Annons

Lättskött trädgård för sommarhuset

Trädgårdsdesign
Annons

Trädgården, speciellt på landet, ska vara en plats för rekreation och inte en massa påtvingat arbete. Att ibland sköta om växterna, när man känner för det, och att plocka bär och frukt går väl an, men det ständigt återkommande kravet att vissa olustiga aktiviteter, som dessutom för oväsen, omgående måste göras, är jobbigt och oinspirerande

För en jäktad storstadsbo som jag finns det dåligt med tid att sköta en trädgård, och egentligen är det så att jag ogillar trädgårdsarbete.
Även en mindre trädgård, som t ex vid fritidshuset, kräver en hel del arbete, för att inte se misskött ut. Både en liten gräsmatta och en häck växer ständigt och måste klippas, rensas från ogräs och mossa, och hållas på plats. Ogräs kommer upp överallt, delvis fröspritt från gräsmattan.

Rabatter och sten istället för gräs

Men nu har gräsmattan blivit rabatter, med grästuvorna upp-och nedvända och begravda under en decimeter sand. Några grässtrån kom väl upp ändå, men efter en sommar syns inte ett spår. Prydnadsväxterna stortrivs i den sakta förmultnande mattan, och någon gödsling behövs inte på många år.

Istället för gräsmattan finns nu inte bara rabatter, utan också sten. På några ställen runda stenar, som på en havsstrand. Stenläggningar med gatsten och plattor på andra. Bara småsten ibland också, och stenar som väntar på nya idéer. För att få garanti för att inget kan växa här, så ligger ett svart plastskikt mellan stenen och den lera, som fanns under gräsmattan. Ingen jord och inget vatten, mer än tillfälligt vid regn, och därmed ingen möjlighet för något att växa. Plasten går även en bit in i rabatterna, så att inget kan komma därifrån. Så småningom blir det nog en liten damm mitt bland stenarna och kanske ett litet lusthus.

Stenarna blir mycket varma och sköna på sommaren, och är faktiskt renare och trevligare att ligga på än den tidigare ogräsmattan. På några ställen har jag gjort hål i plasten, bytt ut den underliggande leran mot jord och satt plantor.

Grannarna då? Jovisst, de har noga bevakat mina aktiviteter, kanske skakat på huvudet ibland, men jag tror jag ligger på pluspoäng trots allt.

Barkmull håller ogräset borta

Rabatter med prydnadsväxter, speciellt om de är marktäckande, sköter sig nästan en hel sommar utan tillsyn. Så småningom tar vissa av växterna över mer och mer, och då är det dags att dela dem och fördela ut till behövande grannar. T ex barkmull över jorden håller det jobbiga småogräset borta, där det inte finns marktäckande växter. Om man sprider jord från en egen kompost måste man samtidigt se till att det inte sprids fröer. Mindre risk nu, när gräsklipp inte längre hamnar i min kompost.

Det är mycket jobb med ett grönsaksland. Samtidigt med de sådda fröerna kommer även ogräsfröerna upp, och det är jobbigt att rensa rätt. Enklare är det att sätta några plantor.
Jag brukar sätta tomatplantor och några pumpor eller gurkor, som drivits upp i ett uterum. De får sedan sköta sig själva. Eftersom tomatplantorna inte "tjuvas" blir de buskliknande, med en mängd tomater, som dock blir färdiga senare än annars, och många samtidigt.

För att hindra ogräset att växa i grönsakslandet, ligger ett flera centimeter tjockt lager av något förmultningsbart över jorden, liksom i rabatterna. Ofta är det torvmull eller barkmull, men ibland har det också varit kutterspån från elhyveln. Höstlöven sopas från gångarna, får multna under buskar och träd och håller också ogräset borta.

Jordgubbsland

Ett stort jordgubbsland låter jobbigt, men kan vara enkelt. Gödsla måste man förstås, att plocka bären är annars det mest arbetsamma.
Jordgubbsplantor är mycket bra marktäckande växter. Försök inte hålla dem i rader - det är emot naturlagarna. Låt dem istället göra vad de vill, men sätt dem i en avgränsad rabatt, t ex med stenplattor runt om, annars är det inte lätt att hålla dem på plats. Revor över stenplattorna kan lätt sparkas på plats eller trampas bort.

Visserligen blir det lite mer tidsödande att plocka gubbarna ur ett sådant land, men utdelningen blir större, även om man skull trampa på några ibland. Fåglarna har nämligen svårare att hitta bären i röran.

Häckar har jag inga att sköta, utan istället olika väldisciplinerade buskar, som tuja, vinbär, krusbär, ölandstok och bambu. Under några av dem har jag varit tvungen att lägga bitar av svart plast med ett tunt jordlager över, för att hindra ogräsrevor att komma upp från den forna gräsmattan.

Visst finns det fortfarande massor att göra i trädgården, och det tror jag är viktigt för att den ska vara inspirerande. Men det mesta av det rutinmässiga och tråkiga arbetet är borta. Så jag har kanske kommit en bit på väg med att göra trädgårdsarbetet till mera av det jag tycker om, och mindre av det jag ogillar. Och visst är det skönt att kunna vara borta flera veckor, utan att det syns (om inte värme och torka blir för intensiv förstås).

Hoppas att det här kan inspirera till nya idéer om hur en trädgård kan se ut. För det är väl inte så, att trycket från omgivningen hindrar att en trädgård får vara annorlunda?

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
14 januari 2001

0 Kommentarer

0

Flytta hela rabatten

Det går faktiskt – att flytta en hel rabatt! Men det kräver tuffa tag, för du ska gräva upp samtliga växter nu på hösten. Låt dem sedan övervintra på...

1

Körsbärsträd och högbädd vid entrén - Nordiska trädgårdar

Även framsidan av ett hus är en del av trädgården. Danska Ankica har skapat en skön plats med körsbärsträd, kantväxter och formklippta buskar.

0

På vintern tar trädgården form - Nordiska trädgårdar

De kalla månaderna är planeringstid för trädgården. Norska Hanne Karin är landskapsarkitekt och har känsla för varför man ska planera långsiktigt.

1

Uteplats för alla - Nordiska trädgårdar

Danska familjen Molbechs trädgård har plats för både vuxna och lekande barn, samt en terrass i smakfull stil.

0

Trädgårdsskötsel ger mig energi

I vår resa mellan nordiska trädgårdar har turen nu gått till Finland. Hos Tepa Lönnqvist i Borgå ger den välskötta gården fägring ända in på hösten.

0

Vinnarträdgården

Fototävlingen Sveriges vackraste trädgård 2011 är avgjord. Juryn har haft ett tufft jobb men nu är vinnaren korad. Här är Sveriges vackraste trädgård!

0

Planera din trädgård

Vare sig du planerar att förändra din trädgård eller funderar på nybygge så lönar det sig alltid att planera utseendet av trädgården noggrannt i förväg.

2

Inred din trädgård

Hur använder du och din familj trädgården? Låt oss gissa att det inte är lika mycket som ni skulle önska. Få ut mer av din trädgård genom att dela in...

0

Boktips - trädgårdsböcker 2010

Äntligen dags att få lite skit under naglarna! Som vanligt finns en uppsjö inspirerande, nyutkomna trädgårdsböcker. Här presenterar vi några favoriter.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons