10 steg: så lägger du marksten i trädgården

Lär dig lägga stenplattor i din trädgård? Här är 10 handfasta tips för dig som vill stenlägga trädgårdsgång, garageuppfart eller altan.


Alla kan lägga stenplattor, en portion tålamod, rätt redskap och en bra guideline är allt du behöver. Här är en stenskola som tar dig igenom arbetsprocessen från start till mål.

1. Stabil grund. Underarbetet är a och o och det är även det som tar längst tid att göra. Med ett bra underarbete, rätt packat material och rätt bärlager i botten så undviker du sättningar i framtiden. Gräv bort gräsmattan på den ytan där du vill lägga din stengång, garageuppfart eller terrass av stenplattor. När du grävt klart stöter du på lervälling. Lägg en fiberduk i botten, den gör så att materialet inte sjunker ner i jorden.

2. Bärlager av bergskross. Häll bergskross på duken. Måtten på krossen ska vara från 0 mm till 32 mm. Bergkrosset är stommen – bärlagret – som ska bära upp stenen. Packa detta med en markvibbra/asfaltspadda som är en ångvältsliknande maskin som packar ihop allt.

3. Vattna för hårdare packning. Genom att vattna på krosset så sjunker materialet ihop och blir ännu hårdare packat.

4. Mursnöret – ett bra riktmärke. Mät bärlagret med mursnöret. Beroende på vad du ska stenbelägga är det olika tjocklek på bärlager som gäller. Det ska vara minst 10-15 cm bärlager för gång- och cykelyta och minst 30-35 cm för garageuppfart och körbara ytor. 

5. Stenmjöl och markvibbra. Stenmjöl är som fin sand på 0-8 mm i tjocklek. Lägg stenmjölet över bergskrosset och vattna för att få det hårt och packat. En stabil tjocklek är ungefär 3 cm. Använd markvibbran för bästa effekt. 

6. Mät höjd med stålrör. Ta något långt och rakt (till exempel ett vattenrör som bland annat finns på Ahlsells). Du kan egentligen ta vad som helst som är hårt och rakt och som inte sjunker ner i sanden. Gräv sedan ner rören (två stycken behövs) med anpassad höjd. Lägg röret under snöret, mät med tumstock till toppen av röret till snöret. Snöret är den färdiga höjden. Se till att lägga dig cirka 3 mm högre än du mätt ut genom att anpassa höjden med rören (en platta på 5 cm, toppen till snöret 4,7 cm). Detta för att allt sjunker ner i framtiden och sätter sig och genom att ta höjd för detta redan i det här läget får du en fin, stabil bädd.

7. Lägg rören bredvid varandra. Nu har du lagt ett rör på bädden, nu ska du lägga nästa bredvid det första röret med cirka 80-100 cm mellanrum (beroende på hur stor bädd du vill göra). Se till att lägga nästa rör något högre än det första, minst 1 cm. Då får du rätt lutning från exempelvis husgrunden eller altanen. En tumregel brukar vara minst 1 cm/meter fall.

8. Stenmjöl igen. Pudra över stenmjöl där det behövs för att täcka över rören. Ta hjälp av något rakt exempelvis ett vattenpass, eller en rak planka. Dra av stenmjölet så att vattenpasset vilar på båda rören och börja sedan att dra av stenmjölet. Vid större bädd var gärna två personer och dra med jämna drag. Ta sedan bort rören, fyll skårorna med stenmjöl så sanden inte sjunker ner och det blir sättningar.

9. Äntligen stenplattans tur. Nu är det dags att lägga på stenplattan. Börja lägg plattor från till exempel husgrunden och fortsätt neråt. Med denna metod så får du två alternativ. Antingen så du enkelt fortsätta lägga nya bäddar genom att placera rören efter markstenen. Eller fortsätta med murarsnöret.

10. Sist men inte minst – fogsand. När du är färdig, borsta på fogsand för att bygga ihop ytan. Det finns fogsand i olika färger men den bör vara 0-2 mm tjock för att sanden ska kunna krypa ner i fogarna. Flexibel hårdfog är en storsäljare eftersom varken gräs eller myror kan ta sig igenom fogen. Däremot kommer mossa att kunna växa på den.

  

7 vanliga frågor om stenläggning

Kan vem som helst lägga stenplattor?

Att lägga stenplattor kan alla göra, se till att du har ett bra packat underlag. (Underarbetet är som sagt a & o). Planera ditt arbete noga. Om det är din första plattläggning så är den viktigaste egenskapen att ha tålamod.

 

Fiberduk i botten täcks av det bärande lagret. Använd markvibbran för att packa bergskrossen. Sätt stålrören i jorden för att bestämma höjden.


Vad behöver jag för verktyg för att lägga stenplattor i min trädgård?

Vattenpass, någon form av kap, till exempel sågbord eller vinkelslip med diamantklinga/betongklinga som klarar att skära genom granit eller betong. En gummiklubba för att banka ner stenen med och ett murarsnöre som är en bra guideline längs hela arbetet. Dessutom behöver du tid, för plattläggning kan ibland ta lite tid.

Vad är egentligen marksten?

Marksten är mindre i modellen än vanliga trädgårdsplattor och finns att få i olika behandlingar, färger, storlekar och material. De vanligaste varianterna, som granitplattor och betongplattor, är oftast de som vi har i trädgården och på uppfarter eller terrasser. En anledning till att de är populära hos husägaren är att materialet är lättskött.

Vilka stenplattor ska jag välja?

Det är en smaksak. Hur du lägger dina stenplattor avgör vilket mönster garageuppfarten, trädgårdsgången eller altanen får. Tänk på att ju större plattan är desto tjockare måste den vara, annars knäcks den om du till exempel stenbelägger en garageuppfart.

 Vilken stenplatta är enklast att lägga?

Den vanligaste stenplattan är en tumlad (kanstött sten som ger ett mer antikt och använt utseende) eller otumlad marksten (hela kanter och hörn) i storlek 210x140x50 mm. Den fungerar lika bra till trädgårdsgång som garageuppfart. Det allra enklaste är att lägga halvförband, då behöver du bara kapa en sten på mitten så har du halvstenar för båda sidorna av ytan som du ska stenlägga.

Kan jag lägga betongplattor på garageuppfarten?

Det går bra, nästan alla markstenar i betong är körbara med en vanlig personbil. Det innebär att plattorna är tillräckligt tjocka, minst 50 mm. För tyngre fordon gäller minst 60 mm för att ytan ska vara körbar. Det är alltså viktigt att du kontrollerar stenens tjocklek om du ska stenbelägga en garageuppfart.

Finns det någon fälla jag ska undvika?

Anpassa aldrig en stengång efter en gräsmatta då en gräsmatta väldigt sällan är rak. Det gör att stengången inte heller blir rak. Gör plattytan rak och kratta ut jord där eventuell höjdskillnad blir och så sedan gräs, eller dekorera med dekorsten.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar