Foto: Istockphoto

Är huset rörigt? Här är expertens bästa tips!

Förvaring

Paulina Draganja, driver bloggen Förvaringsdrottningen och har skrivit böcker om att organisera sitt hem. Här är hennes bästa tips om du vill få mer ordning och reda där hemma!

Av: Redaktionen, 07 februari 2020

All ordning och reda börjar med tre frågor 1. Finns rätt förvaring? 2. Rätt struktur? 3. Rätt rutiner?

Om barnen slänger kläderna på hallgolvet, kolla: Finns krokar och korgar, sitter de i barnens höjd (förvaring)? Vet alla var de ska hänga sina kläder (struktur)? Är det fullt på krokarna (då saknas rutiner)? Se till att säsongsrensa inför vinter och sommar.

Vad är minsta möjliga insats med största möjliga utfall?
– Riv ut en låda. Se vad du verkligen behöver ha i den. Sätt timern på en kvart,  släng så mycket du hinner.

Annons

Dina fem bästa tips?


1. Sätt upp ett projekt i veckan, varva stora och små så att du orkar. En vecka tar du besticklådan, en annan hallen. Gör upp en plan och skriv in i almanackan.
2. Ha en utkorg i varje garderob. Där lägger barnen plagg de vuxit ur. Gå igenom när den är full och se vad som ska sparas, slängas, ärvas eller säljas. Det är lättare att sortera ut successivt, i stället för att en gång om året prova allt.
3. Rensa ofta. Vi behöver rutinmässigt gå igenom skåp och garderober. Fråga: När använde jag dem senast? När kommer jag att använda dem nästa gång? Svaret ”det kan vara bra att ha” finns inte, eftersom allt kan vara bra att ha någon gång.
4. Låt hälften av barnens leksaker ligga i lådor, byt sedan ut. Då känns leksakerna nya, man tröttnar lätt på det som alltid står framme.
5.  Bästa förvaringsutrymmet är lådor under sängarna. Ha lådor på hjul med viklock, lätt att dra fram, lätt att komma åt.

 

Läs också: 17 förvaringsknep som gör livet enklare

07 februari 2020 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Förvaring

7 smarta förvaringstips för hallen

Förvaring Förvaringbänk, korgar och förvaringsfack – här är smarta förvaringstips för hallen.

5 smarta förvaringsidéer

Förvaring Riktigt fyndig förvaring kan vara knepigt att få till. Här har vi samlat fem smarta lösningar där nya utrymmen skapats – antingen dolda bakom en vägg...

Förvaring som hjälper till

Förvaring Ont om förvaring eller bara dåligt planerat? Vi ger dig tips på hur du maxar din egen förvaring – i alla tänkbara hörn och kanter.

Garderoben finns bakom väggen

Förvaring Önskemålet var ett vackert och vilsamt sovrum. Alltså fick klädförvaringen finna bo bakom en egen vägg. Här byggdes en riktig walk-in-closet av köksskåp och egna lösningar.

Lättare tvätta med ny ordning

Förvaring Börjar du morgonen med att famla runt i garderobsmörkret för att hitta rätt vänstersko? Och sorterar du fortfarande tvätt på golvet? Möt familjen som...

Familjen med bästa förvaringen!

Förvaring Börjar du morgonen med att famla runt i garderobsmörkret för att hitta rätt vänstersko? Och sorterar du fortfarande tvätt på golvet? Möt familjen som...

Röriga kökshörnan blev superförvaring!

Förvaring Mer förvaring – och bättre arbetsytor. Det stod högst på önskelistan i det lilla köket. Lösningen blev att slänga ut matbordet och bygga en ny arbetsbänk och en osynlig hyllvägg.

Smart förvaring skapar ordning ur kaos

Förvaring Med rätt förvaring kan du få ordning på innehållet i garderoben, hallen och resten av huset. Det finns gott om lösningar som är smarta, snygga, enkla...

Rent hus i tvättstugan

Förvaring Sortera, fäll in, häng bort! Nio tips på hur du kan ge dig själv plats i tvättstugan med enkla hjälpmedel och smarta förvaringsprylar.