Lyckas med poolbygget!

Pool

Var på tomten ska man placera poolen och behöver man bygglov? Läs expertens svar här. 

Annons

 

Var på tomten är det bäst att placera en pool?

– Där det är som mest soligt. Solen bidrar inte bara till en härlig känsla utan även till uppvärmningen, vilket också gör det hela mer energieffektivt. 

Behöver jag bygglov för att bygga en pool?

– Oftast inte, men däremot kan du behöva ett marklov. Du ska alltid prata med din kommun och se vad som gäller där du bor innan du börjar bygga.

Vad kostar det att bygga en pool?

– Det beror på vad du vill ha, men det finns allt från enklare ovanmarkspooler för omkring 30 000 kronor upp till – ja, sedan är det egentligen bara fantasin som sätter gränsen.

Behöver jag tömma min pool och byta vatten ibland?

– Poolvattnet tömmer du aldrig ut helt och hållet, men på vintern sänker du vattennivån något. Du vill ha en del vatten kvar så att det inte blir för stort tryck utifrån när vattnet i marken fryser och expanderar. Annars är risken att poolen skadas.

Hur sköter jag om poolen på bästa sätt?

– Det viktigaste är att du håller koll på vattenkvaliteten, både för din egen och poolens skull. Det flesta pooler som säljs i Sverige i dag är så kallade linerpooler, alltså pooler som består av en poolstomme och en form av plastduk. Duken, alltså linern, är ofta mönstrad eller färgad och det är risk att du förstör den om vattnet är dåligt balanserat. 

Poolen måste även städas ibland eftersom det kan ramla ner smuts som lägger sig på botten. Det gör du manuellt eller med en poolrobot.

Annons

Vilket är det vanligaste felet vi Svensson gör med våra pooler?

– Att man inte tänker till ordentligt när man bygger poolen. Du kanske inte planerar tillräckligt yta runtomkring till exempel. Du vill ha ett poolområde att bada och sola vid, men har du familj vill ni kanske även ha plats för lek och bus runtomkring. Du kommer dessutom antagligen att vilja ha plats för någon form av matbord och en grill. 

 

Emma Nygren Tibblin, marknadsansvarig på Folkpool.

 

Namn: Emma Nygren Tibblin.
Ålder: 29 år.
Bor: I Mariefred.
Gör: Är marknadsansvarig på Folkpool. 
Bästa poolminnet: ”Vi var nyligen på en resa i Portugal och då hade vi ett hotell med en pytteliten pool och undrade varför man sätter in en så liten. Men känslan av att kunna ta ett svalkande dopp när man är varm är densamma oavsett storlek.”

2 maj 2017

0 Kommentarer

0

10 vanliga frågor om pool

När solen börjar titta fram på vårkanten vaknar också drömmen om en egen pool. Många pooler kan man bygga i egen regi. Är du händig kan du göra delar...

0

Bubbla, bada, basta – så skapar du ditt eget hemmaspa!

Vem vill inte krypa in i ett varmt litet rum när hösten stökar där ute? Men ska du satsa på ett hemmaspa måste du också satsa på dig själv. Och ge dig...

0

Vilken sörja!

Nu är det vår och kanske börjar du bli sugen på en pool? Det blev jag också en gång i tiden. Och det höll på att sluta med katastrof.

0

Duschkabiner för slott och koja

En dusch kan vara att snabbt skölja av sig efter arbetet eller träningen. En dusch kan även vara en spa-liknande upplevelse med massage, ångor, ljus...

0

En skön plats vid poolen

När solen skiner och temperaturen stiger är poolen en ovärderlig tillgång. Turkost glittrande vatten, en skön vilstol på trädäcket och barn som badar...

0

"Vi byggde ett eget hamam"

Lasse och Petra Björkeson var på semester i Spanien. Där hittade de inspiration till sitt nya badrum. Ett hamam skulle det bli. "Nu startar vi ofta...

0

Bada under hösthimlen

Det lilla badet i trädgården har blivit familjen Björssons favoritplats. Där är det alltid varmt. Även den kallaste vinterdag är det härligt att bada...

0

Guide: Pool med grönt samvete

Gärna plask i pool och bubbel i spa. Men hur bada med grönt samvete?

2

Familjemys i naturskönt spa

Det Asieninspirerade spa-badet ger sköna badstunder året om. Här njuter Tina, Olle, Mimmi, 19, och Lisa, 13.