Sopigt värre!

Det är klimatsmart att slänga så lite som möjligt. Men ändå. Slänger gör vi. Då är det skönt att veta att det mesta kan återvinnas!


Vi är ett duktigt sopigt folk. De senaste tio åren har mängden avfall som återvinns ökat från knappt 70 procent till 96 procent. Anledningen till detta är att hushållen i högre grad än tidigare sorterar sina sopor.

Minimera avfall

Det klimatsmartaste man kan göra är förstås att skapa så lite avfall som möjligt. Typ inte slänga mat, köpa färre saker och köpa saker som håller länge.

Och blir det avfall ska man i första hand återanvända det, som till exempel att panta flaskor, skänka saker till second hand och så vidare. När återanvändning inte är ett alternativ är det förstås återvinning som gäller. Mycket mer än tidningar, papper och förpackningar kan tas till vara. Ju renare det som ska återvinnas är, desto större möjligheter finns det att återanvända materialen på nytt.

Det som är kvar i soppåsen när du sorterat bort glas, metall, elavfall, plastförpackningar, papper och kartonger då? Det går till förbränning, som ger fjärrvärme och ofta även el. Men då är det bra att veta att den inte innehåller något farligt avfall och att det bara är brännbara sopor kvar, alltså inget glas eller metall.

På www.sopor.nu finns tips och råd om hur du sorterar smart och vad som gäller i just din kommun.

Soptrappa

EU har beslutat om en så kallad avfallshierarki, eller avfallstrappa, som även styr hur avfallet tas omhand i Sverige:

  • Förhindra att avfall skapas, så kallad avfallsminimering
  • Återanvänd
  • Återvinn material
  • Återvinn energi genom förbränning
  • Deponera, det vill säga lägg på soptipp

Källa: Sopor.nu

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar