Annons

Klättra och ha kul!

Trädgårdsmöbler

Barn kan klättra på i princip allt som kommer i deras väg och gör det oftast också. Här är ett dussin tips på olika typer av klätterställningar, om du inte vill att barnen ska klättra sönder träd och buskar eller riskera att trilla ner från garagetaket.

Annons

För inte så länge sedan var det gungställningar i metall som dominerade i våra svenska trädgårdar. Nu har dessa fått konkurrens av mer mångsidiga träkonstruktioner med stegar, torn, nät och rutschkanor, liksom av varianter i plast. Vill du ha något extra kan du ta en titt på de klätterställningar som görs för offentliga miljöer. De är mer spännande och mer hållbara, men i gengäld också lite mer påfrestande för plånboken. Det finns även klättergrepp och klätterväggar för såväl inom- som utomhusbruk. Eller varför inte bygga din alldeles egna klätterställning?

Vad du än väljer så se till att konstruktionen är robust och att monteringen och förankringen sker efter konstens alla regler. Tänk även på att underlaget ska vara mjukt ifall man skulle trilla ner, samt att det kan behövas svängrum åt alla håll om leken blir lite mer vild.


 

1) Allt i ett

Två gungor, ett klättertorn och en rutschkana - lekställningen från Bauhaus erbjuder mångsidig sysselsättning för barnen i ett enda paket. Måtten är 250 x 380 x 250 cm (h x b x d) och rutschkanan är 237 cm lång. Hela paketet kostar 4 995 kronor.


 

2) Gunga och klättra

Hörby Bruk har tre varianter av gungor med stativ av kraftigt, tryckimpregnerat trä. Modellen Trägunga Aktiv har förutom två enkelgungor även ett klätternät på ena sidan och klätterpinnar på den andra. Höjden är 200, bredden 295 och djupet 190 cm. Benfästena/knutpunkterna är av stål och helsvetsade. Aktiv kostar omkring 3 500 kronor. (Modellen Trägunga 250 har ett klätterrep istället, om man föredrar det.)


 

3) Gunga, klättra, åk

En variant på detta tema är gungställningen från Plantagen, som har dubbla stegar, gunga och rutschkana. Gungställningen kostar 999 kronor, medan tillbyggnadsmodul och rutschkana går på 799 respektive 999 kronor.


 

4) Torn med rutsch

Lektornet från Jem & Fix är en enklare variant utan gungor. Det säljs komplett med skruv, tak, beslag och virke. Tornet mäter 120 x 120 cm, är 290 cm högt och kostar 1 999 kronor. Rutschkana (699 kronor) och sandlåda kan köpas separat om man så vill.

 

 

Annons

 

5) Rejält i plast

Little Tikes har specialiserat sig på leksaker i plast som ska vara hållbara och väderresistenta. De har ett antal olika klätter- och rutschkanemodeller, bland annat Little Tikes Playground med två rutschkanor, flera olika torn att klättra i och en tunnel att krypa igenom. Den finns hos bland annat Toys'R'Us för 5 999 kronor.

 


 

6) Som på lekplatsen

Söker du en mer spännande klätterställning av högre kvalitet och är beredd att betala lite mer för detta? Det finns gott om företag som tillverkar lekutrustning tänkt för offentliga miljöer och som även säljer till privatpersoner, bostadsrättsföreningar etc. Ett exempel är Lappset, som har ett stort utbud av klätterställningar. Modellen Finno 120290M mäter 130 x 130 cm och är 209 cm hög. Den passar för treåringar och uppåt och kostar 14 125 kronor.

 


 

7) Skräddarsy din klätterställning

ScanCord har specialiserat sig på textila nät av olika typer, till exempel för lekredskap. De har flera klättersystem som man kan kombinera efter egna önskemål, bland annat Vario. Leksystem 1, på bilden, kombinerar fyra varmförzinkade stålstolpar med fyra olika element i Vario-systemet. Nätet är av 16 mm herkulesrep, 6 kardeler tvinnad lina med stålarmering, och hela paketet kostar 31 250 kronor.

 


 

8) Klättra inomhus

Man behöver inte bege sig utomhus för att klättra. Rantzows Ribbstol Mellan är 76,5 cm bred och 218,5 cm hög, och kostar omkring 2 500 kronor. Den kan du dessutom komplettera med en klättervägg, som du fäster med upphängningskrokar och fästrem. Väggen är tillverkad av björkplywood, har 35 utplacerade hål för greppen och kostar omkring 2 300 kronor. 10 stycken klättergrepp kostar cirka 750 kronor och en 10-pack med bultar cirka 180 kronor. Rantzows säljer inte direkt, men prylarna kan beställas via sportfackhandeln.

 


 

9) Separata klättergrepp...

Vill du själv skapa en klättervägg på garage- eller lekstugeväggen eller i lekrummet? Fugu Sports tillverkar klättergrepp av olika typer och har ett antal produkter som passar barnhänder. Paketet Ergo Holds Sport innehåller elva klättergrepp och finns i blått, rött, grönt och gult. Greppen är tänkta att monteras horisontellt (anvisning medföljer), vilket ger en säker klättring på lägre höjder, och kostar 400 kronor per förpackning. För större projekt finns exempelvis Ergo Holds 92 med 92 grepp i olika färger för 5 000 kronor.

 

 

10) ...eller köp en färdig vägg

Det finns även färdiga klätterväggar av olika slag att köpa. Oftast är dessa dock tänkta för offentlig miljö, vilket innebär att kvaliteten är hög men även att priserna är därefter.

 


 

11) Bygg själv...

Vill du bygga något själv för barnen att klättra i är det bara fantasin som sätter gränserna, eftersom en klätterställning egentligen kan se ut hur som helst. Kanske blir resultatet en trädkoja, vem vet? Söker du inspiration kan du leta på Internet. På Byggbeskrivningar.se finns till exempel en ritning på ett jakttorn, som om det istället används som klättertorn och förankras säkert förmodligen gör både barnen och djuren glada.

 

 

12) ...och fixa tillbehör

Bygger du din klätterställning själv finns det gott om tillbehör att köpa. Repstegar, trapetser, romerska ringar, runda trägungor med rep i mitten eller vanliga gungor, klätterrep med knutar på... Ta en titt i bygg- eller leksaksfackhandeln!

Köpinformation

Bauhaus, www.bauhaus.se
Byggbeskrivningar, www.byggbeskrivningar.se
Fugu Sports, www.ergoholds.com
Hörby Bruk, www.horbybruk.se
Jem & Fix, www.jemfix.se
Lappset, www.lappset.se
Little Tikes, www.littletikes.com/toys/toys-list.aspx?N=122, www.toysrus.se
Plantagen, www.plantagen.se
Rantzows, www.rantzows.com
ScanCord, www.scancord.net

3 juni 2009

1 Kommentarer

0

10 roliga lekar i trädgården

Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

3

Behåll sommaren

Så är sommaren på väg mot sitt slut. Men visst kan du lura hösten några veckor till. Med lite extra värme och andra fiffiga lösningar kan du förlänga...

0

Skönt i skuggan!

Sol och värme hör sommaren till, men ibland blir det för mycket av det goda. Här får du tips på hur du skapar skön skugga i trädgården.

2

Bygg en sandlåda med trädgårdsplattor

Bygg en sandlåda till barnen. Med trädgårdsplattor gör du lätt en sandlåda som håller i många år. Så här bygger du en evighetssandlåda!

0

Trygga trampolinhopp i vår!

Trampolinmattorna växer fritt i landets trädgårdar så fort vårsolen tittat fram. Trenden verkar vara stabil – både barn och vuxna hoppar och studsar på...

0

Sätt färg på din trädgård!

Efter en lång mörk vinter kommer äntligen den efterlängtade våren. Nu är det hög tid att börja fixa i trädgården. Blommor ska planteras, träd och buskar...

0

Smarta prylen Flaggpost

Nu slipper du springa ut till brevlådan titt som tätt för att kolla om posten kommit.

3

24 bästa utemöblerna

Sitt, ligg, slappa, gunga eller häng. Här är sköna utemöbler att möblera trädgården med från 99 kronor – 51 500 kronor.

0

16 söta lekstugor – från budget till lyx

Klart att barnen ska få en lekstuga! Men vilken ska ni välja? En klassisk modell med veranda och snickarglädje? Eller något mer annorlunda som funkisstu...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons