Foto: Istockphoto

5 vanliga misstag när du planerar köket själv

Bygga och renovera kök

Vi blir allt bättre på att vara våra egna arkitekter när det kommer till renovering av hemmet, men det är lätt att missa något. Ellen Molin, köksplanerare på Ikea, vet hur du undviker misstagen som är lätta att göra när du ritar ditt eget kök.

Annons

1. Felaktiga mått 

Tänk på att allt bör mätas innan du börjar planera. Väggar, takhöjd, placering av dörrar och fönster, och dessutom måste man veta var avlopp och fläktuttag sitter. Avlopp och fläkt kan i vissa fall flyttas på, men det kan bli en kostsam fråga. 

 

2. För liten arbetsbänk

Den viktigaste arbetsbänken i ett kök är den mellan matlagningszonen – alltså spis och häll – och diskhon. Rekommenderat avstånd är 80–120 centimeter, om köket tillåter. 

 

3. Placering av ugn i högskåp

Det blir allt vanligare att vi ser ugnar i högskåp i stället för under spishällen. Det är ett mer ergonomiskt val och skapar dessutom förvaring under hällen. I mindre kök, där det redan är knapert med arbetsyta, avråder vi från detta då högskåpet tar upp en stor del av arbetsytan.

 

4. Snabba beslut

Det är lätt att ha för bråttom när man planerar sitt kök. Låt processen få ta sin tid så att du verkligen blir nöjd i slutändan. 

 

5. Köksö utan vatten

Många vill gärna ha en köksö, och då med en spishäll i själva ön. Något som inte alla tänker på är att man måste dra vatten till köksön, då Boverket av säkerhetsskäl har som krav vid nybyggen att det finns vatten i anslutning till en häll. 

Annons
2 november 2016

7 Kommentarer

0

Kök för matlagning och umgänge

När kocken Kristina Valentins kök skulle renoveras förenades funktion och design. För om köket är husets hjärta – då är matlagningen hjärtat i köket.

1

Planera mera!

De flesta lyckade kök har ett gemensamt: god planering! Tänk igenom hur du lever och tänk stort och smått samtidigt!

4

Sveriges fulaste kök har blivit fint!

Nu är det klart! ”Sveriges fulaste kök 2012” har förvandlats till en pärla i lantlig stil – så som ägarna Lisbeth och Håkan Magnusson ville ha det.

1

Energiskt rött kök

Hans och Lena Broberg har skapat nytt liv i köket med kraftfullt rött! Köket har fått en ny modern känsla – trots att det i själva verket renoverades...

0

Nytt praktiskt kök anpassat både till historien och framtiden

När familjen Widerdal började renovera köket ville de ha det senaste inom inredning men även bevara det gamla. Familjen har tagit till vara på vissa...

1

Nutidskök med yta

Här delar köket yta med vardagsrummet. Den stora utmaningen var att få ett fullt funktionellt kök som ändå inte sprider så mycket "kökskänsla".

0

Nytt kök på några dagar

Från ett gammalt och slitet kök förvandlade Caroline och Fredrik det till ett modernt, ljust och öppet kök med en känsla av lantliv.

0

Härligt familjekök

Bara ordet familjekök doftar lovande. Det skvallrar om stora ytor och bullbak. När utgångspunkten är en nybyggd villa och ett par med goda kunskaper i...

0

Englanders färgstarka medelhavskök

Familjen Englander var eniga om en sak: köket är husets viktigaste rum. Med detta i tankarna skapade de ett personligt kök. Läs Peter Englanders renover...