Vill barnen hjälpa till? Tänk på att koncentrerad ättika kan vara frätande, därför är ättikssprit 12 % mer lämpligt!
Vill barnen hjälpa till? Tänk på att koncentrerad ättika kan vara frätande, därför är ättikssprit 12 % mer lämpligt! Foto: Istockphoto

Rengör miljövänligt med ättika – 5 smarta tips!

Kök

Vill du städa miljövänligt? Det bästa rengöringsmedlet hittar du i skafferiet, nämligen ättika!

Av: Sara Åhlström, 13 september 2019

Husmorstips: städa med ättika

Att rengöra med ättika är ett billigt och miljövänligt husmorsknep. Rengör ugnen, mikron, kylskåpet och badrummet med ättika. Här är våra bästa knep! 

I butikerna finns det vanligtvis två olika sorters ättika, en som är 24 % eller 12 %. Den som är 24 % är starkare och i artikeln syftar vi på den med 12 %, alltså det som normalt kallas för ättikssprit i butikerna. 


1. Så rengör du ugnen med ättika

Annons

Ett smart husmorsknep är att rengöra insidan av ugnen med ättika. Börja med att hälla i ättika i en sprayflaska. Sedan sprayar du där det är smutsigt. Sätt ugnen på 50 grader och låt den stå på i 20-30 minuter. Avsluta med att torka av smutsen med en fuktig trasa. Klart! 

 

2. Rengör mikron med ättika

Är mikron smutsig? Häll i en skvätt ättika i en skål med varmt vatten. Pressa i en halv citron. Ställ in skålen på full effekt i någon minut. Sedan kan du enkelt  torka av alla matrester med en disktrasa. 

 

Läs även: 11 miljösnälla rengöringstips!

 

3. Rengör badrummet med ättika och såpa 

Dags att storstäda barummet? Gör en egen miljövänlig badrumsspray!

Miljövänlig badrumsspray:

Du behöver:

  • 2 dl vatten
  • Saft av en citron
  • 1 skvätt såpa
  • 1 dl ättikssprit 12 %

Gör så här:

Blanda samtliga ingredienser och häll över i en sprayflaska. Skaka väl. Sedan är det bara att börja städa! 

 

4. Ta bort dålig lukt med ättika 

Luktar det unket i kylskåpet? Ättika är lösningen!

Luktar det illa i papperskorgen? Töm soppåsen och gör rent den med diskmedel. Häll sedan ättika på en brödskiva och lägg brödet i botten av papperskorgen. Låt stå över natten. På morgonen är all dålig lukt borta! 

Kylskåpet är ett annat ställe i köket som kan lukta illa. Blanda ättika med vatten och rengör kylen med en disktrasa. Vips luktar det fräscht igen!

 

5. Putsa fönster med diskmedel och ättika

Ättika löser upp smuts och fett! Blanda i två matskedar ättika i en hink med varmt vatten och häll i några droppar diskmedel, så har du det perfekta putsmedlet till dina fönster. HÄR är våra bästa tips för skinande rena fönster.

 

Obs! Tänk på att det finns olika styrkor av ättika i matbutiken, 24 % och 12 %. Ha koll på vilken du använder, den med 24 % ättika är starkt frätande! Den med 12 % kallas i matbutikerna vanligtvis för ättikssprit och är den sort som avses i artikeln.  

13 september 2019 Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Kök

Birgitta Rasmusson: Julbakets ljuvliga hemligheter

Kök I Hela Sverige bakar bedömer Birgitta Rasmusson bakverk med sträng blick. Hemma lever hon ut sin passion: julbak. Här bjussar hon på sina bästa tips!

12 måsten till julbaket!

Kök Nu är det hög tid för julbaket. Vi i Villa listar prylarna som tar dina kreationer till nya nivåer.

11 pepparkakshus som får dig att tappa hakan!

Kök Dags att baka det årliga pepparkakshuset? Här är 11 galna pepparkakshus ni kan inspireras av!

Fixa köket billigt – smart för plånbok & miljö

Kök Går du i köksrenoveringstankar? Att riva ut rubbet och sätta in nytt från golv till tak är en kostsam historia. Renovera lagom så gör du både miljön och plånboken en tjänst – och får ett personligt kök på köpet.

7 smarta förvaringstips för köket

Kök Kaos i köket? Förvaringshylla på hjul, öppen förvaring och utdragbar förvaring – här är 7 smarta förvaringstips!

3 knep – så rengör du ugnen!

Kök Är din ugn smutsig? Med dessa briljanta knep rengör du ugnen på nolltid.

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför han knaprat kycklingfötter i Kina. Dessutom får du ta del av recept från hans rykande färska kokbok med tema Frankrike.

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender.

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...