Annons
Här får det rum många. Tonåringens alla kompisar, fotbollslaget eller hela släkten kan samlas på den sexkantiga bänken runt trädet.
Här får det rum många. Tonåringens alla kompisar, fotbollslaget eller hela släkten kan samlas på den sexkantiga bänken runt trädet.

Kyssbänk för 12

Trädgårdsmöbler

Det finns väl ingen bättre plats för en bänk än under ett stort träd? Här har platsen utnyttjats till en skön, sexkantig bänk. Så här gör du!

Annons

En stor, tät och grön trädkrona är den bästa parasoll man kan ha som skydd mot solen. För att inte tala om hur mycket vackrare trädkronan är jämfört med parasollen! Så om du har ett stort, gammalt träd på din tomt, kan du utnyttja det till en perfekt och lagom skuggig plats för avslappning eller romantiska möten. Lösningen är en sexkantig bänk runt trädet. För att bestämma bänkens korrekta dimensioner måste du först mäta stammens diameter. Det kan vara lite knepigt men du kan mäta omkretsen och dividera med 3,14 så får du diametern.

Om stammens diameter till exempel är 60 centimeter, så lägger du till 40 centimeter – så att trädet har lite »växtmån». Diametern blir 100 centimeter och radien 50 centimeter.

För att tillverkningen av bänken ska gå lätt behöver du en ritning och den ska vara i skala 1:10.

Du behöver:

27 x 44 millimeter hyvlat trä:
• 12 sargar (E) 48 centimeter
• 12 fötter (F) 40 centimeter

27 x 145 millimeter hyvlat trä:
• 6 bakben (A på ritningarna) à 85 centimeter
• 6 framben (B) 45 centimeter
• 6 sittbrädor (C) 80 centimeter
• 6 sittbrädor (D) 100 centimeter
• 6 ryggstöd (G) 62 centimeter

Dessutom:
• Vattenfast trälim
• 40 x 4 millimeter uteskruvar till sarg och fötter
• 60 x 4 millimeter uteskruvar till sittbrädor och ryggstöd

Gör så här:

• Börja med att rita en cirkel med diametern 5 centimeter (alltså 1/10 av 50 centimeter). Har du ingen passare tar du bara en tunn list, fäster en dyckert för centrummarkering och borrar hål vid 5 centimeter, där du sticker ner en penna. När cirkeln har ritats delar du omkretsen i sex lika stora delar. Flytta passarens centrumspets till diametern och gör ett passarslag med samma radie som förr (se detaljritning).

• Dela cirkeln i sex tårtbitar och förläng strecken.

Dela cirkeln med sex passarslag. Se till att radien är lika stor som den du använde när du ritade cirkeln. Dela sedan hela cirkeln i sex tårtbitar. Förläng strecken så kan du lättare räkna ut brädornas längd i framkanten.

Annons

• Cirkeln har sex tårtbitar och bänken har sex ben. Varje ben har byggts upp av ett bakben (A), ett framben (B), två fötter (F) samt två sargar (E). Bakbenet är också stommen för ryggstödet (G).

• Brädan till bakbenet sågas spetsig med full bredd nertill och endast 5 centimeter bredd upptill. Runda av spetsen med sticksåg och rasp.

• Fötterna rundas också av liksom sargerna under sittbrädorna.

• Eftersom du ska snickra sex likadana ben kan du göra en kartongmall i full storlek. Överför sedan alla mått från ritningen till mallen.

• Lägg delarna på mallen - se till att de passar - och limma samt skruva fast fötterna och sargen på bak- och framben. Det trä som sticker ut under fötterna och ovanför sargen sågar du bort efter att delarna har satts ihop.

• Lägg på sittbrädor som låser bänken.

Sittbrädorna (C och D) sätts fast på benen med ett mellanrum på cirka 2 cm. På ritningen har vi här markerat radien 50 cm. Se även nedan.

• Längden på sittbrädorna mellan benen beror förstås på hur stor trädets diameter är. Om du följer vårt exempel med en diameter på 100 centimeter, så blir de innersta brädorna (C) 80 centimeter i framkant medan de yttre brädorna (D) blir 100 centimeter långa i framkant. För att de ska passa ihop med brädorna vid sidan av, geringssågas ändarna i 60 grader.

• Mellanrummet mellan sittbrädorna är här cirka 2 centimeter och avståndet från den innersta brädan till ryggstödet är också 2 centimeter.

• Brädorna fästs i sargen med skruvar (från undersidan). Lägg ut brädorna på prov och markera för de hål som ska förborras för skruvarna. Innan bänken sätts på plats runt trädet kan du sätta ihop den i förslagsvis tre bitar med två sektioner i varje – och endast två ben.

De sex ryggstödsbrädorna skruvas fast på bakbenen med två skruvar i varje sida. De dras in snett.

• Ryggstödet (G) monteras på bakbenen som lutar en aning bakåt. Fäst två ryggstöd med skruvtvingar på önskad höjd. Markera längden och geringssåga ändarna 60 grader. Fortsätt sedan med de övriga fyra delarna och skruva fast ryggstödet.

• Till sist stryks bänken med grundningsolja och lasyr.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
26 april 2007

0 Kommentarer

0

Vi i Villa gillar: 7 fina trädgårdssoffor

Sommaren är runt hörnet och det är dags att plocka fram utemöblerna. Fixa härligaste myset med en skön loungesoffa på altanen och ät alla härliga kvälls...

0

10 roliga lekar i trädgården

Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

0

"Hur målar jag om utemöblerna?"

Går det att rädda gamla utemöbler, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Ken Kennards svar här.

1

Sommarens bästa bord – spana in dess smarta funktion här...

Ett litet snickeri i Vadstena har byggt ett bord som gjort succé på nätet. Spana in dess smarta funktion, perfekt för sommarens grillfester, här!

0

Inred ute!

Slå dig ner! Sitt vackert i sol och skugga! Här kommer sköna nyheter att möblera med i trädgården.

0

Lek i sommar

Sommarlov! Ljuvligt! Men jisses – vad ska man hitta på? Vare sig man är hemma hela sommaren eller bara har en vecka mellan olika strandhugg så kanske...

0

Slumra skönt i skuggan

Sol och strand i all ära, men nog är sommaren som skönast i skuggan, med en bra bok och något gott att dricka… Är du lycklig ägare till en hängmatta är...

1

Klättra och ha kul!

Barn kan klättra på i princip allt som kommer i deras väg och gör det oftast också. Här är ett dussin tips på olika typer av klätterställningar, om du...

0

Ha en skön och bekväm sommar

”Ha det bra i sommar” är en vanlig replik när folk börjar gå på semester. Men hur får man den bra, sköna och bekväma sommar som vi alla längtar efter?...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons