Annons

Klättra och ha kul!

Trädgårdsmöbler

Barn kan klättra på i princip allt som kommer i deras väg och gör det oftast också. Här är ett dussin tips på olika typer av klätterställningar, om du inte vill att barnen ska klättra sönder träd och buskar eller riskera att trilla ner från garagetaket.

Annons

För inte så länge sedan var det gungställningar i metall som dominerade i våra svenska trädgårdar. Nu har dessa fått konkurrens av mer mångsidiga träkonstruktioner med stegar, torn, nät och rutschkanor, liksom av varianter i plast. Vill du ha något extra kan du ta en titt på de klätterställningar som görs för offentliga miljöer. De är mer spännande och mer hållbara, men i gengäld också lite mer påfrestande för plånboken. Det finns även klättergrepp och klätterväggar för såväl inom- som utomhusbruk. Eller varför inte bygga din alldeles egna klätterställning?

Vad du än väljer så se till att konstruktionen är robust och att monteringen och förankringen sker efter konstens alla regler. Tänk även på att underlaget ska vara mjukt ifall man skulle trilla ner, samt att det kan behövas svängrum åt alla håll om leken blir lite mer vild.


 

1) Allt i ett

Två gungor, ett klättertorn och en rutschkana - lekställningen från Bauhaus erbjuder mångsidig sysselsättning för barnen i ett enda paket. Måtten är 250 x 380 x 250 cm (h x b x d) och rutschkanan är 237 cm lång. Hela paketet kostar 4 995 kronor.


 

2) Gunga och klättra

Hörby Bruk har tre varianter av gungor med stativ av kraftigt, tryckimpregnerat trä. Modellen Trägunga Aktiv har förutom två enkelgungor även ett klätternät på ena sidan och klätterpinnar på den andra. Höjden är 200, bredden 295 och djupet 190 cm. Benfästena/knutpunkterna är av stål och helsvetsade. Aktiv kostar omkring 3 500 kronor. (Modellen Trägunga 250 har ett klätterrep istället, om man föredrar det.)


 

3) Gunga, klättra, åk

En variant på detta tema är gungställningen från Plantagen, som har dubbla stegar, gunga och rutschkana. Gungställningen kostar 999 kronor, medan tillbyggnadsmodul och rutschkana går på 799 respektive 999 kronor.


 

4) Torn med rutsch

Lektornet från Jem & Fix är en enklare variant utan gungor. Det säljs komplett med skruv, tak, beslag och virke. Tornet mäter 120 x 120 cm, är 290 cm högt och kostar 1 999 kronor. Rutschkana (699 kronor) och sandlåda kan köpas separat om man så vill.

 

 

Annons

 

5) Rejält i plast

Little Tikes har specialiserat sig på leksaker i plast som ska vara hållbara och väderresistenta. De har ett antal olika klätter- och rutschkanemodeller, bland annat Little Tikes Playground med två rutschkanor, flera olika torn att klättra i och en tunnel att krypa igenom. Den finns hos bland annat Toys'R'Us för 5 999 kronor.

 


 

6) Som på lekplatsen

Söker du en mer spännande klätterställning av högre kvalitet och är beredd att betala lite mer för detta? Det finns gott om företag som tillverkar lekutrustning tänkt för offentliga miljöer och som även säljer till privatpersoner, bostadsrättsföreningar etc. Ett exempel är Lappset, som har ett stort utbud av klätterställningar. Modellen Finno 120290M mäter 130 x 130 cm och är 209 cm hög. Den passar för treåringar och uppåt och kostar 14 125 kronor.

 


 

7) Skräddarsy din klätterställning

ScanCord har specialiserat sig på textila nät av olika typer, till exempel för lekredskap. De har flera klättersystem som man kan kombinera efter egna önskemål, bland annat Vario. Leksystem 1, på bilden, kombinerar fyra varmförzinkade stålstolpar med fyra olika element i Vario-systemet. Nätet är av 16 mm herkulesrep, 6 kardeler tvinnad lina med stålarmering, och hela paketet kostar 31 250 kronor.

 


 

8) Klättra inomhus

Man behöver inte bege sig utomhus för att klättra. Rantzows Ribbstol Mellan är 76,5 cm bred och 218,5 cm hög, och kostar omkring 2 500 kronor. Den kan du dessutom komplettera med en klättervägg, som du fäster med upphängningskrokar och fästrem. Väggen är tillverkad av björkplywood, har 35 utplacerade hål för greppen och kostar omkring 2 300 kronor. 10 stycken klättergrepp kostar cirka 750 kronor och en 10-pack med bultar cirka 180 kronor. Rantzows säljer inte direkt, men prylarna kan beställas via sportfackhandeln.

 


 

9) Separata klättergrepp...

Vill du själv skapa en klättervägg på garage- eller lekstugeväggen eller i lekrummet? Fugu Sports tillverkar klättergrepp av olika typer och har ett antal produkter som passar barnhänder. Paketet Ergo Holds Sport innehåller elva klättergrepp och finns i blått, rött, grönt och gult. Greppen är tänkta att monteras horisontellt (anvisning medföljer), vilket ger en säker klättring på lägre höjder, och kostar 400 kronor per förpackning. För större projekt finns exempelvis Ergo Holds 92 med 92 grepp i olika färger för 5 000 kronor.

 

 

10) ...eller köp en färdig vägg

Det finns även färdiga klätterväggar av olika slag att köpa. Oftast är dessa dock tänkta för offentlig miljö, vilket innebär att kvaliteten är hög men även att priserna är därefter.

 


 

11) Bygg själv...

Vill du bygga något själv för barnen att klättra i är det bara fantasin som sätter gränserna, eftersom en klätterställning egentligen kan se ut hur som helst. Kanske blir resultatet en trädkoja, vem vet? Söker du inspiration kan du leta på Internet. På Byggbeskrivningar.se finns till exempel en ritning på ett jakttorn, som om det istället används som klättertorn och förankras säkert förmodligen gör både barnen och djuren glada.

 

 

12) ...och fixa tillbehör

Bygger du din klätterställning själv finns det gott om tillbehör att köpa. Repstegar, trapetser, romerska ringar, runda trägungor med rep i mitten eller vanliga gungor, klätterrep med knutar på... Ta en titt i bygg- eller leksaksfackhandeln!

Köpinformation

Bauhaus, www.bauhaus.se
Byggbeskrivningar, www.byggbeskrivningar.se
Fugu Sports, www.ergoholds.com
Hörby Bruk, www.horbybruk.se
Jem & Fix, www.jemfix.se
Lappset, www.lappset.se
Little Tikes, www.littletikes.com/toys/toys-list.aspx?N=122, www.toysrus.se
Plantagen, www.plantagen.se
Rantzows, www.rantzows.com
ScanCord, www.scancord.net

3 juni 2009

1 Kommentarer

0

Vi i Villa gillar: 7 fina trädgårdssoffor

Sommaren är runt hörnet och det är dags att plocka fram utemöblerna. Fixa härligaste myset med en skön loungesoffa på altanen och ät alla härliga kvälls...

0

10 roliga lekar i trädgården

Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

0

"Hur målar jag om utemöblerna?"

Går det att rädda gamla utemöbler, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Ken Kennards svar här.

1

Sommarens bästa bord – spana in dess smarta funktion här...

Ett litet snickeri i Vadstena har byggt ett bord som gjort succé på nätet. Spana in dess smarta funktion, perfekt för sommarens grillfester, här!

0

Vinterfint i trädgården

Det är både roligt och enkelt att göra vackert pynt till vinterträdgården. Och är det inte kallgrader ute när man gör utsmyckningen, kan man lägga...

0

Inred ute!

Slå dig ner! Sitt vackert i sol och skugga! Här kommer sköna nyheter att möblera med i trädgården.

0

Lek i sommar

Sommarlov! Ljuvligt! Men jisses – vad ska man hitta på? Vare sig man är hemma hela sommaren eller bara har en vecka mellan olika strandhugg så kanske...

0

Slumra skönt i skuggan

Sol och strand i all ära, men nog är sommaren som skönast i skuggan, med en bra bok och något gott att dricka… Är du lycklig ägare till en hängmatta är...

0

Ha en skön och bekväm sommar

”Ha det bra i sommar” är en vanlig replik när folk börjar gå på semester. Men hur får man den bra, sköna och bekväma sommar som vi alla längtar efter?...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons