Annons

Planteringsråd för vårlökar

Trädgårdsväxter och krukväxter

Bara stoppa i marken och så blommar det. Nja, så lätt är det inte - men med dessa tips kommer du få världens vackraste vårrabatt.

Annons


"Blue Diamond" heter den här läckra tulpanen som har purpurblå fyllda blommor. Sorten blir cirka 30-40 cm hög och blommar under perioden maj - juni. (Bröderna Nelsons)

Många av de vårblommande lökväxterna vill ha god dränering. Om jorden är vattensjuk finns risk för att löken ruttnar. På våren när löken blommar får jorden gärna vara fuktig, likaså på hösten när löken ska utveckla nya rötter. Under sommarhalvåret kan jorden däremot gärna vara lite torrare.

Använd gärna lökkorgar när du planterar då är det lättare att placera löken i runda fina grupper. Sätt gärna många lökar tillsammans (10-15 st) så att det bildas rejäla färgklickar. Stora lökar kräver ett avstånd på cirka 12 cm och små cirka 10 cm. Små lökar som snödroppe, kungsängslilja, vintergäck m.fl. som är torra och hårda kan med fördel läggas i blöt i vatten över natten innan de planteras. Då gror de snabbare.

Blanda gärna ner benmjöl i jorden. Benmjölet löser upp sig långsamt och tillför framför allt växterna kväve. Det finns även speciell gödning för lökväxter att köpa i handeln.

Vattna rejält efter planteringen.

När det börjar bli lite kallare på senhösten är det dags att lägga på granris över lökplanteringarna. Granriset hindrar lökarna från att komma igång och växa allt för tidigt på våren.

Bra hjälpmedel

En lökkorg i plast håller samman lökarna i fina runda grupper. Med hjälp av ett lökjärn går planteringsarbetet som en dans. Använder man dessutom specialgödning för lökväxter blir blomsterprakten ännu större. Alla produkterna kommer från Weibulls.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
12 september 2002

0 Kommentarer

0

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

0

Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig...

0

7 sorters blommor till midsommar

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

0

Charmiga kontraster

I en skogsglänta intill nationalparken Stenshuvud på Österlen har Gunilla Nilsson skapat en trädgård där blommor och grönsaker växer sida vid sida....

0

Rosor med sällskap

Nu spirar det i trädgårdssjälen! Det är dags att drömma och planera. Vad ska vi göra för att förnya trädgården i år? Varför inte ge rosorna ett skönhets...

0

Busken som trollar

Få buskar kan värma frusna vinterhjärtan som trollhasseln, som behåller sina blommor, även när snön lagt sitt blöta täcke över grenarna.

0

Just nu i trädgården januari -07

Nu har ljuset vänt och vi går mot ljusare tider. Men än dröjer det ett par månader innan ljuset är tillräckligt starkt utomhus för att växterna på...

0

Inred med växter och smådetaljer

Med några enkla grepp kan du ge dina rum nytt liv och grönska som varar hösten och vintern igenom. Redskapen är enkla – växter och några trendiga inredn...

0

Just nu i trädgården november-06

Säsongen börjar lida mot sitt slut. Kanske har första snön redan hunnit falla. Nu är det dags att börja drömma gröna drömmar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons