbonat på ytor som lätt blir repiga.
OBS! Använd inte bikarbonat på ytor som lätt blir repiga. Foto: Istockphoto

Städa med bikarbonat – så gör du!

Städa och hygien

Dags att storstäda? Bikarbonat har man oftast hemma och är det bästa hjälpmedlet när du städar. Både för dig och miljön. Vi har samlat 16 av de bästa tipsen på vad du kan använda bikarbonat till!

Av: Emma Ilis , 09 oktober 2019

Bästa husmorstipset – städa med saker ur ditt skafferi!

Bikarbonat är helt giftfritt och miljövänligt och kostar mindre än alla dyra rengöringsmedel. Det används ofta i bakning men visste du att det är ett mirakelmedel när det kommer till städning? Bikarbonat tillsammans med ättika är hemmets absolut bästa städhjälpmedel. Det är billigare än vanliga rengöringsmedel och dessutom både skonsamt för dig och miljön. Köp i storpack och du får bukt både med dålig lukt och svåra fläckar. Nedan listar vi våra 16 bästa tips för att använda bikarbonat.

 

Annons

Ta bort dåligt lukt

1. Strö lite bikarbonat på mattor och madrasser. Dammsug efter 20 minuter. Bikarbonaten binder fukt och tar bort dålig lukt så att madrassen och mattan blir som nya.

2. Ta lite bikarbonat på en fuktig trasa. Torka rent kyl och frys och skölj med rent vatten. Gör rent och slipp dålig lukt helt utan giftiga medel.

3. Ställ in en skål med bikarbonat i kylen och rör om ibland så absorberas den dåliga lukten. Byt ut ungefär varannan månad. Vill man använda det i badrummet eller i något annat rum kan man blanda i några droppar essentiell olja så doftar hela rummet gott.

 

Läs också: Så rengör du med ättika

 

Rengör ugnen med bikarbonat

4. För att rengöra ugnen blandar man bikarbonat med vatten till en pasta. Smeta ut i ugnen och spraya sedan på ättika. Låt det fräsa och verka en stund och torka sedan ur ugnen med en fuktig svamp.

Som propplösare

5. För bikarbonat som propplösare häller man ned 1/4 kopp bikarbonat i avloppet följt av 1/2 kopp vinäger. När det slutar fräsa sköljer man med med hett vatten.

6. Häll lite bikarbonat i avloppet och diskhon innan du åker bort. När du kommer hem sköljer du ur ordentligt så slipper du avloppslukt efter semester.

Till kattlådan

7. Ta lite bikarbonat i kattlådan varje gång du byter sand så kommer det inte lukta kattlåda.

 

Läs också: 11 miljösnälla rengöringstips

 

Rengöringsmedel

8. Blanda 50/50 vatten och bikarbonat och skrubba försiktigt bort märken på väggen.

9. Missfärgade koppar blir rena med en del bikarbonat och två delar vatten över natten. På morgonen är det bara att diska som vanligt.

10. Strö bikarbonat på botten av kastruller som är brända. Häll på hett vatten och låt stå över natten. Diska på morgonen.

11. Spraya ättika på spishällen och pudra sedan på med bikarbonat. Det kommer att bubbla en stund. Låt det verka 30 minuter och skura sedan med en disksvamp. Torka rent med vatten.

Gör eget sköljmedel

12. Gör eget sköljmedel med ättika och bikarbonat.  Blanda 3dl ättika med 1/2 dl vatten och värm en minut i mikron. Blanda i 1/2 dl bikarbonat och några droppar essentiell olja om du vill ha doft på sköljmedlet.

Luktar skorna dåligt?

13. Skor som luktar illa? Strö i bikarbonat och låt stå över natten. Skaka ut på morgonen och doften är borta.

 

Läs också: Så rengör du dina smycken med ketchup

 

Städa badrummet

14. Kalkavlagring på duschdörr och väggar? Spraya på vinäger och torka med en fuktig trasa med mycket bikarbonat. Skölj med vatten och torka sedan med en torr trasa. Skinande resultat!

15. Avlagringar i toaletten får du bort genom att strö lite bikarbonat i toaletten på kvällen och sedan spola på morgonen.

16. Om man blandar bikarbonat och vatten kan man skrubba badkaret, ytor i köket och badrummet. Torka bara med en fuktig trasa med bikarbonat och skölj sedan med vatten.Tips! Byt ut många rengöringsmedel i städskåpet mot ättika eller vinäger, bikarbonat, salt och citron så har du det mesta du behöver för hälsosam, miljövänlig städning i hemmet.

09 oktober 2019 Emma Ilis
Annons
Annons
Mer om Städa och hygien

Städvarning: 5 ställen där snusket samlas!

Städa och hygien Toalettstolen, avloppet och soffan – här är fem snuskiga ställen du ska städa extra noggrant! 

8 ställen du glömmer att städa – men som verkligen behöver rengöras...

Städa och hygien Det är lätt hänt att glömma göra rent de platser som inte verkar särskilt smutsiga. Men betyder det att de inte behöver rengöras? Nej, tvärtom! Många...

Därför ska du ALDRIG välja ett läderfodral till din mobil

Städa och hygien Har du ett läderfodral på din smartphone? Då kanske det är dags att byta ut den. Mobiltelefonen är nämligen smutsigare än en toalettstol – och en smartp...

Storstädning på gång? Här är rummet du ska börja städa!

Städa och hygien Vill du ta dig igenom storstädningen snabbt och enkelt? Då är det här det rum du ska börja städa!

Så ofta ska du byta tandborste

Städa och hygien Hör du till en av dem som borstar tänderna med en sliten tandborste? Då kanske det är dags för en ny. Så ofta ska du byta tandborste!

10 saker dina gäster alltid lägger märke till i ditt hem

Städa och hygien Att få gäster på besök kan ibland vara nervöst och utmattande. För att göra det mer hanterbart har vi sammanställt en checklista på 10 saker du bör...

Så bekämpar du fuktskador och mögel

Städa och hygien Mögelfläckar uppstår ofta vid fuktiga områden som badrum och kök, men kan också bildas på väggar och möbler om luftfuktigheten är hög och vid vattenskador. Mindre angrepp kan du sanera själv. Så här gör du!

Läsarfråga: Hur rengör jag min smutsiga soffa?

Städa och hygien Vår ärvda soffa i Josef Frank-tyg har blivit smutsig efter många års användning och ser grå och trist ut. Hur gör vi enklast ren den hemma?

Så gillrar du fällorna

Städa och hygien I nummer 9 av Vi i Villa kunde du läsa om hur du vinner över skadedjuren. Här får du tips och råd av Anticimex för hur du gillrar fällor och håller...