De godaste bullarna vi någonsin bakat, menar redaktionen på Vi i Villa!
De godaste bullarna vi någonsin bakat, menar redaktionen på Vi i Villa! Foto: Emelie Åberg

Bästa receptet: Kanelbullar med kardemumma

Recept

Här är bästa kanelbullereceptet! Redaktionen har provat Caroline Ahlqvists recept på ljuvligt goda kanelbullar med kardemumma. 

Annons

Caroline Ahlqvist, vinnare av ”Hela Sverige bakar” år 2013, delar i serien Hemmafixarna med sig av sina härliga recept på Viivilla.se. Här är hennes härliga recept på kanelbullar. 

– Jag älskar bullar! Det är ett klassiskt bakverk som de flesta bakar men kan smaka så otroligt olika. Variera fyllningar och smaker och former hej vilt! Det här receptet har jag arbetat fram efter att ha experimenterat om och om igen och både lyckats och misslyckats, säger Caroline Ahlqvist, som driver bloggen Älska att baka.

Foto: Karin Almström

Carolines knep för extra saftiga bullar:

  1. Smält inte smöret! Det suger åt sig av mjölet och gör bullarna torra. Jobba istället in smöret för hand när degen har knådats i några minuter. 
  2. Ta hellre för lite mjöl än för mycket, och väg det gärna. För mycket mjöl gör bullarna tyngre och då blir de snabbt torra. Dessutom jäser de inte lika bra när degen är för stinn. Precis när degen släpper bunkens kanter så är den perfekt!
  3. Jäs gärna över natten i kylen. Längre jästid ger saftigare bullar för att mjölet i lugn och ro får suga åt sig både vätskan och smakerna. Degen är färdigjäst när den har dubblat i storlek och buktar tillbaks när man petar på den med ett finger.

  

Recept på godaste kanelbullarna:

Ca 20-25 bullar.

Du behöver:

  • 5 dl mjölk
  • 1 msk hel kardemumma
  • 20 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 13-15 dl vetemjöl special

Fyllning: 

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk kanel

Sockerlag:

Annons
  • 1 dl vatten
  • 1,5 dl strösocker
  • Pärlsocker

Gör så här:

1. Mortla kardemumman och tillsätt i mjölken. Ljumma den till ca 20 grader.

2. Lös jästen med kardemummamjölken och tillsätt sen övriga ingredienser. Spar någon deciliter av mjölet till utbakningen. Jobba degen i maskin 7 minuter eller för hand i 10 min, tills den släpper degkroken eller bänken och känns jämn, blank och smidig.

3. Gör en stor rund boll av degen och pudra över lite mjöl. Lägg en stor bit plastfolie över degen och låt den jäsa i lugn och ro på dragfri plats i 60 min. 

4. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.

5. Ta bort plasten och tryck till degen med händerna en gång. Kavla ut degen till en stor rektangel, ca 1/2 cm tjock. Bred på fyllningen på hela rektangeln och vik sen över ena halvan över den andra så den blir dubbel. 

6. Skär 20-25 st remsor ca 4 cm breda. Vrid båda ändarna åt varsitt håll och snurra ihop till ett knyte. Stoppa in ändarna in under bullen. Jäs 60 min till under kökshandduk.

7. Grädda i ca 10-13 min i 230 graders värme. Under tiden, koka upp vatten och socker till en sockerlag som du sen penslar bullarna med så fort de kommit ut ur ugnen. Strö på pärlsocker. Svalna på galler.

 

 

Redaktionens tips!

Addera kardemumma även i fyllningen och i sockerlagen – succé enligt den kardemummaälskande redaktionen. Och gör en dubbel sats, för bullarna kommer att ha en strykande åtgång…

 

Fler härliga recept från Caroline Ahlqvist hittar du här på Viivilla.se.

 

 

 

23 juni 2016

0 Kommentarer

0

Recept: Vegetarisk caesarsallad

Vegetarisk och veganmat är en stor trend i vår. Här bjuder vegoprofilen Mattias Kristiansson, på ett recept på ceasarsallad med valnötsdressing och...

0

Rabarberpaj med hemgjord glass

Caroline Ahlqvist goda recept på rabarberpaj och turboglass, en enkel vaniljglass, är ett sommarens absoluta måsten.

0

Camillas chokladbiskvier

Laga Camillas goda chokladbiskvier!! Det här superenkla receptet räcker till ca 30 stycken.

0

Villareceptet: Blinier med hackad spenat

Klassisk rysk rätt med spenat. Blinier serveras med en klick smetana och valfri rom.

0

Vi i Villa startar ny tidning - Mitt hem och jag!

Hallå där Camilla von Otter, chefredaktör för nya Mitt hem jag – tidningen för alla kvinnor som alltid längtar hem.

0

Villareceptet: Quesadillas med sötpotatis

Sötpotatis är en underbar rotfrukt. Särskilt god blir den om du bryter potatisens sötma med lite lime och chili.

0

Villareceptet: Kyckling med apelsin- och stjärnanissås

Nejlikorna ger kycklingen en julig och spännande smak.

0

Villareceptet: Kebabspett med rädis-tsatsiki!

Varför fixar och donar vi så mycket med våra hus? Jo, för att kunna njuta ännu mer i dem! Nu är vi sugna på att grilla.

1

Silltoppen!

Vilken sill äter svenskarna på midsommar?Ja, det beror på hur gammal du är och var du bor!