Annons
Här får det rum många. Tonåringens alla kompisar, fotbollslaget eller hela släkten kan samlas på den sexkantiga bänken runt trädet.
Här får det rum många. Tonåringens alla kompisar, fotbollslaget eller hela släkten kan samlas på den sexkantiga bänken runt trädet.

Kyssbänk för 12

Trädgårdsmöbler

Det finns väl ingen bättre plats för en bänk än under ett stort träd? Här har platsen utnyttjats till en skön, sexkantig bänk. Så här gör du!

Annons

En stor, tät och grön trädkrona är den bästa parasoll man kan ha som skydd mot solen. För att inte tala om hur mycket vackrare trädkronan är jämfört med parasollen! Så om du har ett stort, gammalt träd på din tomt, kan du utnyttja det till en perfekt och lagom skuggig plats för avslappning eller romantiska möten. Lösningen är en sexkantig bänk runt trädet. För att bestämma bänkens korrekta dimensioner måste du först mäta stammens diameter. Det kan vara lite knepigt men du kan mäta omkretsen och dividera med 3,14 så får du diametern.

Om stammens diameter till exempel är 60 centimeter, så lägger du till 40 centimeter – så att trädet har lite »växtmån». Diametern blir 100 centimeter och radien 50 centimeter.

För att tillverkningen av bänken ska gå lätt behöver du en ritning och den ska vara i skala 1:10.

Du behöver:

27 x 44 millimeter hyvlat trä:
• 12 sargar (E) 48 centimeter
• 12 fötter (F) 40 centimeter

27 x 145 millimeter hyvlat trä:
• 6 bakben (A på ritningarna) à 85 centimeter
• 6 framben (B) 45 centimeter
• 6 sittbrädor (C) 80 centimeter
• 6 sittbrädor (D) 100 centimeter
• 6 ryggstöd (G) 62 centimeter

Dessutom:
• Vattenfast trälim
• 40 x 4 millimeter uteskruvar till sarg och fötter
• 60 x 4 millimeter uteskruvar till sittbrädor och ryggstöd

Gör så här:

• Börja med att rita en cirkel med diametern 5 centimeter (alltså 1/10 av 50 centimeter). Har du ingen passare tar du bara en tunn list, fäster en dyckert för centrummarkering och borrar hål vid 5 centimeter, där du sticker ner en penna. När cirkeln har ritats delar du omkretsen i sex lika stora delar. Flytta passarens centrumspets till diametern och gör ett passarslag med samma radie som förr (se detaljritning).

• Dela cirkeln i sex tårtbitar och förläng strecken.

Dela cirkeln med sex passarslag. Se till att radien är lika stor som den du använde när du ritade cirkeln. Dela sedan hela cirkeln i sex tårtbitar. Förläng strecken så kan du lättare räkna ut brädornas längd i framkanten.

Annons

• Cirkeln har sex tårtbitar och bänken har sex ben. Varje ben har byggts upp av ett bakben (A), ett framben (B), två fötter (F) samt två sargar (E). Bakbenet är också stommen för ryggstödet (G).

• Brädan till bakbenet sågas spetsig med full bredd nertill och endast 5 centimeter bredd upptill. Runda av spetsen med sticksåg och rasp.

• Fötterna rundas också av liksom sargerna under sittbrädorna.

• Eftersom du ska snickra sex likadana ben kan du göra en kartongmall i full storlek. Överför sedan alla mått från ritningen till mallen.

• Lägg delarna på mallen - se till att de passar - och limma samt skruva fast fötterna och sargen på bak- och framben. Det trä som sticker ut under fötterna och ovanför sargen sågar du bort efter att delarna har satts ihop.

• Lägg på sittbrädor som låser bänken.

Sittbrädorna (C och D) sätts fast på benen med ett mellanrum på cirka 2 cm. På ritningen har vi här markerat radien 50 cm. Se även nedan.

• Längden på sittbrädorna mellan benen beror förstås på hur stor trädets diameter är. Om du följer vårt exempel med en diameter på 100 centimeter, så blir de innersta brädorna (C) 80 centimeter i framkant medan de yttre brädorna (D) blir 100 centimeter långa i framkant. För att de ska passa ihop med brädorna vid sidan av, geringssågas ändarna i 60 grader.

• Mellanrummet mellan sittbrädorna är här cirka 2 centimeter och avståndet från den innersta brädan till ryggstödet är också 2 centimeter.

• Brädorna fästs i sargen med skruvar (från undersidan). Lägg ut brädorna på prov och markera för de hål som ska förborras för skruvarna. Innan bänken sätts på plats runt trädet kan du sätta ihop den i förslagsvis tre bitar med två sektioner i varje – och endast två ben.

De sex ryggstödsbrädorna skruvas fast på bakbenen med två skruvar i varje sida. De dras in snett.

• Ryggstödet (G) monteras på bakbenen som lutar en aning bakåt. Fäst två ryggstöd med skruvtvingar på önskad höjd. Markera längden och geringssåga ändarna 60 grader. Fortsätt sedan med de övriga fyra delarna och skruva fast ryggstödet.

• Till sist stryks bänken med grundningsolja och lasyr.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
26 april 2007

0 Kommentarer

0

10 roliga lekar i trädgården

Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

3

Behåll sommaren

Så är sommaren på väg mot sitt slut. Men visst kan du lura hösten några veckor till. Med lite extra värme och andra fiffiga lösningar kan du förlänga...

0

Skönt i skuggan!

Sol och värme hör sommaren till, men ibland blir det för mycket av det goda. Här får du tips på hur du skapar skön skugga i trädgården.

2

Bygg en sandlåda med trädgårdsplattor

Bygg en sandlåda till barnen. Med trädgårdsplattor gör du lätt en sandlåda som håller i många år. Så här bygger du en evighetssandlåda!

0

Trygga trampolinhopp i vår!

Trampolinmattorna växer fritt i landets trädgårdar så fort vårsolen tittat fram. Trenden verkar vara stabil – både barn och vuxna hoppar och studsar på...

0

Sätt färg på din trädgård!

Efter en lång mörk vinter kommer äntligen den efterlängtade våren. Nu är det hög tid att börja fixa i trädgården. Blommor ska planteras, träd och buskar...

0

Smarta prylen Flaggpost

Nu slipper du springa ut till brevlådan titt som tätt för att kolla om posten kommit.

3

24 bästa utemöblerna

Sitt, ligg, slappa, gunga eller häng. Här är sköna utemöbler att möblera trädgården med från 99 kronor – 51 500 kronor.

0

16 söta lekstugor – från budget till lyx

Klart att barnen ska få en lekstuga! Men vilken ska ni välja? En klassisk modell med veranda och snickarglädje? Eller något mer annorlunda som funkisstu...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons