Annons
De graciösa mormorsaklejorna är minnen från den gamla lantträdgården, men passar lika bra i moderna trädgårdar.
De graciösa mormorsaklejorna är minnen från den gamla lantträdgården, men passar lika bra i moderna trädgårdar. Foto: Sven-Gösta Johansson/Lisas Blommor

Aklejan - folkvisans älskliga blomma

Trädgårdsväxter och krukväxter

Aklejan är en av de sötaste och mest tacksamma mormorsblommor som vi kan odla. Den trivs överallt, självsår sig glatt och har många förtjusande släktingar att förljuva trädgården med.

Annons

Knappast någon blomma har slagit rot så djup i människors hjärtan som den gammaldags aklejan, Aquilegia vulgaris, med sina graciösa kjolar i åskmolnsblått, dimvitt och rosa. Hon är för alltid förknippad med den gamla lanttäppans rofyllda charm, och där lever hon kvar än idag.

Om man strövar runt vid ödetorp och gamla sommarställen i juni stöter man med säkerhet på de här sagoblommorna som har förvildat sig. Och då förstår man varför aklejan har fått så romantiska smeknamn. I England kallas den Mormors huva (Granny's bonnet), i Frankrike Älvahandske och Vår frus handskar (Gants de notre dame).

Självsår sig

Aklejan tillhör våra äldsta trädgårdsväxter och kom till Sverige genom munkar från tyska klosterträdgårdar, som använde den som medicinalväxt. Gammal blir hon också i våra trädgårdar. Kanske inte alltid samma planta, men aklejor älskar att självså sig. Har man några olika sorter i olika färger får man till sin förtjusning uppleva att de, genom att korsa sig, har fått barn i helt nya skepnader. En nykomling överraskade mig med att ha en mörkblå krinolinkjol med vita kanter, en annan hade slagit sig ned under äppelträdet där hon blommar i nästan transparent vitt med ett lavendelblått skimmer.

Vänner av trädgårdsordning tycker ibland att aklejan är alltför ”lättfotad”, ett ”promiskuöst” ogräs, som man strängt måste hålla efter. Vill man att aklejan ska ”hålla på sig” så får man ta bort alla vissna blomkapslar innan de går i frö. Fast nog är det synd!


Aklejor som sällskap till pioner — kan det bli mer gammaldags romantiskt?


Pastellaklejorna är ofta tvåfärgade
med vit mitt och finns i nyanser av blått, rosa, rött och gult.

Rådjurssäker humlefavorit

Aklejor är förtjusande inslag nästan överallt: bland rosor och gammaldags perenner, i framkanten av buskage och i blomsterängar. De blommar under senvår och för- och högsommar, beroende på sort. Höjderna varierar från mycket låga till upp till meterhöga. Till akjelornas förtjänster hör också att de är rådjurssäkra, och stora humlefavoriter. Blomman är byggd för att befruktas av humlor, vilkas sugsnabel gör att de kommer åt den nektar som göms inne i aklejans blomsporrar. Det är alltså humlorna som är konstnärerna när vi upptäcker nya varianter i våra trädgårdar!

Moderiktiga hybrider

Det finns fina hybrider av akleja. Bedårande är sorterna i serien 'Grandmother's Garden' som har tätt fyllda kjolar i gammalrosa och mörkblått. Två aklejor som frapperar är de fyllda Aquilegia vulgaris var. stellata 'Nora Barlow' med starkt rosa blommor, och 'Black Barlow'. Den senare har blivit en modeblomma sedan svart blivit så inne i trädgårdsvärlden. Kolsvart är den inte, men mycket mörkt purpursvart. Bland hybriderna finns också pastellaklejorna, Aquilegia Cultorum-gruppen, som ofta har tvåfärgade blommor.


Ljuvare än ljuv är hallonaklejan ’Tower Light Blue’ med sin tätt fyllda krinolin av ljust himmelsblå kronblad.


Svarta blommor är trendigt:
sotaklejan har blivit en måste-ha-akleja med sina nästan svarta, elegant formade klockor.

Annons

Många sorter - från när och fjärran

Det finns många olika aklejaarter från skilda hörn av världen. En del av dem är rariteter som man gärna visar upp: Brokakleja, Aquilegia skinneri, anses tillhöra de vackraste. Den visar sitt exotiska ursprung från Guatemala med sina långsmala gröngula blommor med lysande röda sporrar. 

Den amerikanska guldaklejan, Aquilegia chrysantha, har citron- och guldgula klockor. En uppseendeväckande skönhet i rött-lax från Nordamerika är scharlakansakleja, Aquilegia canadensis. Sotakleja (svartakleja), är en eftertraktad särling från Alperna som har sotsvarta blommor med vackert kontrasterande guldgula ståndare.

Något alldeles extra i aklejvärlden är Grönakleja, Aquilegia viridiflora. med små runda blommor i limegrönt och chokladbrunt. Grönaklejan ska man sätta på en plats där den är lätt att upptäcka. Hela växtens väsen är gracilt och blommorna är högst en centimeter stora. Och så ska man komma åt att lukta på dem. Doften är ljuvlig men måste upplevas på nära håll. Samma sak är det med doftakleja, Aquilegia fragans, som har vita blommor med lila skimmer och underbar äppeldoft.


Den gamla prydligt fyllda sorten ’Nora Barlow’ planteras ofta tillsammans med rosa rosor i trädgårdslandet England.


Gult är en ovanlig färg på aklejor.
Den bländande guldaklejan har stora gyllene blommor.

Inspiration i frökatalogerna

Om man vill frossa i ovanliga läckerheter ska man botanisera i frökatalogerna. Rara Växter är en svensk guldgruva. Hos dem hittade jag en av mina stora favoriter ljusblå hallonakleja, ’Tower Light Blue’ vars blommor är tätt fyllda som kjolen hos en balettdansös. Bara av aklejor saluför Rara Växter 41 olika sorter! I Sverige torde de vara ensamma om de nya prisbelönta klematisaklejorna, Aquilegia vulgaris clematiflora. De är mycket rikblommande och lyfter, i motsats till andra aklejor, sina blommor mot skyn.

Jag väntar med spänning på att den gröna klematisaklejan ’’Green Apples’ för första gången ska blomma i sommar. Den fyllda blomman sägs slå ut i limegrönt, för att övergå till äppelgrönt, och till sist blekna i mjukt krämvitt. Läckert till mina rosa pioner, har jag tänkt mig!


Den bedårande grönaklejan ska upplevas på nära håll på grund av sin eteriska skönhet och sin ljuvliga doft.


Ett gammalt folkligt namn
är duvblomma, som syftar på aklejans sporrar som ansågs likna ett gäng flygande duvor

Det är lätt och roligt att så aklejor

• Skörda fröer från egna plantor färska efter blomningen. Köldbehandla dem i kylskåpet en vecka före sådden. Fröfirmornas fröer är i regel köldbehandlade.

• Så på försommaren i krukor eller i en såbädd med lucker mulljord. Flytta dem till växtplatsen på hösten. Sådd direkt på växtplatsen går också bra. De blommar vanligen andra året efter sådd.

• Aklejor trivs praktiskt taget överallt, bara platsen inte är för torr, mager och solgassig. Speciellt fina blir de i lerhaltig, fuktighets- hållande jord i halvskugga.

• Efter blomningen förlorar bladverket i fräschör. Klipp då bort det mesta av plantan. Snart växer nya friskt gröna blad fram, och på sensommaren kan aklejan blomma om.

Rara Växter, tel 08-714 85 75 eller www.rara.vaxter.com.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 maj 2007
 
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Höstglöden gör mig glad

Trädgårdsväxter och krukväxter Vid den här tiden visar moder natur att hon har temperament. Sätter fyr och flamma i buskar och träd och målar de sena blommorna i glödande toner.

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Sveriges vackraste rabatt 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Tävlingen är avgjord! Kerstin Aigner i Mora har Sveriges vackraste rabatt! Bland hundratals fina bidrag i vår fototävling blev denna härligt ”svenska”...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons