Annons
Här får det rum många. Tonåringens alla kompisar, fotbollslaget eller hela släkten kan samlas på den sexkantiga bänken runt trädet.
Här får det rum många. Tonåringens alla kompisar, fotbollslaget eller hela släkten kan samlas på den sexkantiga bänken runt trädet.

Kyssbänk för 12

Trädgårdsmöbler

Det finns väl ingen bättre plats för en bänk än under ett stort träd? Här har platsen utnyttjats till en skön, sexkantig bänk. Så här gör du!

Annons

En stor, tät och grön trädkrona är den bästa parasoll man kan ha som skydd mot solen. För att inte tala om hur mycket vackrare trädkronan är jämfört med parasollen! Så om du har ett stort, gammalt träd på din tomt, kan du utnyttja det till en perfekt och lagom skuggig plats för avslappning eller romantiska möten. Lösningen är en sexkantig bänk runt trädet. För att bestämma bänkens korrekta dimensioner måste du först mäta stammens diameter. Det kan vara lite knepigt men du kan mäta omkretsen och dividera med 3,14 så får du diametern.

Om stammens diameter till exempel är 60 centimeter, så lägger du till 40 centimeter – så att trädet har lite »växtmån». Diametern blir 100 centimeter och radien 50 centimeter.

För att tillverkningen av bänken ska gå lätt behöver du en ritning och den ska vara i skala 1:10.

Du behöver:

27 x 44 millimeter hyvlat trä:
• 12 sargar (E) 48 centimeter
• 12 fötter (F) 40 centimeter

27 x 145 millimeter hyvlat trä:
• 6 bakben (A på ritningarna) à 85 centimeter
• 6 framben (B) 45 centimeter
• 6 sittbrädor (C) 80 centimeter
• 6 sittbrädor (D) 100 centimeter
• 6 ryggstöd (G) 62 centimeter

Dessutom:
• Vattenfast trälim
• 40 x 4 millimeter uteskruvar till sarg och fötter
• 60 x 4 millimeter uteskruvar till sittbrädor och ryggstöd

Gör så här:

• Börja med att rita en cirkel med diametern 5 centimeter (alltså 1/10 av 50 centimeter). Har du ingen passare tar du bara en tunn list, fäster en dyckert för centrummarkering och borrar hål vid 5 centimeter, där du sticker ner en penna. När cirkeln har ritats delar du omkretsen i sex lika stora delar. Flytta passarens centrumspets till diametern och gör ett passarslag med samma radie som förr (se detaljritning).

• Dela cirkeln i sex tårtbitar och förläng strecken.

Dela cirkeln med sex passarslag. Se till att radien är lika stor som den du använde när du ritade cirkeln. Dela sedan hela cirkeln i sex tårtbitar. Förläng strecken så kan du lättare räkna ut brädornas längd i framkanten.

Annons

• Cirkeln har sex tårtbitar och bänken har sex ben. Varje ben har byggts upp av ett bakben (A), ett framben (B), två fötter (F) samt två sargar (E). Bakbenet är också stommen för ryggstödet (G).

• Brädan till bakbenet sågas spetsig med full bredd nertill och endast 5 centimeter bredd upptill. Runda av spetsen med sticksåg och rasp.

• Fötterna rundas också av liksom sargerna under sittbrädorna.

• Eftersom du ska snickra sex likadana ben kan du göra en kartongmall i full storlek. Överför sedan alla mått från ritningen till mallen.

• Lägg delarna på mallen - se till att de passar - och limma samt skruva fast fötterna och sargen på bak- och framben. Det trä som sticker ut under fötterna och ovanför sargen sågar du bort efter att delarna har satts ihop.

• Lägg på sittbrädor som låser bänken.

Sittbrädorna (C och D) sätts fast på benen med ett mellanrum på cirka 2 cm. På ritningen har vi här markerat radien 50 cm. Se även nedan.

• Längden på sittbrädorna mellan benen beror förstås på hur stor trädets diameter är. Om du följer vårt exempel med en diameter på 100 centimeter, så blir de innersta brädorna (C) 80 centimeter i framkant medan de yttre brädorna (D) blir 100 centimeter långa i framkant. För att de ska passa ihop med brädorna vid sidan av, geringssågas ändarna i 60 grader.

• Mellanrummet mellan sittbrädorna är här cirka 2 centimeter och avståndet från den innersta brädan till ryggstödet är också 2 centimeter.

• Brädorna fästs i sargen med skruvar (från undersidan). Lägg ut brädorna på prov och markera för de hål som ska förborras för skruvarna. Innan bänken sätts på plats runt trädet kan du sätta ihop den i förslagsvis tre bitar med två sektioner i varje – och endast två ben.

De sex ryggstödsbrädorna skruvas fast på bakbenen med två skruvar i varje sida. De dras in snett.

• Ryggstödet (G) monteras på bakbenen som lutar en aning bakåt. Fäst två ryggstöd med skruvtvingar på önskad höjd. Markera längden och geringssåga ändarna 60 grader. Fortsätt sedan med de övriga fyra delarna och skruva fast ryggstödet.

• Till sist stryks bänken med grundningsolja och lasyr.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
26 april 2007

0 Kommentarer

0

"Hur målar jag om utemöblerna?"

Går det att rädda gamla utemöbler, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Ken Kennards svar här.

1

Sommarens bästa bord – spana in dess smarta funktion här...

Ett litet snickeri i Vadstena har byggt ett bord som gjort succé på nätet. Spana in dess smarta funktion, perfekt för sommarens grillfester, här!

0

Armlänstol i Amerikamodell

Det här Amerikafåtöljen är en både smäcker och mycket stadig stol med god sittkomfort. Stolen är en variant av den s.k. Amerikafåtöljen, populär under...

0

Bygg sommarens finaste altanbord med Snickar-Björn och Maria

Björn Christiernsson och chefredaktör Maria visar hur du bygger finaste altanbordet med bockben, brädor och "korsstygn".

0

10 roliga lekar i trädgården

Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

2

Vattentät låda för dynor

Det är härligt med generösa kuddar i stolar och på bänkar. Men för att slippa bära dem ut och in behövs bra förvaring. Naturligtvis finns det att köpa,...

0

Olja möbelben

Små kreativa idéer när fantasin tryter.

0

Sandlåda med solskydd

Om man vill göra små barn glada ska man ha en sandlåda i trädgården. Den här modellen är flyttbar, fantasifull, och har dessutom den stora fördelen att...

0

Fest i alla väder

Försommartid är festtid. Nu är det dags för studentfester, dop eller bara fest helt enkelt! Med hjälp av parasoller, tält och annat räddar du festen...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons