7 smarta förvaringstips för köket

Kaos i köket? Förvaringshylla på hjul, öppen förvaring och utdragbar förvaring – här är 7 smarta förvaringstips!


Utdragbar förvaring

Försöka att i mesta möjliga mån inreda skåp med utdragbar förvaring monterad på skenor med teleskopfunktion. Detta gör det enklare att få överblick och komma åt alla saker. Även de bortglömda längst bak. I jakten på utdragbara lösningar kan det vara värt att även kika på utdragbara byxhängare eller färdiga hyllor för utdragbara tangentbord. Och se till att ta tillvara och fräscha upp den traditionella utdragbara skärbrädan om du har en sån i ditt retrokök. Många kökstillverkare har idag också utdragbar förvaring i golvsocklarna. En smart design för ett bortglömt utrymme.

 

Läs också: 17 förvaringsknep som gör ditt liv enklare

 

Utnyttja väggar och andra vertikala ytor

Baksidan av skafferidörren, ett sidostycke på en köksö eller hela, större väggpartier – för dessa olika vertikala ytor finns stora möjligheter när det kommer till att skapa mer förvaring. Installera kroklister för att hänga upp grytlock och redskap, eller skapa tallriksväggar med dina finaste uppläggningsfat. Magnettavlor och hålad masonit med krokar är också fiffigt. Glöm inte att ytbehandla masoniten för att göra den mer fukttålig.

En plastbyggd lösning över en hel vägg eller ett mindre hyllsystem i mer oregelbundna små prång är yteffektivt. 

 

Förvaringshylla på hjul

En liten rullbar kökshylla med det nödvändigaste kan underlätta i köket. Det finns varianter med lådor och luckor eller mer öppna och luftiga lösningar. Oavsett modell är möjligheterna stora. Extra bänkyta, extra förvaring och dessutom flyttbar. Prova att ha den som en kaffe- och testation i veckan, för att sedan låta den fungera som barvagn på helgen.

 

Läs också: 16 galet smarta köksidéer för bättre förvaring

 

Organiserad småförvaring

Lådor, korgar och krokar kan det aldrig bli för mycket av. Stapelbara lådor utnyttjar höjden i ett köksskåp och med genomskinliga eller glest flätade korgar är det lättare att se vad som är i. S-krokar på metallstänger, självhäftande krokar på kaklet och enklare plastkrokar under diskbänken. Var krok har sin plats och ska anpassas efter behov.

Småförvaringen i skafferiet, vare sig du har större lådor för torrvarorna eller ett traditionellt skafferi, förtjänar lite extra omtanke. Ju mer överskådligt och lättåtkomligt desto bättre. En klimatsmart idé kan vara att återanvända glasburkarna från smörgåsgurkan till förvaring för till exempel mandlar, linser eller kokosflingor.

 

Öppen förvaring

Gör prylar du vill förvara till trevliga stilleben. Placera och arrangera kannor, glas och koppar på öppna hyllor. Dina favoritsaker tål att få stå framme. Ett vägghängt vitrinskåp med belysning kan bli praktisk förvaring och vackert blickfång i ett.  

Att arrangera en förvaringsvägg med öppna hyllplan och metallstänger med krokar skapar en levande och lagom brokig känsla.

Med förvaring som hela tiden är synlig är det också lättare att faktiskt rensa bort och kast oanvändbara grejor. En tumregel kan vara ”en in en ut” och att faktiskt rensa bort för du köper nytt.

 

Läs också: Rengör miljövänligt med ättika – 5 smarta tips!

 

Dela av och få fler fack

Med avdelare i lådor och på hyllplan skapas fler och mindre förvaringsfack som gör det lättare att organisera i oredan. Ett för långt avstånd mellan två hyllplan kan ta kål på mycket förvaringsutrymme. Försök organisera det hela med lådinsatser som också bygger på höjden. Mindre fack för besticken är en självklarhet men tänk också på att det går lika att förvara dina bestick stående fack i högre lådor. Översiktlig förvaring för kryddburkar skapas också genom fackindelade lådor.

 

 

Tänk på taket

Om du planerar att göra ett helt nytt kök så se till att utnyttja takhöjden maximalt genom att installera så höga skåp som möjligt. Glöm inte att möblera in trappstegspallen i en lämplig hörna så att du snabbt och smidigt kan nå dina saker högst upp.

Takhängda hyllor kan placeras längs väggar eller mitt i rummet. De skapar luftiga och lätta hyllmetrar att fylla. I såväl proffskök som lantkök hittar man ofta takhängda galler som fungerar som hängare både små och stora köksprylar.  
Och en öppen förvaringshylla längs med taket kan sluka korgar med exempelvis ljus och servetter.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar