Så klarar du krukväxterna i vinter

Vackra krukväxter ökar både trivseln och vårt välmående. Låt inte växtintresset vila bara för att utomhussäsongen är över.


Passa istället på att vårda dina växter och låt dem bli en viktig del av inredningen.


Vi mår alla bra av att omge
oss med växter året om. Men det kan vara knepigt att också få växterna att må bra under den mörka årstiden. Foto: Blomsterfrämjandet.

När man börjar skruva upp värmen inomhus på hösten blir också luften torrare. Ge dina krukväxter en behagligare livsmiljö genom att duscha framförallt bladväxterna någon gång i veckan. En allt för torr inomhusluft kan ge bruna bladkanter och få växterna att tappa onormalt mycket blad.

Använd helst inte duschslangen när du ska duscha dina växter, vattenstrålen kan bli för hård och skada växterna. Det är bättre att använda duschflaska och använda en finfördelad stråle.
Vissa blommande växter mår dock inte bra av att duschas. Hit hör begoniorna, som lätt kan drabbas av mjöldagg.

Kolla regelbundet

För att växterna ska trivas krävs att de får en god livsmiljö och omvårdnad. Naturligtvis behöver de vatten och näring regelbundet, men de bör också kontrolleras då och då så att inte ohyra, som bladlöss och spinnkvalster, får fäste i bladen.
Titta även på bladens undersidor.

Ju fortare man kan sätta in behandling mot ohyran, desto större chans har växten att klara angreppet på ett bra sätt.

Också risken för att växterna ska angripas av ohyra är större om inomhusluften är torr. Du kan även här hjälpa krukväxterna på traven genom att duscha dem då och då. Växterna blir då av med allt damm på bladen, vilket gör att de tar upp luftens koldioxid bättre och avger mer syre. Den här processen i sig gör också att luftfuktigheten ökar, vilket är bra för både människor och växter.

Vattna rätt

Många faktorer spelar in när det gäller hur mycket vatten varje växt behöver; inomhustemperaturen, växtens placering (skuggigt eller soligt läge), växtens storlek och så vidare. Försök att lära dig vilka behov dina olika växter har av vatten. Ta för vana att sticka ner ett finger i jorden och känna efter om den är torr innan du vattnar. Det är vanligare att växterna dör av för mycket vatten än för lite.

Krukväxter som har torkat ut och slokar kan med fördel doppas i en skål med vatten. Samma sak gäller torkkänsliga växter som azalea och hortensia. Håll jordklumpen nere under vattenytan tills det har slutar bubbla, innan växten lyfts upp och får rinna av. Använd gärna rumstempererat vatten som har stått framme under natten.

Sparsam näring

Många växter som har sin blomningstid under vår och sommar har en naturlig viloperiod under höst och vinter och ska då inte ha någon näring.
Bladkrukväxterna kan få gödning någon gång ibland under vinterhalvåret. När våren kommer och dagarna blir ljusare är det dags att ge blomsternäring oftare.

Mera ljus, inget drag

Glöm inte bort det viktiga ljuset. Krukväxterna får mindre dagsljus under hösten och vintern. Många av dem kan behöva lite extra belysning för att trivas. Sätt gärna upp några blomsterlampor eller lysrör ovanför blommorna.

Visst behöver man även släppa in lite frisk luft ibland under vinterhalvåret, men tänk då på att flytta krukväxterna en bit in i rummet. De mår absolut inte bra av drag.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar