Annons

Tapeter och tapetseringstips

Här hittar du tapetseringstips och råd från våra experter om hur du tapetserar. I våra artiklar kan du inspireras till valet av tapeter samt tips på hur du kan tapetsera själv. Vi har även tips på roliga tapetprojekt, som hur du kan tapetsera fasaden, göra tavlor av tapet eller tapetsera en pall.

Köpa och välja tapet

Dags att tapetsera om? Att välja tapet är roligt men svårt, då det finns hur mycket som helst att välja bland. Vill du ha en blommig tapet i romantiskt lantlig stil? Eller en modern färgglad och grafisk tapet? Spana in de senaste tapettrenderna och inspireras av massor av tapetbilder. Se vad tapeter kostar och var du kan köpa tapeter.

Viktigt med förarbete

Funderar du på om man måste slipa och spackla väggarna innan? Eller vad man gör med skarvar mellan gipsskivor? Vi går igenom det viktiga förarbetet med spackel och slipning av väggar, hur du kan tvätta med målartvätt och måla med grundfärg och vilka underlag som kräver vilket hanteringssätt. Glöm inte att vara noga med säkerheten när du tapetserar. Här får du koll på hur du gör med strömmen, strömbrytare och lister, samt hur du kan täcka golv och möbler när du ska tapetsera. Vi tar även upp vad en underlagstapet är, och vad man kan göra med mer komplicerade underlag som textilväv och glasfiberväv – som hur du får bort vävtapet.

Få koll på vilka verktyg som underlättar ditt arbete, som pensel och roller, tapetborste, tumstock, sandpapper, slipkloss, skärlinjal, tapetkniv, tapetbord, tapetlim eller tapetklister. Vi har också förklaringar till symbolerna på tapetrullarna.

Tapetsera som ett proffs

Är du nybörjare på tapetfronten? Ingen fara, i vår tapetskola får du tipsen som hjälper dig lyckas med tapetseringen. Följ målarproffsets guide och lär dig tapetsera steg för steg. När du väl har valt din tapet är det dags att mäta rummet. Här får du tips på hur du mäter med en tumstock. Se våra tabeller för hur du kan räkna ut antalet våder per rulle och antalet tapetrullar du behöver.

Tapetsering och efterarbete

Hur blir tapeten rak och jämn? Experten guidar dig genom uppsättningen, som hur du fördelar limmet jämnt, hur du överlappar tapeten samt hur du tapetserar hörnen. Sist men inte minst får du värdefulla tips på vad som är bra att tänka på under tapetseringen, exempelvis rumstemperatur, vad du kan göra om den nyuppsatta tapeten har blåsor, om tapetlim tränger fram i skarvarna, vad du kan göra om en våd blir sned, och hur du kan använda överblivna tapetbitar och förstås hur du kan tapetsera med olika typer av tapeter – som easyup och förlimmade tapeter.

Läs mer Göm
Sortera på:
Filtrera efter typ:
Annons
Tapeter
0
Ska du tapetsera? Här är 13 smarta tips som gör att du får ett snyggt och perfekt resultat!
Tapeter
0
Längtar du också efter färger och mönster på väggarna? Häng med hem till tapetdesignern Hanna Wendelbo-Hansson, som blir provocerad av vita väggar...
Måla och färg
0
Ska du själv måla om där hemma? Här är målarknep som ger dig lika bra resultat som yrkesmålaren.
Tapeter
0
Letar du efter en fin tapet att tapetsera med där hemma? Barnrum, vardagsrum, sovrum, hall, kök – här är vårens tapettrender för alla rum.
Inredningsexperten
0
Tapet eller färg till väggarna i barnrummet – vad är mest tåligt och hållbart? Vi i Villas inredningsexpert svarar på läsarfrågan.
Inredning
0
Ska du rama in bilder, foton eller affischer, kanske till en tavelvägg? Här är rammakarens bästa tips för att välja rätt ram, passepartout och inramni...
Inredning
1
Kika in hemma hos färgstarka inredningsproflen Isabelle McAllister, som ger sina bästa tips för att inreda barnrum – och hur du får ett härligare hem.
Tapeter
0
När du ska köpa tapeter finns det olika typer, material och stilar att välja bland. Vi hjälper dig på vägen att hitta rätt tapet.
Tapeter
0
Att det finns en uppsjö av vackra tapeter vet du redan. Men att du kan använda spillbitarna till att piffa upp möblerna kanske du inte har tänkt på....
Inredning
0
Trött på trappan och sugen på ett kreativt projekt som snabbt blir klart? Förändra trappan enkelt med dekorfilm, färg eller tapet!
Inredning
0
Djur, små hus, tåg, rymden, skogen – i nya barnrumstapeterna Fabel finns gott om inspiration för en spännande godnattsaga.
Inredning
0
På jakt efter en fin tapet till vardagsrummet, sovrummet eller varför inte köket? Här är höstens nya tapeter för dig som ska tapetsera.
Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons