Fixa flaggstång

Trädgårdsmöbler

Flagga mera! Hissa flaggan för de stora festligheterna och upp med vimpeln alla dagar. Så här gör du när du monterar en flaggstång!

Annons


En vit flaggstång. Det vackra blå och gula mot en klarblå himmel. Det är så mycket svensk sommar det kan bli. Funderar du på att införskaffa en flaggstång till sommarstugan eller villan följer här anvisningar hur du ska montera den.

Kan det bli mer svensk sommar? Festligt med flaggan på allmänna flaggdagar, kalas och födelsedagar. Hala helst vid solnedgången, senast 21.00.

Längd. När det gäller flaggstångens längd är det viktigare än vad man tror att det blir rätt.

Som regel gäller att en tredjedel eller 3-4 meter av stången ska skjuta upp över den byggnad som den ska stå i anslutning till. En "gammal" regel är att stången bör vara en tredjedel högre än huset och att den exponeras mot en lugn bakgrund.
 
Flaggstorlek. Hur stor ska då flaggan vara? Visst ser det konstigt ut när man ibland ser en för stor flagga liksom hänga som ett sjok runt den smäckra flaggstången. Riktlinjen är att flaggans längd bör vara en fjärdedel av stångens längd – då blir det propertioneligt. Vimpeln bör vara en tredjedel av stången och den blå sidan skall vara vänd uppåt.

Flagga eller vimpel? Vimpeln kan man ha uppe jämnt, flaggan används på allmänna flaggdagar och högtider, som när det är dags för födelsedagskalas och bröllop. Allmänna flaggregler gäller för statliga verk och är endast en rekommendation för övriga flagganvändare.

Montera flaggstången i mark

1. Gräv en grop till frostfritt djup. Men gropens djup och diameter beror också på hur lång flaggstången är. En 8-12 meter hög flaggstång behöver en grop på cirka 40 centimeters bredd och 100-120 centimeters djup.

2. Grunda först med makadam, cirka 5-10 centimeter.

3. Blanda betong och fyll på gropen. Förankra det ihopskruvade markfästet i betongen. Flaggstängerna på den svenska marknaden har 3-4 förankringsjärn. Vissa har bultar och vissa har muttrar. Använd en planka under fästet så det inte fästet sjunker ner i betongen och väg av med ett vattenpass så fästet är i våg och i fri fällriktning.

4. Få ordning på själva flaggstången. Montera dit kula, lina och knape.

5. Res stången när betongen stelnat. Det tar cirka tre dagar för betong att stelna. Du kan behöva efterdra muttrarna/bultarna efter någon månad.

Foto: Birger Lallo, Flagghuset Europa

Detta behöver du för att gjuta i mark:
Betong 8–10 säckar, (25 kg/säck), skiftnycklar, vattenpass, bräda, spade och små sten (grov makadam).

Annons

Montera flaggstången i berg

Ska du montera flaggstången i berg får du först borra 3-4 hål för förankringsjärnen beroende på fabrikat. En bergborr (Cobra) kan du hyra. Väg av med ett vattenpass så fästet blir rakt.

Fixera med fincement, det tar ungefär en timme för cementen att brinna/stelna. Därefter kan du resa stången, men vänta några timmar innan du flaggar!


Detta behöver du för att montera i berg:
Bergborrmaskin, metallsåg, fincement, skiftnycklar och vattenpass.

Flagga rätt

Tiden 1 mars - 31 oktober hissas flaggan klockan 08.00, under övrig del av året klockan 09.00. Flaggan halas vid solnedgången dock senast klockan 21.00. Det finns faktiskt ingen lag som säger att det måste vara så här – men det är trevligt att göra så.

Allmänna flaggdagar

• 1 januari Nyårsdagen
• 28 januari Kungens namnsdag
• 12 mars Kronprinsessans namnsdag
• Påskdagen - när den infaller
• 30 april Kungens födelsedag
• 1 maj Första Maj
• Pingstdagen - när den infaller
• 6 juni Sveriges Nationaldag
• Midsommardagen - när den infaller
• 14 juli Kronprinsessans födelsedag
• 8 augusti Drottningens namnsdag
• 24 oktober FN dagen
• 6 november Gustav Adolfdagen
• 10 december Nobeldagen
• 23 december Drottningens födelsedag
• 25 december Juldagen
• Valdagen - för närvarande vart fjärde år

Redaktionen rekommenderar

23 maj 2007

18 Kommentarer

2008-04-13
chrilly
2008-05-12
MattiasW
2008-06-18
Anders
2008-06-18
Bernt Wahlström
0

"Hur målar jag om utemöblerna?"

Går det att rädda gamla utemöbler, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Ken Kennards svar här.

1

Sommarens bästa bord – spana in dess smarta funktion här...

Ett litet snickeri i Vadstena har byggt ett bord som gjort succé på nätet. Spana in dess smarta funktion, perfekt för sommarens grillfester, här!

0

Armlänstol i Amerikamodell

Det här Amerikafåtöljen är en både smäcker och mycket stadig stol med god sittkomfort. Stolen är en variant av den s.k. Amerikafåtöljen, populär under...

0

Bygg sommarens finaste altanbord med Snickar-Björn och Maria

Björn Christiernsson och chefredaktör Maria visar hur du bygger finaste altanbordet med bockben, brädor och "korsstygn".

0

10 roliga lekar i trädgården

Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

2

Vattentät låda för dynor

Det är härligt med generösa kuddar i stolar och på bänkar. Men för att slippa bära dem ut och in behövs bra förvaring. Naturligtvis finns det att köpa,...

0

Olja möbelben

Små kreativa idéer när fantasin tryter.

0

Sandlåda med solskydd

Om man vill göra små barn glada ska man ha en sandlåda i trädgården. Den här modellen är flyttbar, fantasifull, och har dessutom den stora fördelen att...

0

Fest i alla väder

Försommartid är festtid. Nu är det dags för studentfester, dop eller bara fest helt enkelt! Med hjälp av parasoller, tält och annat räddar du festen...