Lättskött trädgård för sommarhuset

Trädgårdsdesign

Trädgården, speciellt på landet, ska vara en plats för rekreation och inte en massa påtvingat arbete. Att ibland sköta om växterna, när man känner för det, och att plocka bär och frukt går väl an, men det ständigt återkommande kravet att vissa olustiga aktiviteter, som dessutom för oväsen, omgående måste göras, är jobbigt och oinspirerande

För en jäktad storstadsbo som jag finns det dåligt med tid att sköta en trädgård, och egentligen är det så att jag ogillar trädgårdsarbete.
Även en mindre trädgård, som t ex vid fritidshuset, kräver en hel del arbete, för att inte se misskött ut. Både en liten gräsmatta och en häck växer ständigt och måste klippas, rensas från ogräs och mossa, och hållas på plats. Ogräs kommer upp överallt, delvis fröspritt från gräsmattan.

Rabatter och sten istället för gräs

Men nu har gräsmattan blivit rabatter, med grästuvorna upp-och nedvända och begravda under en decimeter sand. Några grässtrån kom väl upp ändå, men efter en sommar syns inte ett spår. Prydnadsväxterna stortrivs i den sakta förmultnande mattan, och någon gödsling behövs inte på många år.

Istället för gräsmattan finns nu inte bara rabatter, utan också sten. På några ställen runda stenar, som på en havsstrand. Stenläggningar med gatsten och plattor på andra. Bara småsten ibland också, och stenar som väntar på nya idéer. För att få garanti för att inget kan växa här, så ligger ett svart plastskikt mellan stenen och den lera, som fanns under gräsmattan. Ingen jord och inget vatten, mer än tillfälligt vid regn, och därmed ingen möjlighet för något att växa. Plasten går även en bit in i rabatterna, så att inget kan komma därifrån. Så småningom blir det nog en liten damm mitt bland stenarna och kanske ett litet lusthus.

Stenarna blir mycket varma och sköna på sommaren, och är faktiskt renare och trevligare att ligga på än den tidigare ogräsmattan. På några ställen har jag gjort hål i plasten, bytt ut den underliggande leran mot jord och satt plantor.

Grannarna då? Jovisst, de har noga bevakat mina aktiviteter, kanske skakat på huvudet ibland, men jag tror jag ligger på pluspoäng trots allt.

Barkmull håller ogräset borta

Rabatter med prydnadsväxter, speciellt om de är marktäckande, sköter sig nästan en hel sommar utan tillsyn. Så småningom tar vissa av växterna över mer och mer, och då är det dags att dela dem och fördela ut till behövande grannar. T ex barkmull över jorden håller det jobbiga småogräset borta, där det inte finns marktäckande växter. Om man sprider jord från en egen kompost måste man samtidigt se till att det inte sprids fröer. Mindre risk nu, när gräsklipp inte längre hamnar i min kompost.

Det är mycket jobb med ett grönsaksland. Samtidigt med de sådda fröerna kommer även ogräsfröerna upp, och det är jobbigt att rensa rätt. Enklare är det att sätta några plantor.
Jag brukar sätta tomatplantor och några pumpor eller gurkor, som drivits upp i ett uterum. De får sedan sköta sig själva. Eftersom tomatplantorna inte "tjuvas" blir de buskliknande, med en mängd tomater, som dock blir färdiga senare än annars, och många samtidigt.

För att hindra ogräset att växa i grönsakslandet, ligger ett flera centimeter tjockt lager av något förmultningsbart över jorden, liksom i rabatterna. Ofta är det torvmull eller barkmull, men ibland har det också varit kutterspån från elhyveln. Höstlöven sopas från gångarna, får multna under buskar och träd och håller också ogräset borta.

Jordgubbsland

Ett stort jordgubbsland låter jobbigt, men kan vara enkelt. Gödsla måste man förstås, att plocka bären är annars det mest arbetsamma.
Jordgubbsplantor är mycket bra marktäckande växter. Försök inte hålla dem i rader - det är emot naturlagarna. Låt dem istället göra vad de vill, men sätt dem i en avgränsad rabatt, t ex med stenplattor runt om, annars är det inte lätt att hålla dem på plats. Revor över stenplattorna kan lätt sparkas på plats eller trampas bort.

Visserligen blir det lite mer tidsödande att plocka gubbarna ur ett sådant land, men utdelningen blir större, även om man skull trampa på några ibland. Fåglarna har nämligen svårare att hitta bären i röran.

Häckar har jag inga att sköta, utan istället olika väldisciplinerade buskar, som tuja, vinbär, krusbär, ölandstok och bambu. Under några av dem har jag varit tvungen att lägga bitar av svart plast med ett tunt jordlager över, för att hindra ogräsrevor att komma upp från den forna gräsmattan.

Visst finns det fortfarande massor att göra i trädgården, och det tror jag är viktigt för att den ska vara inspirerande. Men det mesta av det rutinmässiga och tråkiga arbetet är borta. Så jag har kanske kommit en bit på väg med att göra trädgårdsarbetet till mera av det jag tycker om, och mindre av det jag ogillar. Och visst är det skönt att kunna vara borta flera veckor, utan att det syns (om inte värme och torka blir för intensiv förstås).

Hoppas att det här kan inspirera till nya idéer om hur en trädgård kan se ut. För det är väl inte så, att trycket från omgivningen hindrar att en trädgård får vara annorlunda?

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 januari 2001
Mer om Trädgårdsdesign

Flytta hela rabatten

Trädgårdsdesign Det går faktiskt – att flytta en hel rabatt! Men det kräver tuffa tag, för du ska gräva upp samtliga växter nu på hösten. Låt dem sedan övervintra på annat ställe och skapa en ny rabatt för dem när våren kommer.

Att göra i sommar (kanske...)

Trädgårdsdesign Tips på vad du kan hitta på i sommar. Om du vill...

Mina blommor lyser i skymningen - Nordiska trädgårdar

Trädgårdsdesign På Sirkka Luomanperäs gårdstun i Helsingfors prunkar rosorna i ett vitt och rosa blomsterhav. Färgskalan är vald för att synas också på kvällen.

Vinnarträdgården

Trädgårdsdesign Fototävlingen Sveriges vackraste trädgård 2011 är avgjord. Juryn har haft ett tufft jobb men nu är vinnaren korad. Här är Sveriges vackraste trädgård!

Trädgård i betong

Trädgårdsdesign Med en vidsträckt vy över vatten och vik, har Eva och Urban Håkans skapat en underbar uteplats och terrass.

Trädgård med många hemligheter

Trädgårdsdesign Efter en brant stigning på en slingrig och bergig liten väg välkomnar en grind med portal. Först verkar det som en ganska vanlig tomt, men den överraska...

Vi målar fram vår trädgård!

Trädgårdsdesign Katarina Johanssons och Peter Stolts trädgård på Österlen har vuxit fram i etapper. Från början var de växtovana småbarnsföräldrar. Nu är de erfarna odlare som använder konsten som inspiration.

Vårens bästa trädgårdsböcker!

Trädgårdsdesign Uträtta fixiga gör-det-självprojekt, anlägg harmonierande perennrabatter eller insup inspiration för hängmattan… Vi har botaniserat och valt ut de...

Boktips - trädgårdsböcker 2010

Trädgårdsdesign Äntligen dags att få lite skit under naglarna! Som vanligt finns en uppsjö inspirerande, nyutkomna trädgårdsböcker. Här presenterar vi några favoriter.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.