Annons

Klä om soffan

Möbler

Raka tygstycken, textillim och kardborreband – mer behövs inte för att ge soffan nya kläder.

Annons

Med små hjälpmedel kan man åstadkomma mycket. I ett vardagsrum kan det räcka med att byta färg på kuddfodral, pläd, ljus och kanske någon ny vas. Men man kan också göra dramatiska förändringar med olika klädslar till soffor och fåtäljer som lätt går att byta. I det här vardagsrummet har vi sytt ny klädsel åt soffan och givit den spännande detaljer samt färgat tyget till fåtöljen och fotpallen.

Så klär du om soffan

För att klä om en soffa ska man vara mycket händig, men för att sy denna klädsel behöver man bara kunna hantera en symaskin och tänka lite kreativt. Inga rätt eller fel här inte. Principen bygger på fyrkantiga bitar som läggs och draperas runt olika delar. Man klipper till en i taget och provar och nålar ihop där man tycker det passar. Man behöver inte täcka soffan, en del av poängen är att man skall fuska, så man sparar tid och tyg. Delarna nålas ihop på plats. Då blir passformen bäst. Sedan syr man ihop där det behövs allt eftersom. Textillim, och kardborrband är utmärkta hjälpmedel, och kanske resårband också, att sätta undertill för att få tyget att strama.

Du behöver

Tyg, kanske 8-12 meter
2-3 rullar tråd
Dekorationsband
Tofsar
Kardborrband
Textillim
Symaskin
Sax
Måttband
Knappnålar, gärna av det större slaget, typ av tapetserarnålar


Alla delar till soffan utgår från fyrkantiga tygbitar.

Gör så här:

1. Jag klippte först till en lång tygbit till ryggstödet. Det hängdes över hela ryggen och i hörnet nålade jag ihop tygvecket som bildades, klippte bort det mesta men sparade till sömsmån. Eftersom jag nålat på rätsidan fick jag flytta nålarna och sömsmånen till avigsidan innan jag kunde sy.

2. När detta var klart klippte jag till 2 stycken sidor och hängde dem över respektive sida, (från sitsen på insidan till golvet på utsidan). Sedan nålade jag ihop dessa bitar med ryggdelen, och klippte till exakt en cm sömsmån vid framkanten, innan jag tog bort och sydde ihop där jag nålat.

3. När allt var tillbaka på plats klippte jag till tygbitar till sidornas fronter som nålades ihop med sidostyckena ända ner till sitsen. Av med allt igen, och sydde ihop med synlig söm och hängde sedan tillbaka på soffan igen.

4. Den sista biten blev en jättelång nederdel som skulle sys fast med sidostyckena. Den klipptes tillräckligt bred för att kunna vikas in under sitsen, (se bilden). För att tyget skulle kunna ligga platt mot sitsen blev det tygveck vid de yttre hörnen som fick nålas ihop och senare sys.

5. I mitten fick jag klippa upp ett jack för att tyget inte skulle strama. Där sicksackade jag ordentligt för att det inte skulle spricka. Sedan klistrade jag en på bit kardborrband på soffan och på tyget för att få nederdelen att ligga på plats.

6. Kudden som visas på högkant är soffans mittenkudde. Eftersom sidorna på den inte alls kommer att synas fick den bara en ny ”hatt”. En fyrkantig tygbit som nålades och syddes av i hörnen. Alla sömmar sicksackades efter hand.

Så syr du sittkuddarna


Även till sittkudden med konstig form klippte jag först ut en stor fyrkantig bit. Sedan klippte jag upp tyget i hörnet ända upp till sitsen, för att kunna vika tyget platt mot kuddens sidor.Därefter nålade jag ihop tyget runt kuddens alla hörn.

Man skall nåla stramt för annars blir det massa skrynklor i soffan när man sitter i den. När fodralet satt på plats med nålar togs det av och syddes. Jag sydde med synliga sömmar eftersom det var enklare, och det gjorde ingen skillnad på det estetiska. Sedan sattes fodralet tillbaka på kudden och så tog jag en liten bit tyg och stack in den under båda sidorna av öppningen där jag tidigare klippt upp. Sedan vek jag in kanterna och nålade ihop och sydde från rätsidan med synlig söm. För att minimera risk att tyget skulle spricka upp över sitsen sicksackade jag med små stygn längst upp.

Så syr du ryggkuddarna

1. Rulla in kudden i tyget så det precis räcker runt om och på sidorna.

2. Vik in en centimeter sömsmån och sy fast eller limma på kardborrbanden så tyget kan fästas runt kudden. Klipp ett litet jack i sömsmånen vid kardborrbandens början och slut. Fäst ihop kardborrbanden så kuddfodralet hamnar ut och in. Sy ihop tyget på båda sidor om kardborrbanden.

3. Låt kuddfodralet vara ut och in och stoppa in kudden. Nåla först ihop båda sidorna, därefter hörnen på kudden.

4. Ta ut kudden genom att öppna kardborrbandet, sy sömmarna, klipp eventuellt bort överflödigt tyg, och sicksacka. Tyg ”Mele” 150 cm brett, capris 180 kronor/meter, Linum.


Fäst ihop kardborrebanden ut och in.

Annons


Nåla först ihop sidorna, därefter hörnen.

Köpinformation och priser

10 meter sofftyg 1800 kronor
4 meter band, cirka 140 kronor
Två stycken tofsar, 130 kronor
Kardborrband, trådrullar och textillim, 320 kronor
Nytt överdrag fåtölj, 495 kronor
Nytt överdrag fotpall, 195 kronor
Textilfärg och fixeringssalt, 74 kronor
Tyget/duken, till fjärrkontroller, 279 kronor
Pölar 2 stycken, 98 kronor
Tyget/gardinen, till nackkuddarna, 249 kronor
2 stycken turkos ljus, 14 kronor.
Kuddar och fodral, 513 kronor
Totalt 4307 kronor

Ikea 020-43 90 50
Indiska 08- 670 45 00
Linum 018-18 67 00
Maroc 08-714 77 98
Raja 08-673 09 99
Room 08-692 50 00
Tabbouli house 08-650 01 60

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
29 oktober 2004

0 Kommentarer

0

Så målar du dina rottingmöbler

Har du trasiga gamla rottingmöbler hemma? Ge dem nytt liv genom att måla om dem.

0

Maxa matplatsen – så inreder du smart

Vill du ha en flexibel matplats som fyller flera funktioner? Här är tipsen som maxar matplatsen, och 11 fina matbord till köket.

0

Prylarna som sålde bäst på Blocket förra året

Vilka prylar såldes snabbast på Blocket år 2015, och vilka varumärken och möbler var mest eftersökta? Här är topplistan bland de miljontals sökningar...

0

Ett brickbord med konst - Hur tänkte du?

Lisa Ling, en av konstnärerna i Young designers på Formex 2012, Nordens största fackmässa för inredning, som skapat brickbordet Where have all the...

0

Krönika: Naturmöbler

När våren kom, hasseln blommade och isen försvann från vår sjö fiskade jag upp en trädgårdsstol som legat på bottnen hela vintern. Under förra årets...

1

Bygg en långbänk

Med en väggfast långbänk löser du smidigt sittplatsbekymmer i smala utrymmen!

1

Smarta tips för hemmet - Förnya möblerna!

Lågkonjunktur och miljömedvetenhet – ändå kastar vi mer än någonsin. Släng inte bort dina gamla möbler – förnya dem!

0

Hängande köksträdgård

Här är kryddträdgården som får plats nästan överallt. Växterna har satts i små krukor och dessa står stadigt i en hylla som hänger på väggen.

2

Ordning och reda i barnrummet

Det är härligt med ungars kreativitet och uppfinningsrikedom - men spåren efter deras lekar är inte alltid lika roliga att tampas med. Här får du tips...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons