Renovera badrummet

Ska du renovera badrummet? Peter Bratt svarar på de vanligaste frågorna om badrumsrenovering!


Vad kan jag som villa-ägare göra själv när jag bygger eller renoverar mitt badrum?

Svar: Det beror på hur mycket tid du vill lägga ner och hur händig du är. Ingenting tvingar dig att anlita en fackman, förutom el. Däremot måste man även som privatperson följa de fyra branschregler som finns för våtrum. De finns att läsa på nätet (se faktaruta nedan). Där hittar man också en lista på de entreprenörer som är godkända och arbetar enligt branschreglerna.

Vad bör göras av en fackman då jag renoverar badrummet?

Svar: Vvs, el, tätskikt och spackla fall mot golvbrunnar. Behöver man förstärka en golvkonstruktion i trä kan det vara bra om man tar hjälp av någon byggmästare som kan räkna på hållfastheten.

Kan man renovera ett badrum på ett korrekt sätt utan att göra om allt?

Svar: Det beror på hur det ser ut. Om man får en fuktskada i ett badrum som har byggts på kartongklädda gipsskivor och med en vätskebaserad fuktspärr som har rollats på, så är det inte lätt att byta en kakelplatta utan stor risk för läckage. I och med att fuktspärren har brutits så måste man oftast riva hela badrummet. Det är lika galet som om man skulle skrota en ny bil bara för att man har en buckla i framskärmen, men så fungerar materialen. Sedan i juli 2010 är regeln att man ska använda en duk av folie, vattentäta väggskivor eller plastmatta som fuktspärr på reglade väggar. Det gör det lite enklare att delreparera vid en mindre skada. Läs mer i branschreglerna för keramik om att våtrum i dag är indelade i två våtzoner, där våtzon 1 är förstärkt (högre krav).

Varför finns ingen oberoende kontrollant som kan hjälpa villaägare att se till att badrummen blir rätt gjorda?

Svar: Detta fanns tidigare. Då kom en kontrollant från kommunen och det gjorde att man som hantverkare skärpte till sig. I Norge fungerar det så fortfarande. De får inte plattsätta innan tätskiktet har godkänts. Boverket hänvisar i sina byggregler under allmänna råd till egenkontroll, att det ska utföras en okulär kontroll av tätskiktet och dess anslutningar före plattsättning. Detta utförs i dag av hantverkaren själv utan efterkontroll. I den nya plan och bygglag som kommer i maj har man krav på ett uppföljningsmöte i slutet på bygget, där en besiktningsman går igenom protokoll från egenkontrollen. Det tror jag att alla kommer att tjäna på.

Hur skiljer sig försäkringsreglerna kring badrum mellan olika länder?

Svar: Sverige är det enda land i världen som ersätter läckageskador genom tätskikt, alltså genom golv eller väggar i våtrum. I andra länder får man betala själv när detta händer. De svenska reglerna tror jag har skapat en lite lättsinnig inställning till hur vi ser på badrum. Man resonerar som att ”händer det något så täcker ändå försäkringen”. I Finland undrar de varför vi så länge har hållit på med kartongklädda gipsskivor och träreglar som inte tål fukt och där det skapas mögel. Man ska också vara medveten om att alla fuktskador skapar jobb för hantverkarna. Men de nya fukttåliga skivorna som ersatte kartongklädda gipsskivor fungerar bra.

Vilket skydd har man som villaägare om man anlitar en hantverkare och det uppstår en vattenskada i badrummet?

Svar: När fel upptäcks inom tio år efter att uppdraget har slutförts kan man som konsument reklamera enligt konsumenttjänstlagen. En Villahemförsäkring gäller om läckaget oberäknat strömmat ut från ledningssystem för vatten och otäta badrum.

Vilka krav har man rätt att ställa på en hantverkare vid badrumsrenovering?

Svar: Att han utför tjänsten fackmässigt, alltså utför arbetet på ett sätt som man normalt kan förvänta sig av en seriös fackman. Det innebär att han ska följa gällande byggregler, branschregler och tillverkares råd och monteringsanvisningar.

Vilket är ditt råd om man anlitar hantverkare för att renovera eller bygga nytt badrum?

Svar: Se till att själv vara påläst, kontakta flera hantverkare och be om skriftliga offerter. Då kan man jämföra priser och omfattning. Ta flera referenser på den som ni är intresserad av. Kontrollera att de har branschlegitimation och skriv ett avtal som ”Hantverkarformuläret 09” där man som kund kan avtala överenskommelser om exempelvis ett fast pris och ett datum då jobbet ska vara utfört. I avtalet kan man skriva in att vite utgår om arbetet inte är klart i tid. Man gör ofta felet att bli misstänksam mot den som lämnar högsta priset, men det kanske visar sig att den som är billigast tänker hoppa över flera steg. Om du träffar några olika firmor märker du snart vilka som är seriösa.

När byggdes de sämsta badrummen?

Svar: Från 1995 och tio år framåt när keramiken och de första vätskebaserade tätskikten slog igenom och vi inte behärskade tekniken att bygga italienska badrum i svenska trähus. Många av de första vätskebaserade tätskikten har i efterhand visat sig vara i stort sett värdelösa.

Vilket är ditt bästa tips för att undvika missförstånd med den du anlitar?

Svar: Kräv att få ett samrådsmöte med entreprenörerna som ska göra jobbet. Du får betala för tiden, men det är värt varje krona. Då ska elektrikern, plattsättaren, målaren, rörmokaren och byggaren vara med. Prata igenom vad som är möjligt. Då vet alla inblandade vad som gäller. Bra kommunikation är en förutsättning för ett lyckat resultat.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar