Annons

Planteringsråd för vårlökar

Trädgårdsväxter och krukväxter

Bara stoppa i marken och så blommar det. Nja, så lätt är det inte - men med dessa tips kommer du få världens vackraste vårrabatt.

Annons


"Blue Diamond" heter den här läckra tulpanen som har purpurblå fyllda blommor. Sorten blir cirka 30-40 cm hög och blommar under perioden maj - juni. (Bröderna Nelsons)

Många av de vårblommande lökväxterna vill ha god dränering. Om jorden är vattensjuk finns risk för att löken ruttnar. På våren när löken blommar får jorden gärna vara fuktig, likaså på hösten när löken ska utveckla nya rötter. Under sommarhalvåret kan jorden däremot gärna vara lite torrare.

Använd gärna lökkorgar när du planterar då är det lättare att placera löken i runda fina grupper. Sätt gärna många lökar tillsammans (10-15 st) så att det bildas rejäla färgklickar. Stora lökar kräver ett avstånd på cirka 12 cm och små cirka 10 cm. Små lökar som snödroppe, kungsängslilja, vintergäck m.fl. som är torra och hårda kan med fördel läggas i blöt i vatten över natten innan de planteras. Då gror de snabbare.

Blanda gärna ner benmjöl i jorden. Benmjölet löser upp sig långsamt och tillför framför allt växterna kväve. Det finns även speciell gödning för lökväxter att köpa i handeln.

Vattna rejält efter planteringen.

När det börjar bli lite kallare på senhösten är det dags att lägga på granris över lökplanteringarna. Granriset hindrar lökarna från att komma igång och växa allt för tidigt på våren.

Bra hjälpmedel

En lökkorg i plast håller samman lökarna i fina runda grupper. Med hjälp av ett lökjärn går planteringsarbetet som en dans. Använder man dessutom specialgödning för lökväxter blir blomsterprakten ännu större. Alla produkterna kommer från Weibulls.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
12 september 2002

0 Kommentarer

0

Höstblommor för din trädgård

Är det dags att piffa till trädgården? Vi har samlat fina blomsterarrangemang för din höstträdgård – som du kan göra själv.

0

Växter i trädgården under maj

Under maj månad byter trädgården skepnad och blir allt mer grön och frodig för var dag som går. Det är vårblommornas månad, där vilda växter blandas...

0

Pärla i söder

Ingen hade tagit hand om trädgården på många år. Det var vildvuxet och svårframkomligt. Idag möts man av en nästan parkliknande tomt, intill de naturskö...

0

Trolsk skymningsträdgård

Nu är tid för trolska skymningsstunder då det är underbart att gå ut och strosa i trädgården. Här får du tips på sensommarens doftande skymningsväxter...

0

Rådjurssäkra lökar

Här får du tips på rådjurssäkra lökar! Så tänk till före planteringen för när väl rådjuren upptäckt din trädgård - då är det för sent!

0

Vårens första blomsterfest

Nyvakna och pigga står på rad i affärerna, ivriga att få schasa bort vintern från våra trädgårdar. Välkomna dem! Det finns inga mer lättskötta, användba...

0

Just nu i trädgården - september

Fortfarande är det sommarvarmt på dagarna och de riktigt sena perennerna står som finast. Sensommaren bjuder ofta på en blomprakt i varma, mustiga...

0

Trädgård med tre teman: Varierat med växter

Det finns över 500 olika växter i Helges trädgård och mycket är förstås blommande, men även bara vackert grönt och stilfullt. Till exempel ett trettiota...

0

Sista chansen för tulpaner

Så länge det går att få ned ett spett i backen kan man plantera tulpaner.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons