Fixa ett grönskande badrum

Växter i badrummet är inte bara vackert, de är också effektiva luftrenare. Här hjälper vi dig att välja sorter som trivs i fukt och mörker.


Växter i badrummet är inte bara vackert, de är också effektiva luftrenare. Här hjälper vi dig att välja sorter som trivs i fukt och mörker.

Badrummet borde egentligen vara husets mest grönskande rum. De flesta växter vill ha en fuktig luft. Tyvärr har vi istället ett annat problem, ljuset. Badrum med fönster är mycket trevliga, men förekommer inte så ofta. Det är därför vanligt att ljuset inte räcker till.

Många av våra krukväxter kommer från tropikerna. Där är de vana vid fuktig varm luft, som den vi har i badrummet, men vid mycket mer ljus. Om man inte kan ställa växterna direkt i ett fönster, så bör man därför ordna med extra belysning. Det går att använda vanlig belysning som är avsedd för våtutrymmen. Det man bör göra för växternas skull är att välja andra lampor. Kallvita lysrör eller lågenergilampor ger det bästa ljuset. Vanliga glödlampor eller s k växtglödlampor är inte bra. Vill man investera i en speciell växtarmatur finns den hos specialföretag.

Växter som inte behöver så mycket ljus

Om man inte vill ordna någon extra belysning får man välja växter som trivs med lite mindre ljus. Silverkallan är en sådan, den är också en effektiv luftrenare. (Alla växter är positiva för inomhusluften, men vissa är mer effektiva.) Bladen är stora och kraftiga, mörkt gröna med vacker silverteckning. Tillsammans med den passar en bergpalm med ett luftigt och elegant bladverk. Ytterligare en gammal välkänd tålig favorit är aspidistra, även kallad ”ungkarlsblomma” eller ”kaféblomma”.
Den som vill ha lite mera färg väljer och vrakar bland alla de varianter som finns av doftdracena (Dracena fragrans). De finns med både smala och breda blad, som är mönstrade på längden i gult, vitt rött eller rosa i olika kombinationer med grönt. Tyvärr doftar de inte, så många doftande och samtidigt tåliga krukväxter finns det inte. En rosengeranium (Doktor Westerlunds blomma) kan klara sig en tid i badrummet om den ställs ljust. Den sprider en härlig rosendoft.

De flesta blommande växter vill ha mycket ljus, därför är det knappast några som trivs i ett mörkt badrum. Däremot kan man frossa i ”engångsblommor” som begonior, krysantemum, höstglöd och andra billiga färgstarka växter. För ett par tior blommar de glatt i 1-2 månader, sedan byter man ut dem mot nya. Med en bas av de tåliga gröna växterna kan man variera och förnya med blommande växter i olika färger. Matcha handdukar eller kakel, både begonior och krysantemum finns i alla tänkbara rosa, röda, orange och gula nyanser. De gröna växterna här är lättskötta, duscha dem med ljummet vatten någon gång i veckan, så dammas de av, och låt dem sedan torka upp mellan vattningarna. Jorden ska vara torr innan man vattnar nästa gång. De blommande växterna däremot vill ha samma fuktighet hela tiden.

Det lilla extra

Ytterligare en dekorativ växt för badrummet är fredskalla. Den har en frisk grönska och en dekorativ lysande vit blomställning. Den ska liksom engångsblommorna ha en jämn fuktighet. Ormbunkar är många förtjusta i och de trivs i badrummets fuktighet, men behöver mycket ljus. Dessutom skräpar de mycket, det är helt naturligt att de fäller småblad hela tiden, men skräpigt blir det. Vill man ha det lättskött struntar man därför i ormbunken. Vill man göra något lite mer udda går det att låta gullrankan klättra upp längs väggarna. De långa rankorna med sina gulgröna blad måste fästas upp på något vis. Det är knappast lämpligt, men det beror på väggbeklädnad och väggmaterial, att slå fast mängder med små klämmor. Bygg hellre en snygg spaljé som fästs med två rejäla skruvar, och fäst sedan rankorna i spaljéträet. Det finns mycket enkla spaljéer för utomhusbruk i vitt eller tryckimpregnerat trä som går att dra ut och skjuta ihop till önskad storlek. En krukväxtspaljé blir alldeles för liten, det är bättre att göra någon snygg konstruktion från början. Gullrankan kan gärna växa kring en dörröppning och runt hela badrummet. Den drabbas sällan av skadegörare och trivs den kan den bli ett mångårigt sällskap.

Växter som trivs i badrummet

silverkalla
bergspalm
aspidistra
doftdracena
rosengeranium
fredskalla
ormbunke
gullranka

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar