Bygg en upphöjd odlingsbädd

En upphöjd bädd kan byggas på många sätt – fristående, eller som här, integrerad med en sittplats längs den varma husväggen. Så här gör du!

Att odla i en upphöjd bädd är lite som att odla i kruka. Skillnaden är att bädden är större och sitter fast. Den stora fördelen för dig själv är att allt det blommande och doftande kommer närmare ögat, näsan, gommen och sekatören.

Allra bäst är ändå att växterna lever ett godare liv i den upphöjda bädden än nere i rabatten. Man kan betrakta den som trädgårdens främsta klimatförbättrare. Känsliga växter, bördiga från Medelhavet, vars rötter inte tycker om kombinationen blöt vinter och frost, drar en lättnadens suck när du bygger en upphöjd odlingsbädd åt dem. I den upphöjda bädden rinner höstregnvattnet undan och när frosten kommer tassande är det torrt kring rötterna. Du tidigarelägger också startpunkten för tillväxten på våren.

Anpassa stilen efter huset

Föreställ dig också vilken vacker pjäs den upphöjda bädden kan vara när stora sjok av timjan, oregano och rosmarin väller över kanten och när dina favoritkrukor med basilika kivas om utrymmet både på markbeläggningen nedanför och ovanpå den upphöjda bädden.

Val av byggnadsmaterial beror på övriga arkitektoniska detaljer i ditt trädgårdsrum. Har du ett vitputsat hus eller en vitkalkad mur kan det vara snyggt att mura upp lecablock som putsas och målas i samma karaktär och nyans. Handslaget gammalt tegel eller kalkstensblock ger också den rätta känslan. Storleken, formen och antalet upphöjda bäddar beror på trädgårdsrummets yta och den egna lusten att odla, skörda, lukta och äta. Man bör ta sig en funderare innan, eftersom dessa möbler står där man ställt dem.

Gör så här:

1. Bygg din egen upphöjda odlingsbädd med inbyggd sittplats

Vår upphöjda odlingsbädd är byggd av murade och putsade lecablock. Den består av två bäddar med en låg soffa och en liten avställningsyta i mitten. Odlingsbäddarna har en färdig höjd på cirka 600 millimeter och soffan är något lägre. Vi använder färdig betong, murbruk och putsbruk som säljs säckvis och blandas med vatten.

2. Lägg grunden

Schakta bort cirka 600 millimeter jord (mer i norr, mindre i söder) och återfyll sedan cirka 300 millimeter med makadam eller liknande. Jämna till ytan och placera skalblock längs bäddens ytterkanter. Se till att blocken är i våg med hjälp av vattenpass. Lägg armeringsjärn i blockens horisontella urtag. Fyll blockens ihåligheter med finbetong. Låt betongen härda över natten.

3. Mura lecablocken

Placera ut lecablocken och se till att de ligger jämt. Använd en rak bräda så att du kan kontrollera från hörn till hörn. Mura fast blocken med murbruk B. När du börjar med andra varvet är det viktigt att blocken hamnar omlott. Då måste några stenar kapas. Använd en gammal yxa och hammare att kapa med. Tänk på att använda skyddsglasögon.

4. Platonmatta och cementbruk

Eftersom vår odlingsbädd är byggd mot husets fasad har vi klätt baksidan med en platonmatta för att skydda mot fukt. Glöm inte att täcka odlingsbäddarnas insida med platonmatta runt om för att förhindra fuktgenomsläpp. Du kan också putsa bäddarnas insida med cementbruk A som du blandar med vatten.

5. Putsa odlingsbädden

Blanda till putsbruket (putsbruk B). Använd lite mer vatten för att få en lite lösare konsistens. Kasta på lite bruk på betongblocken och jämna till det. Jämna till bruket med mursleven. Doppa en borste i vatten och borsta bruket så att det ligger jämnt utspritt över ytan. När det börjat stelna kan du skura med ett rivbräde för att få en levande yta. Doppa murborsten i vatten och jämna till hörn och kanter.

6. Måla och plantera

När putsen torkat ordentligt kan du måla odlingsbäddarna med vit silikatfärg eller sockelfärg. Lägg sedan överblivna lecabitar i botten av bäddarna. Fyll på med matjord som blandats med grus eller små lecakulor för dräneringens skull.
Plantera dina favoritväxter, vattna och njut av doft och fägring, när du sitter på den lilla soffan med en kopp kaffe eller ett glas vin.

Text: Peter Englander Foto: Peter Carlsson


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar