Annons
Det är viktigt att det går enkelt att hälla ur en full vatten­kokare för att den  ska kännas lätt­hanterlig.
Det är viktigt att det går enkelt att hälla ur en full vatten­kokare för att den ska kännas lätt­hanterlig. Foto: Thomas Steen Sørensen m. fl.

Minsta vatten­kokaren bäst - Vi i Villa-testet

Vitvaror kök

Storleken betyder nästan allt för att en vattenkokare ska kännas lätthanterad, tycker vår testpatrull. Se här vilken kokare som fick bästa betyget!

Annons

I detta test ingick sju vattenkokare, och det är ett par tydliga skillnader mellan dem. Dels mellan de stora på 1,5-1,7 liter och de små på cirka 1 liter. Dels mellan de som är försedda med temperaturväljare och de som inte har det.

Vilken vattenkokare som passar bäst är förstås en fråga om behov, tycke och smak. Är det till exempel viktigt att kunna ställa in kokaren på en särskild temperatur?

Bästa storleken har förstås också med ditt behov att göra. Vad använder du en kokare till? En kopp te? Eller kokar du först upp vattnet till spagettin i vattenkokaren och häller det sedan i kastrullen?

Storleken är det viktigaste kriteriet för att vattenkokaren ska kännas lätthanterad. För ju mer kokaren rymmer, desto mer väger den förstås när du fyller den. För att lyfta de stora vattenkokarna behöver man ofta två händer. På den punkten skiljer sig apparaterna i testet mest åt.

Samtliga kokare klarar att hälla utan att spilla, de kokar relativt snabbt upp vattnet och det är rätt lätt att ta ut kalkfiltret. Testvinnaren från Kenwood rymmer 1 liter, är mycket smidig och lättskött. Den känns skön att hålla och är enkel att hälla ur – även om den är full. Dessutom kan man lätt hantera den med en hand.

Så här testade vi vattenkokarna

= En besvikelse
= Acceptabel
= Bra
= Mycket bra
= Suverän

Vi förutsätter att vattenkokaren används ett par gånger varje dag – till te, kaffe och matlagning. Nu har den gamla gått sönder en ny ska köpas. Men vilken?

Vi bad ett antal leverantörer att välja den vattenkokare som bäst uppfyller följande fyra krav och önskemål:

Kort koktid

Kalkfiltret ska lätt kunna tas ut och rensas

Den ska lätt fyllas

Annons

Det får inte droppa när man häller ur den

Vi satte betyg efter hur bra vattenkokaren klarar våra krav och det helhetsintryck apparaten ger. Vi har inte undersökt slitage eller livslängd. Vi mätte koktiden med 1 liter vatten för att kunna jämföra resultatet. Vi fyllde sedan varje kokare till maxstrecket och kokade upp på nytt.

Billigast

Braun WK300 Onyx


Prisbild: 475 kronor
Volym: 1,7 liter
Vikt: 930 gram
Effekt: 2 200 W
Koktid 1 liter: 3 min 35 sek
Kalkfilter: Mycket finmaskigt
Påfyllning: Enkel för pipen är stor.
Omdöme: Mycket tung när den har fyllts upp maximalt, eftersom man lyfter med sträckt arm från kranen till basen vilket blir extra kännbart med denna kanna. Maxstreck för påfyllning saknas. Locket går trögt och lyfts inte upp när man trycker in knappen. Man måste trycka extra hårt. Det är testets billigaste vattenkokare och kostar cirka hälften så mycket som den dyraste. Det låga priset drar upp betyget en smula och vi ger därför Braun tre villor.

Tung men snabb


Siemens TW86103Prisbild: 975 kronor
Volym: 1,5 liter
Vikt: 1 140 gram
Effekt: 2 000-2 400 W
Koktid 1 liter: 3 min 10 sek
Kalkfilter: Grovmaskigt, rostfritt stål.
Påfyllning: Okej via pipen men locket bör helst fällas upp.
Temperatur: Väljaren kan ställas in på 70, 80, 90 och 100 grader. Röd lampa lyser så man ser vad som har valts. Varmhållningsfunktion.
Omdöme: I stort sett identisk med den från Bosch i storlek, emballage, funktion och design. Den känns mycket tung även med endast 1 liter vatten. Piper vid start och slut. Kokar snabbt upp 1 liter, men den är stor och kan inte hanteras med endast en hand. Eftersom kannan inte blir varm på utsidan kan den stöttas med ena handen medan man bär med den andra.

Lätt och smidig

Kenwood, kMix SJM021Prisbild: 600 kronor
Volym: 1 liter
Vikt: 850 gram
Effekt: 2 200 W
Koktid 1 liter: 3 min 30 sek
Kalkfilter: Ja
Påfyllning: Enkel
Omdöme:
Vattenkokaren har många fördelar som ger den högt betyg, till exempel är det lätt att hälla ur den. Man får också ett bra grepp eftersom handtaget är gjort av ett material som känns skönt och är halksäkert. Kan hanteras med en hand, både när man häller och när locket ska öppnas. Testets lättaste vattenkokare, och det betyder mycket för hur man upplever den och när ergonomi, påfyllning och hantering av den värderas, till exempel när den flyttas från kran till bas. Suverän vinnare!

Långsam och tung

Philips HD4670Prisbild: 700 kronor
Volym: 1,7 liter
Vikt: 930 gram
Effekt: 2 000-2 400 W
Koktid 1 liter: 3 min 40 sek
Kalkfilter: Ja
Påfyllning: Okej genom pipen men bäst via öppet lock.
Omdöme: Bra måttangivelse både i liter och i antal koppar. Locket var tätt när vi kokade 1 liter, men höll inte tätt när vi fyllde kannan till maxstrecket trots gummilist på undersidan av locket. Då hoppade locket upp lite och det rann ut ett par droppar kokande vatten över kannan. Det känns inte tryggt. Testets längsta koktid, men den får ändå anses vara acceptabel. Kokaren kan hanteras med endast en hand. Det är en fördel.

Lätthanterad

Electrolux EEWA 5200 Ergo SensPrisbild: 700 kronor
Volym: 1 liter
Vikt: 912 gram
Effekt: 2 400 W
Koktid 1 liter: 3 min 30 sek
Kalkfilter: Ja
Påfyllning: Okej genom pipen men bäst via öppet lock.
Omdöme: Känns mycket gedigen. Man kan lätt tro att den rymmer mer än 1 liter, men det gör den inte. Det är en lätt vattenkokare som är smidig och lätthanterad. Det är en stor fördel att volymindikatorn sitter på utsidan så att man lätt ser hur mycket som har fyllts på. Kan hanteras med en hand. Vi tycker att det är en bra vattenkokare och ger den näst högsta betyg: 4 villor.

Snabbast

Krups Pittsburgh BW 410Prisbild: 700 kronor
Volym: 1,5 liter
Vikt: 880 gram
Effekt: 2 000-2 400 W
Koktid 1 liter: 3 min
Kalkfilter: Ja
Påfyllning: Okej genom pipen.
Temperatur: Kan ställas in på 50, 60, 70, 85 och 100 grader. Elektronisk display visar vattentemperaturen. Inbyggd belysning som ändrar färg i takt med att temperaturen stiger. Varmhållningsfunktion.
Omdöme: Den är mycket bra att hälla ur. Bland de stora vattenkokarna i testet är denna lättast att hantera och bäst att hålla. Den kokar upp vattnet snabbast av alla i testet. Men den piper irriterande, först när den startar och sedan flera gånger när den är klar.

Klumpig bas

Bosch TW8611Prisbild: 975 kronor
Volym: 1,5 liter
Vikt: 1 015 gram
Effekt: 2 000-2 400 W
Koktid 1 liter: 3 min 25 sek
Kalkfilter: Grovmaskigt
Påfyllning: Stor pip
Temperatur: Kan ställas in på 70, 80, 90 och 100 grader. Lyser rött vid vald temperatur.
Omdöme: Stort sett identisk med Siemens vattenkokare i storlek, emballage, funktion och design. Den är dock lite långsammare på att koka upp vattnet och knapparna för temperaturval sitter på basen i stället för på kokaren. Basen medverkar till att göra kokaren klumpig. Piper en gång vid start och en gång slut. Kokaren är stor och tung och kan inte hanteras med endast en hand. Eftersom kannan inte blir varm på utsidan kan den stöttas med ena handen medan man bär med den andra.

Köpinformation

Braun www.braun.com 020-21 33 21
Siemens www.siemens-home.se  08-734 12 00
Kenwood ­www.wittsverige.se 08-525 084 80
Philips www.philips.se 08-579 290 67
Electrolux www.electrolux.se 0771-11 44 77
Krups www.krups.se 08-594 213 30
Bosch www.bosch-home.se   0771-11 22 77

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!


Vi i villa tipsar dig

28 augusti 2012

3 Kommentarer

2012-09-30
Mats Nilsson
2012-11-13
f7f9233d
2012-11-14
Klas
0

7 misstag du gör med kylskåpet

Ställer du in tomaterna i kylskåpet? Eller lägger köttfärsen på hyllan längst upp? Då gör du fel! Här är 7 misstag du gör med kylskåpet.

0

VIDEO: Gör rent mixern på 30 sekunder

Trött på att ta isär alla delar när du ska diska mixern? Vi har testat smarta knepet som gör rent maskinen på 30 sekunder!

0

Heta vattenkokare!

En energismart pryl som dessutom sparar tid. Vattenkokaren har blivit oumbärlig i våra kök. Använd den bara till vatten, men inte bara till tevatten!

2

Diskmaskiner som sparar energi

Diskmaskiner är mer energieffektiva och vattensnåla än någonsin förr. Nu är det upp till dig om diskmaskinen blir en energivinst – eller en nitlott.

2

Vi i Villa-testet: Maxa maten med mixer

Än finns tid att njuta av nyskördade grönsaker, frukter och bär. Och med lite hjälp av en bra stavmixer kan man snabbt trolla fram såser, röror, soppor...

0

Baka, baka liten kaka...

Ugnar som föreslår tillagningssätt och själva väljer temperatur och tid. Ugnar som bevarar vitaminer och smak. Ugnar som rengör sig själva. Nu återstår...

0

Köksprylarna du inte klarar dig utan

Nytt köks-kit och ärvda köksmaskiner i all ära men vilka är egentligen kökets måsten? Vi har talat med bokaktuelle kocken Paul Svensson om vad du helt...

0

Trend: Ångugnar

Ångugnar ger skonsam tillagning, grönsaker bevarar näringen bättre och kött blir extra saftigt. Men en ångugn är också perfekt för den som vill baka...

0

Miljövänliga köksval

Det går att göra miljövänliga val i köket. Här är några exempel.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons