Annons
Matgruppen Toronto & Cora i konstrotting kommer från Brafab. Cirkapriset för gruppen på bilden är 14 200 kronor. Foto: brafab.se
Matgruppen Toronto & Cora i konstrotting kommer från Brafab. Cirkapriset för gruppen på bilden är 14 200 kronor. Foto: brafab.se

Inred din trädgård

Trädgårdsdesign

Hur använder du och din familj trädgården? Låt oss gissa att det inte är lika mycket som ni skulle önska. Få ut mer av din trädgård genom att dela in den i olika rum - vi visar hur!

Annons
Det talas mycket om att inreda olika rum i trädgården. Att skapa en planlösning precis som inne i huset - en del för att vila, en del för att äta och umgås och en del för att leka och vara aktiv. Den senast tillkomna och trendigaste delen är den där man odlar, lär sig och tar ansvar, vare sig det är en liten köksträdgård i en balkonglåda eller ett stort växthus.

Avskilj men stäng inte av

Att skapa rum handlar om att avskilja trädgårdens olika delar men inte om att stänga av. Se till att vägarna mellan de olika delarna, vare sig de går på en spång, under en båge, genom en buske eller bara runt en rabatt är öppna och inbjudande.


Konstrotting är det populäraste materialet för trädgården just nu. Lättskött och snyggt! Här Mios utegrupp Olympia med soffa för 9 880 kronor och fåtölj för 2 990 kronor samt trädgårdsbord som även kan användas som pall för 1 690 kronor. Foto: mio.se

Loungestolen Sika i svart rotting från Ilva, 2 999 kr.

Naturliga dörrar

Det finns många sätt att skapa naturliga dörrar i en trädgård. Självklart kan man göra det enkelt för sig och helt enkelt göra ett uppehåll i häcken på ett ställe. Men för den som är lite mer romantisk kan man även prova sig på en pergola eller en varför inte en, nästan helt, naturlig båge. En träpergola blir fantastiskt vacker täckt med exempelvis en buske med färgstarka blommor. En vacker båge går att skapa även där man inte har speciellt mycket jord att tillgå. Det går utmärkt att plantera i krukor och sedan låta växterna klättra uppåt. Glöm inte att en båge inte behöver vara jämn, det kan vara oerhört effektfullt att ha hängande blommor som skapar en naturligt formad båge på insidan.


Krukan Cilindro från Verticalgarden.se, från 785 kr. Finns i två storlekar - 23 cm hög respektive 32 cm.

Långa pilkorgar med handtag från Broarne.se, från 110 kr/st. Finns i storleken 57 cm lång respektive 65 cm.

Fågelholk i svensk furu från Anna Agger för Örnahusens Snickeri, 30 cm hög, 295 kr. Finns med siffror eller livboj.

Skydda dig

En viloplats, vare sig den är till för sol eller skugga, bör inte vara för utsatt. Undvik insyn genom en tät häck mot grannar eller gata och bygg sedan upp rummet som ett vardagsrum med sköna sitt/liggmöbler och bord. Skapa mjukhet runt kanterna med små rabatter eller odlingar i kruka – inga skarpa hörn. Vill du ligga där och sola, sitta i en loungemiljö och dricka drinkar eller bara slöa i en hängmatta? Välj möbler efter hur du kommer att använda miljön – inte hur du skulle vilja använda den.


Odla perenner i kruka. Lindesbergskrukan från madebyfagerdala andas samtidigt som den isolerar växternas rotsystem, året om. Rekommenderat butikspris cirka 400 kronor. Foto: madebyfagerdala.se

Härliga Flow Graphite från Cane-line, 9 750 kr.

Äta och odla på samma ställe

Något som blivit allt populärare är att kombinera matplats med odlingsplats. Man skapar ett slags orangeri med plats för ett stort bord i mitten. Dit kan man sedan bjuda in sina vänner och låta dem smaka på de växande godsakerna - tillagade eller direkt från plantorna. Det blir dessutom allt mer trendigt att visa medvetenhet beträffande råvarorna man använder - något som man knappast kan göra bättre någon annanstans än bland sina egna odlingar.

Plats för lek

Det är självklart viktigt med en plats att kunna leka av sig och spela olika spel. Tänk efter vad det är ni för något ni vill göra och anpassa området efter det; det är svårt att spela basket på gräs, onödigt omständligt att spela boule på stenläggning och inte så skönt att slå kullerbyttor på grus.


Boken Mycket mer än trädgård: inred och dekorera ditt gröna rum av Anna Örnberg ger dig tips på hur du gör trädgården trivsam året om. Boken finns hos bland andra Adlibris.se och kostar cirka166 kronor. Foto: semic.se

Tvättklämmepåse från Green gate, 235 kr.

En modern majbrasa i trädgården? Eldkorgen Urban från Röshults är tillverkad i obehandlad plåt och ändrar utseende alltefter den används. Den mindre korgen kostar 1 195 kronor och den större 1 995 kronor. Foto: roshults.se

Köksträdgården är het

Att trädgården hamnat så mycket i fokus den senaste tiden beror på det ökade intresset för närodlade grönsaker och egna köksträdgårdar. Det har helt plötsligt blivit trendigt att prata potatissorter och att handla hos bonden. Även om framtiden troligen inte kommer att innebära att alla blir självförsörjande på grönsaker så kommer intresset för att odla själv att öka. Varför inte haka på trenden och börja med en liten potatisodling eller ett drivhus med färska kryddor? Fråga om råd på ditt närmsta Garden center.

Annons

För den som gillar stilrena lösningar är Front Plant från Karl Andersson & Söner ett riktigt maffigt alternativ. Glaslådan sätts på en exponeringslist och kan sedan ställas på ett bord eller hängas på en vägg. Vattennivåmätare finns som tillbehör. Pris 3 200 kr. Foto: karl-andersson.se

Fåtöljen Ammerö från IKEA, 499 kr.

Tre snabba trädgårdstips:

1. Se till att trädgården lockar ut dig varje vår - plantera exempelvis körsbärsträd som blommar tidigt och mycket. Det finns en mängd olika varianter att välja på.

2. En trädgård som lever året inbjuder mest till att spendera tid i. Välj något som blommar på våren, något på sommaren och slutligen något som skapar värme och färg i trädgården under säsongens sista månader.

3. Tänk vintage! Du behöver inte köpa dyra krukor för att få blommor på exempelvis altanen. Tag vad du haver - gamla kärl som grytor och kannor är utmärkta för små planteringar. Tycker du att det ser för spretigt ut så kan du måla dem alla i samma färg. I trädgården kan du använda dig av det som finns naturligt - en stubbe, en gammal hink eller varför inte en naturlig klyfta i en klippa.


Färgsätt trädgården med spotlights. Med Silverline RGB startset spotlight skapar du olika färgsättningar i trädgården. Finns hos smartasaker.se och kostar 4 756 kronor. Foto: smartasaker.se

Köpinformation

Adlibris.se 08-441 40 50
Brafab 0430-493 00
Broarne, 0224-54726
Cane-line, +45 6615-4560
EM 036-292 20 00
Greengate, 018-60 02 55
Ikea, 020-43 90 50
Ilva, 040-600 30 00
Karl Andersson & Söner 036-13 25 30
Mio 08-586 336 00
Madebyfagerdala.se 0581-83 500
Röshults 036-16 77 07
Smartasaker.se 08-736 09 99
Vertical Garden, 08-39 00 20
Örnahusens Snickeri, 0414-311 43

19 mars 2010
 
Annons
Mer om Trädgårdsdesign

Flytta hela rabatten

Trädgårdsdesign Det går faktiskt – att flytta en hel rabatt! Men det kräver tuffa tag, för du ska gräva upp samtliga växter nu på hösten. Låt dem sedan övervintra på annat ställe och skapa en ny rabatt för dem när våren kommer.

Att göra i sommar (kanske...)

Trädgårdsdesign Tips på vad du kan hitta på i sommar. Om du vill...

Mina blommor lyser i skymningen - Nordiska trädgårdar

Trädgårdsdesign På Sirkka Luomanperäs gårdstun i Helsingfors prunkar rosorna i ett vitt och rosa blomsterhav. Färgskalan är vald för att synas också på kvällen.

Vinnarträdgården

Trädgårdsdesign Fototävlingen Sveriges vackraste trädgård 2011 är avgjord. Juryn har haft ett tufft jobb men nu är vinnaren korad. Här är Sveriges vackraste trädgård!

Trädgård i betong

Trädgårdsdesign Med en vidsträckt vy över vatten och vik, har Eva och Urban Håkans skapat en underbar uteplats och terrass.

Trädgård med många hemligheter

Trädgårdsdesign Efter en brant stigning på en slingrig och bergig liten väg välkomnar en grind med portal. Först verkar det som en ganska vanlig tomt, men den överraska...

Vi målar fram vår trädgård!

Trädgårdsdesign Katarina Johanssons och Peter Stolts trädgård på Österlen har vuxit fram i etapper. Från början var de växtovana småbarnsföräldrar. Nu är de erfarna odlare som använder konsten som inspiration.

Vårens bästa trädgårdsböcker!

Trädgårdsdesign Uträtta fixiga gör-det-självprojekt, anlägg harmonierande perennrabatter eller insup inspiration för hängmattan… Vi har botaniserat och valt ut de...

Boktips - trädgårdsböcker 2010

Trädgårdsdesign Äntligen dags att få lite skit under naglarna! Som vanligt finns en uppsjö inspirerande, nyutkomna trädgårdsböcker. Här presenterar vi några favoriter.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons