Annons
Matgruppen Toronto & Cora i konstrotting kommer från Brafab. Cirkapriset för gruppen på bilden är 14 200 kronor. Foto: brafab.se
Matgruppen Toronto & Cora i konstrotting kommer från Brafab. Cirkapriset för gruppen på bilden är 14 200 kronor. Foto: brafab.se

Inred din trädgård

Trädgårdsdesign

Hur använder du och din familj trädgården? Låt oss gissa att det inte är lika mycket som ni skulle önska. Få ut mer av din trädgård genom att dela in den i olika rum - vi visar hur!

Annons
Det talas mycket om att inreda olika rum i trädgården. Att skapa en planlösning precis som inne i huset - en del för att vila, en del för att äta och umgås och en del för att leka och vara aktiv. Den senast tillkomna och trendigaste delen är den där man odlar, lär sig och tar ansvar, vare sig det är en liten köksträdgård i en balkonglåda eller ett stort växthus.

Avskilj men stäng inte av

Att skapa rum handlar om att avskilja trädgårdens olika delar men inte om att stänga av. Se till att vägarna mellan de olika delarna, vare sig de går på en spång, under en båge, genom en buske eller bara runt en rabatt är öppna och inbjudande.


Konstrotting är det populäraste materialet för trädgården just nu. Lättskött och snyggt! Här Mios utegrupp Olympia med soffa för 9 880 kronor och fåtölj för 2 990 kronor samt trädgårdsbord som även kan användas som pall för 1 690 kronor. Foto: mio.se

Loungestolen Sika i svart rotting från Ilva, 2 999 kr.

Naturliga dörrar

Det finns många sätt att skapa naturliga dörrar i en trädgård. Självklart kan man göra det enkelt för sig och helt enkelt göra ett uppehåll i häcken på ett ställe. Men för den som är lite mer romantisk kan man även prova sig på en pergola eller en varför inte en, nästan helt, naturlig båge. En träpergola blir fantastiskt vacker täckt med exempelvis en buske med färgstarka blommor. En vacker båge går att skapa även där man inte har speciellt mycket jord att tillgå. Det går utmärkt att plantera i krukor och sedan låta växterna klättra uppåt. Glöm inte att en båge inte behöver vara jämn, det kan vara oerhört effektfullt att ha hängande blommor som skapar en naturligt formad båge på insidan.


Krukan Cilindro från Verticalgarden.se, från 785 kr. Finns i två storlekar - 23 cm hög respektive 32 cm.

Långa pilkorgar med handtag från Broarne.se, från 110 kr/st. Finns i storleken 57 cm lång respektive 65 cm.

Fågelholk i svensk furu från Anna Agger för Örnahusens Snickeri, 30 cm hög, 295 kr. Finns med siffror eller livboj.

Skydda dig

En viloplats, vare sig den är till för sol eller skugga, bör inte vara för utsatt. Undvik insyn genom en tät häck mot grannar eller gata och bygg sedan upp rummet som ett vardagsrum med sköna sitt/liggmöbler och bord. Skapa mjukhet runt kanterna med små rabatter eller odlingar i kruka – inga skarpa hörn. Vill du ligga där och sola, sitta i en loungemiljö och dricka drinkar eller bara slöa i en hängmatta? Välj möbler efter hur du kommer att använda miljön – inte hur du skulle vilja använda den.


Odla perenner i kruka. Lindesbergskrukan från madebyfagerdala andas samtidigt som den isolerar växternas rotsystem, året om. Rekommenderat butikspris cirka 400 kronor. Foto: madebyfagerdala.se

Härliga Flow Graphite från Cane-line, 9 750 kr.

Äta och odla på samma ställe

Något som blivit allt populärare är att kombinera matplats med odlingsplats. Man skapar ett slags orangeri med plats för ett stort bord i mitten. Dit kan man sedan bjuda in sina vänner och låta dem smaka på de växande godsakerna - tillagade eller direkt från plantorna. Det blir dessutom allt mer trendigt att visa medvetenhet beträffande råvarorna man använder - något som man knappast kan göra bättre någon annanstans än bland sina egna odlingar.

Plats för lek

Det är självklart viktigt med en plats att kunna leka av sig och spela olika spel. Tänk efter vad det är ni för något ni vill göra och anpassa området efter det; det är svårt att spela basket på gräs, onödigt omständligt att spela boule på stenläggning och inte så skönt att slå kullerbyttor på grus.


Boken Mycket mer än trädgård: inred och dekorera ditt gröna rum av Anna Örnberg ger dig tips på hur du gör trädgården trivsam året om. Boken finns hos bland andra Adlibris.se och kostar cirka166 kronor. Foto: semic.se

Tvättklämmepåse från Green gate, 235 kr.

En modern majbrasa i trädgården? Eldkorgen Urban från Röshults är tillverkad i obehandlad plåt och ändrar utseende alltefter den används. Den mindre korgen kostar 1 195 kronor och den större 1 995 kronor. Foto: roshults.se

Köksträdgården är het

Att trädgården hamnat så mycket i fokus den senaste tiden beror på det ökade intresset för närodlade grönsaker och egna köksträdgårdar. Det har helt plötsligt blivit trendigt att prata potatissorter och att handla hos bonden. Även om framtiden troligen inte kommer att innebära att alla blir självförsörjande på grönsaker så kommer intresset för att odla själv att öka. Varför inte haka på trenden och börja med en liten potatisodling eller ett drivhus med färska kryddor? Fråga om råd på ditt närmsta Garden center.

Annons

För den som gillar stilrena lösningar är Front Plant från Karl Andersson & Söner ett riktigt maffigt alternativ. Glaslådan sätts på en exponeringslist och kan sedan ställas på ett bord eller hängas på en vägg. Vattennivåmätare finns som tillbehör. Pris 3 200 kr. Foto: karl-andersson.se

Fåtöljen Ammerö från IKEA, 499 kr.

Tre snabba trädgårdstips:

1. Se till att trädgården lockar ut dig varje vår - plantera exempelvis körsbärsträd som blommar tidigt och mycket. Det finns en mängd olika varianter att välja på.

2. En trädgård som lever året inbjuder mest till att spendera tid i. Välj något som blommar på våren, något på sommaren och slutligen något som skapar värme och färg i trädgården under säsongens sista månader.

3. Tänk vintage! Du behöver inte köpa dyra krukor för att få blommor på exempelvis altanen. Tag vad du haver - gamla kärl som grytor och kannor är utmärkta för små planteringar. Tycker du att det ser för spretigt ut så kan du måla dem alla i samma färg. I trädgården kan du använda dig av det som finns naturligt - en stubbe, en gammal hink eller varför inte en naturlig klyfta i en klippa.


Färgsätt trädgården med spotlights. Med Silverline RGB startset spotlight skapar du olika färgsättningar i trädgården. Finns hos smartasaker.se och kostar 4 756 kronor. Foto: smartasaker.se

Köpinformation

Adlibris.se 08-441 40 50
Brafab 0430-493 00
Broarne, 0224-54726
Cane-line, +45 6615-4560
EM 036-292 20 00
Greengate, 018-60 02 55
Ikea, 020-43 90 50
Ilva, 040-600 30 00
Karl Andersson & Söner 036-13 25 30
Mio 08-586 336 00
Madebyfagerdala.se 0581-83 500
Röshults 036-16 77 07
Smartasaker.se 08-736 09 99
Vertical Garden, 08-39 00 20
Örnahusens Snickeri, 0414-311 43

19 mars 2010
0

Drömmen om en vacker trädgård

Går du omkring och drömmer om en grönskande trädgård fylld med vackra ting och blomstrande arrangemang? Här av vi listat nio populära och kreativa...

0

Flytta hela rabatten

Det går faktiskt – att flytta en hel rabatt! Men det kräver tuffa tag, för du ska gräva upp samtliga växter nu på hösten. Låt dem sedan övervintra på...

1

Körsbärsträd och högbädd vid entrén - Nordiska trädgårdar

Även framsidan av ett hus är en del av trädgården. Danska Ankica har skapat en skön plats med körsbärsträd, kantväxter och formklippta buskar.

0

På vintern tar trädgården form - Nordiska trädgårdar

De kalla månaderna är planeringstid för trädgården. Norska Hanne Karin är landskapsarkitekt och har känsla för varför man ska planera långsiktigt.

1

Uteplats för alla - Nordiska trädgårdar

Danska familjen Molbechs trädgård har plats för både vuxna och lekande barn, samt en terrass i smakfull stil.

0

Trädgårdsskötsel ger mig energi

I vår resa mellan nordiska trädgårdar har turen nu gått till Finland. Hos Tepa Lönnqvist i Borgå ger den välskötta gården fägring ända in på hösten.

0

Vinnarträdgården

Fototävlingen Sveriges vackraste trädgård 2011 är avgjord. Juryn har haft ett tufft jobb men nu är vinnaren korad. Här är Sveriges vackraste trädgård!

0

Planera din trädgård

Vare sig du planerar att förändra din trädgård eller funderar på nybygge så lönar det sig alltid att planera utseendet av trädgården noggrannt i förväg.

0

Boktips - trädgårdsböcker 2010

Äntligen dags att få lite skit under naglarna! Som vanligt finns en uppsjö inspirerande, nyutkomna trädgårdsböcker. Här presenterar vi några favoriter.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons