Fixa flaggstång

Trädgårdsmöbler

Flagga mera! Hissa flaggan för de stora festligheterna och upp med vimpeln alla dagar. Så här gör du när du monterar en flaggstång!

Annons


En vit flaggstång. Det vackra blå och gula mot en klarblå himmel. Det är så mycket svensk sommar det kan bli. Funderar du på att införskaffa en flaggstång till sommarstugan eller villan följer här anvisningar hur du ska montera den.

Kan det bli mer svensk sommar? Festligt med flaggan på allmänna flaggdagar, kalas och födelsedagar. Hala helst vid solnedgången, senast 21.00.

Längd. När det gäller flaggstångens längd är det viktigare än vad man tror att det blir rätt.

Som regel gäller att en tredjedel eller 3-4 meter av stången ska skjuta upp över den byggnad som den ska stå i anslutning till. En "gammal" regel är att stången bör vara en tredjedel högre än huset och att den exponeras mot en lugn bakgrund.
 
Flaggstorlek. Hur stor ska då flaggan vara? Visst ser det konstigt ut när man ibland ser en för stor flagga liksom hänga som ett sjok runt den smäckra flaggstången. Riktlinjen är att flaggans längd bör vara en fjärdedel av stångens längd – då blir det propertioneligt. Vimpeln bör vara en tredjedel av stången och den blå sidan skall vara vänd uppåt.

Flagga eller vimpel? Vimpeln kan man ha uppe jämnt, flaggan används på allmänna flaggdagar och högtider, som när det är dags för födelsedagskalas och bröllop. Allmänna flaggregler gäller för statliga verk och är endast en rekommendation för övriga flagganvändare.

Montera flaggstången i mark

1. Gräv en grop till frostfritt djup. Men gropens djup och diameter beror också på hur lång flaggstången är. En 8-12 meter hög flaggstång behöver en grop på cirka 40 centimeters bredd och 100-120 centimeters djup.

2. Grunda först med makadam, cirka 5-10 centimeter.

3. Blanda betong och fyll på gropen. Förankra det ihopskruvade markfästet i betongen. Flaggstängerna på den svenska marknaden har 3-4 förankringsjärn. Vissa har bultar och vissa har muttrar. Använd en planka under fästet så det inte fästet sjunker ner i betongen och väg av med ett vattenpass så fästet är i våg och i fri fällriktning.

4. Få ordning på själva flaggstången. Montera dit kula, lina och knape.

5. Res stången när betongen stelnat. Det tar cirka tre dagar för betong att stelna. Du kan behöva efterdra muttrarna/bultarna efter någon månad.

Foto: Birger Lallo, Flagghuset Europa

Detta behöver du för att gjuta i mark:
Betong 8–10 säckar, (25 kg/säck), skiftnycklar, vattenpass, bräda, spade och små sten (grov makadam).

Annons

Montera flaggstången i berg

Ska du montera flaggstången i berg får du först borra 3-4 hål för förankringsjärnen beroende på fabrikat. En bergborr (Cobra) kan du hyra. Väg av med ett vattenpass så fästet blir rakt.

Fixera med fincement, det tar ungefär en timme för cementen att brinna/stelna. Därefter kan du resa stången, men vänta några timmar innan du flaggar!


Detta behöver du för att montera i berg:
Bergborrmaskin, metallsåg, fincement, skiftnycklar och vattenpass.

Flagga rätt

Tiden 1 mars - 31 oktober hissas flaggan klockan 08.00, under övrig del av året klockan 09.00. Flaggan halas vid solnedgången dock senast klockan 21.00. Det finns faktiskt ingen lag som säger att det måste vara så här – men det är trevligt att göra så.

Allmänna flaggdagar

• 1 januari Nyårsdagen
• 28 januari Kungens namnsdag
• 12 mars Kronprinsessans namnsdag
• Påskdagen - när den infaller
• 30 april Kungens födelsedag
• 1 maj Första Maj
• Pingstdagen - när den infaller
• 6 juni Sveriges Nationaldag
• Midsommardagen - när den infaller
• 14 juli Kronprinsessans födelsedag
• 8 augusti Drottningens namnsdag
• 24 oktober FN dagen
• 6 november Gustav Adolfdagen
• 10 december Nobeldagen
• 23 december Drottningens födelsedag
• 25 december Juldagen
• Valdagen - för närvarande vart fjärde år

Redaktionen rekommenderar

23 maj 2007
 
Annons
Mer om Trädgårdsmöbler

10 roliga lekar i trädgården

Trädgårdsmöbler Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

Armlänstol i Amerikamodell

Trädgårdsmöbler Det här Amerikafåtöljen är en både smäcker och mycket stadig stol med god sittkomfort. Stolen är en variant av den s.k. Amerikafåtöljen, populär under...

Skönare sommar

Trädgårdsmöbler Här är prylarna som gör sommaren 2010 till den bästa någonsin!

Skönt i skuggan!

Trädgårdsmöbler Sol och värme hör sommaren till, men ibland blir det för mycket av det goda. Här får du tips på hur du skapar skön skugga i trädgården.

Brevlådor för roligare post

Trädgårdsmöbler En brevlåda med färg gör det lite roligare att hämta posten.

Prylarna för sommarfesten

Trädgårdsmöbler Äntligen! Nu kan vi kalasa i trädgården. Här är grejerna som gör festen – från servett till paviljong!

Snyggaste utemöblerna just nu

Trädgårdsmöbler Fram med utemöblerna, nu är det sommar! Spana in godbitarna bland årets möbler och ladda upp inför sköna stunder i trädgården.

9 drömhus för barn

Trädgårdsmöbler Klart att barnen ska få en lekstuga! Men vilken ska ni välja? En klassisk modell med veranda och snickarglädje? Eller en modern och stilren funkisstuga?...

En plats i solen - eller i skuggan

Trädgårdsmöbler Nu är det dags att flytta ut i trädgården! Välj mellan klassiska bersågrupper eller satsa på trendiga och tuffa plastmöbler med karaktär. Här är några...