Klä om soffan

Möbler

Raka tygstycken, textillim och kardborreband – mer behövs inte för att ge soffan nya kläder.

Med små hjälpmedel kan man åstadkomma mycket. I ett vardagsrum kan det räcka med att byta färg på kuddfodral, pläd, ljus och kanske någon ny vas. Men man kan också göra dramatiska förändringar med olika klädslar till soffor och fåtäljer som lätt går att byta. I det här vardagsrummet har vi sytt ny klädsel åt soffan och givit den spännande detaljer samt färgat tyget till fåtöljen och fotpallen.

Så klär du om soffan

För att klä om en soffa ska man vara mycket händig, men för att sy denna klädsel behöver man bara kunna hantera en symaskin och tänka lite kreativt. Inga rätt eller fel här inte. Principen bygger på fyrkantiga bitar som läggs och draperas runt olika delar. Man klipper till en i taget och provar och nålar ihop där man tycker det passar. Man behöver inte täcka soffan, en del av poängen är att man skall fuska, så man sparar tid och tyg. Delarna nålas ihop på plats. Då blir passformen bäst. Sedan syr man ihop där det behövs allt eftersom. Textillim, och kardborrband är utmärkta hjälpmedel, och kanske resårband också, att sätta undertill för att få tyget att strama.

Du behöver

Tyg, kanske 8-12 meter
2-3 rullar tråd
Dekorationsband
Tofsar
Kardborrband
Textillim
Symaskin
Sax
Måttband
Knappnålar, gärna av det större slaget, typ av tapetserarnålar


Alla delar till soffan utgår från fyrkantiga tygbitar.

Gör så här:

1. Jag klippte först till en lång tygbit till ryggstödet. Det hängdes över hela ryggen och i hörnet nålade jag ihop tygvecket som bildades, klippte bort det mesta men sparade till sömsmån. Eftersom jag nålat på rätsidan fick jag flytta nålarna och sömsmånen till avigsidan innan jag kunde sy.

2. När detta var klart klippte jag till 2 stycken sidor och hängde dem över respektive sida, (från sitsen på insidan till golvet på utsidan). Sedan nålade jag ihop dessa bitar med ryggdelen, och klippte till exakt en cm sömsmån vid framkanten, innan jag tog bort och sydde ihop där jag nålat.

3. När allt var tillbaka på plats klippte jag till tygbitar till sidornas fronter som nålades ihop med sidostyckena ända ner till sitsen. Av med allt igen, och sydde ihop med synlig söm och hängde sedan tillbaka på soffan igen.

4. Den sista biten blev en jättelång nederdel som skulle sys fast med sidostyckena. Den klipptes tillräckligt bred för att kunna vikas in under sitsen, (se bilden). För att tyget skulle kunna ligga platt mot sitsen blev det tygveck vid de yttre hörnen som fick nålas ihop och senare sys.

5. I mitten fick jag klippa upp ett jack för att tyget inte skulle strama. Där sicksackade jag ordentligt för att det inte skulle spricka. Sedan klistrade jag en på bit kardborrband på soffan och på tyget för att få nederdelen att ligga på plats.

6. Kudden som visas på högkant är soffans mittenkudde. Eftersom sidorna på den inte alls kommer att synas fick den bara en ny ”hatt”. En fyrkantig tygbit som nålades och syddes av i hörnen. Alla sömmar sicksackades efter hand.

Så syr du sittkuddarna


Även till sittkudden med konstig form klippte jag först ut en stor fyrkantig bit. Sedan klippte jag upp tyget i hörnet ända upp till sitsen, för att kunna vika tyget platt mot kuddens sidor.Därefter nålade jag ihop tyget runt kuddens alla hörn.

Man skall nåla stramt för annars blir det massa skrynklor i soffan när man sitter i den. När fodralet satt på plats med nålar togs det av och syddes. Jag sydde med synliga sömmar eftersom det var enklare, och det gjorde ingen skillnad på det estetiska. Sedan sattes fodralet tillbaka på kudden och så tog jag en liten bit tyg och stack in den under båda sidorna av öppningen där jag tidigare klippt upp. Sedan vek jag in kanterna och nålade ihop och sydde från rätsidan med synlig söm. För att minimera risk att tyget skulle spricka upp över sitsen sicksackade jag med små stygn längst upp.

Så syr du ryggkuddarna

1. Rulla in kudden i tyget så det precis räcker runt om och på sidorna.

2. Vik in en centimeter sömsmån och sy fast eller limma på kardborrbanden så tyget kan fästas runt kudden. Klipp ett litet jack i sömsmånen vid kardborrbandens början och slut. Fäst ihop kardborrbanden så kuddfodralet hamnar ut och in. Sy ihop tyget på båda sidor om kardborrbanden.

3. Låt kuddfodralet vara ut och in och stoppa in kudden. Nåla först ihop båda sidorna, därefter hörnen på kudden.

4. Ta ut kudden genom att öppna kardborrbandet, sy sömmarna, klipp eventuellt bort överflödigt tyg, och sicksacka. Tyg ”Mele” 150 cm brett, capris 180 kronor/meter, Linum.


Fäst ihop kardborrebanden ut och in.


Nåla först ihop sidorna, därefter hörnen.

Köpinformation och priser

10 meter sofftyg 1800 kronor
4 meter band, cirka 140 kronor
Två stycken tofsar, 130 kronor
Kardborrband, trådrullar och textillim, 320 kronor
Nytt överdrag fåtölj, 495 kronor
Nytt överdrag fotpall, 195 kronor
Textilfärg och fixeringssalt, 74 kronor
Tyget/duken, till fjärrkontroller, 279 kronor
Pölar 2 stycken, 98 kronor
Tyget/gardinen, till nackkuddarna, 249 kronor
2 stycken turkos ljus, 14 kronor.
Kuddar och fodral, 513 kronor
Totalt 4307 kronor

Ikea 020-43 90 50
Indiska 08- 670 45 00
Linum 018-18 67 00
Maroc 08-714 77 98
Raja 08-673 09 99
Room 08-692 50 00
Tabbouli house 08-650 01 60

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
29 oktober 2004
 
Mer om Möbler

Smart papperskorg - läsarbrevet

Möbler Vi i villas läsare Kerstin tipsar om en papperskorg med sopsortering.

Bred våningssäng med inbyggd förvaring

Möbler Bygg våningssängen själv och få den precis som barnen vill ha den!

Hyllan alla kan snickra!

Möbler Den kvadratiska bokhyllan är genialt enkel. Inga besvärliga utsågningar, det behövs inga specialverktyg och du kan snickra den på en helg. Ändå får du...

Bord med inbyggt grytunderlägg

Möbler Ett bord med infällda kakelplattor är både snyggt och praktiskt. Det är snyggt och du kan ställa varma grytor direkt på bordet.

Hopfällbart grillkök

Möbler Med det här uteköket fär du möjlighet att vara ute flera timmar i det fria.

Bygg din egen förvaringsbänk

Möbler Att ha en förvaringsbänk i trädgården eller på uteplatsen är både praktiskt och snyggt. I förvaringsbänken kan du förvara allt från dynor till trädgårds...

Ordning och reda i barnrummet

Möbler Det är härligt med ungars kreativitet och uppfinningsrikedom - men spåren efter deras lekar är inte alltid lika roliga att tampas med. Här får du tips på hur du håller ordning i barnrummet.

Bygg ett bord på en dag!

Möbler Ett par brädor och några få verktyg är allt som behövs för att snickra detta charmiga och stabila utebord.

Sätt en hörnkloss

Möbler Om du har ett ostadigt bord eller en rank stol kan du enkelt stadga upp dem genom att sätta en hörnkloss.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.