Stor guide: måla med kalklitir

Att måla väggarna med den isländska färgen kalklitir ger en vacker och lite rå betongkänsla med struktur på väggen – det är dessutom miljövänligt. Här är din guide till att måla med kalklitir, steg för steg.


Kalklitir är en isländsk kalkfärg som är gjord av enbart kalk, pigment från sten samt vatten – med andra ord är det en miljövänlig färg som är snäll mot både dig och miljön. Genom att måla med kalklitir med hjälp av en bred pensel får du en vacker struktur på väggen, som nästan ser ut som betong. När du köper färgen kommer den i påsar med pulver som du sedan blandar med vatten innan du börjar måla.

Du kan måla med kalklitir på såväl väggar som möbler, särskilt lämpad är kalklitir faktiskt i fuktiga utrymmen som källare och badrum, då färgen är ”sandig” och därmed låter väggen andas bra.

Medan färgen håller på att torka kommer du förmodligen att fråga dig själv vad du gjort – det brukar nämligen se väldigt kladdigt ut på väggen innan det torkat ordentligt. Men så fort färgen fått torka kommer det att se bättre ut.

Kalklitir under torkningsprocessen.

Det färdiga resultatet.

 

Fördelarna med kalklitir

Företaget Kalklitir, som producerar pulver till färgen i sin egen fabrik i Landskrona, levererar ut kalklitir i pulverform till ett hundratal återförsäljare i Skandinavien. Viktor Hjartason, creative director på Kalklitir, tipsar om du hur du målar med kalklitir på bästa sätt.

Vad är kalklitir gjort av?
– Kalklitir är en naturlig och miljövänlig färg. Kalklitir är gjort av kalk, stenpigment och så klart vatten. Vi säljer kalklitir i pulverform eftersom det känns väldigt onödigt att skicka vatten runt om i Sverige. I pulverform håller kalklitir i många år, medan färgen när den är mixad med vatten håller i en lufttät burk i cirka ett år. Man blandar 1 kg kalklitir med 1,7 liter vatten och får då cirka 2 liter kalkfärg som räcker till en yta på 10 kvm i två strykningar. Vi rekommenderar alltid att måla två gånger för bästa möjliga resultat, och att använda en kalkborste.

Vad ska man tänka på när man målar med kalklitir?
– Väggen man ska måla måste vara ren och inte ha fett på sig. Kalklitir går att måla direkt ovanpå akrylfärg, men om man har lack- eller oljebaserad målarfärg på väggen sedan tidigare bör man grunda först med akrylbaserad häftgrund.

Hur går man tillväga när man målar?
– Man kan måla med två olika metoder. Antingen penslar bara upp och ner, eller så använder man metoden ”x-strokes” eller crossteknik som det också kallas. Det innebär att man målar färgen som kryss över väggen. Själva rekommenderar vi ”x-strokes”-metoden till våra mörkare nyanser, men det beror mycket på vad man själv tycker är snyggt.

– Det går också bra att måla kalklitir på möbler. Använd då 0,6– 0,9 liter vatten istället för 1,7 liter, så får du en tjockare färg som du kan spackla bordet eller väggen och få en rå betongyta.

Kalklitir målat med ”xstroke-metoden”.

Kan man blanda sin egen nyans?
– Ja. Det går att mixa flera olika färger för att få sin egen nyans. Hemma hos oss har vi till exempel mixat nyanserna Granit och San Saccaria och målat dörrarna med. Vi mixade då pulver med tre delar San Saccaria och 1 del Granit. Det är nästan som att baka en kaka!

Till sist, vad är det allra bästa med kalklitir?
– Den matta känslan som färgen sker, med nyanser inspirerade av naturen. Det är väldigt enkelt att använda, innehåller inga farliga ämnen eller lukt – du kan måla sovrummet och lägga dig och sova i det samma kväll. Sedan är det förstås också kul att måla med denna miljövänliga färg.

Läs mer: Så målar du som ett proffs 

Måla med kalklitir – steg för steg

Underlag

Kalklitir är en heltäckande färg och det går därför bra att måla över exempelvis tapeter. Även strukturtapeter går bra att måla på, men då kommer också strukturen att synas igenom. Det går också bra att måla på målade väggar om färgen är vatten- eller akrylbaserad, är den baserad på olje- eller plastfärg bör du grunda med en akrylbaserad primer eller häftgrund för att kalklitiren sak få fäste ordentigt. Målar du på en yta som suger åt sig färg, som en tegelvägg, kan det vara bra att måla några extra lager med kalklitir.

Blanda kalklitir

När du köper kalklitir får du den levererad i pulverform, i påsar som innehåller 1 kg pulver. Beroende på väggens yta får du då räkna ut hur mycket färg du behöver, men en påse med 1 kg pulver blandas med 1,7 liter vatten och blir cirka 2 liter färg, vilket räcker till en vägg på 20 kvm en strykning. Det är rekommenderat att stryka två lager färg av kalklitir. 

Blanda kalklitir i en stor hink, gärna cirka 5 liter. Använd en handvisp för att blanda ut kalkpulvret med kallt vatten. Låt stå en stund och blanda sedan i resten av pulvret. Tänk på att vispa igenom pulvret väl, annars kan färgen bli ojämn. 

Använd en bred pensel för att applicera kalklitiren på väggen, det brukar gå att köpa en särskilt pensel för kalklitir där du köper färgen.

Läs mer: Möblera med färg

Metoder för att applicera kalklitir

Man kan förstås applicera färgen som man vill, men de två metoder som är vanligast är ”kryssmetoden” eller ”x-stroke” som den egentligen heter, och vanliga penselmålning. Med ”x-stroke-metoden” får du ett flammigare resultat med mycket struktur. Vill du ha en mer sofistikerad vägg med lättare struktur kan du i stället måla med långa penseldrag upp och ner.

Låt färgen torka ordentligt (2-6 timmar beroende på luftfuktigheten i rummet), innan du målar på lager två.

OBS: Tänk på att kalk är milt frätande, så undvik att färgen kommer i kontakt med huden eller ögonen.

Så målar du med penselmetoden

 

Så målar du med ”xstroke-metoden”

 

”Det bästa är att kalklitir är miljövänligt”

Foto: Simplicity

Jannice Vistrand, som driver bloggen Simplicity, är inredare och Feng shui konsult har tagit fram sin egen kulör av kalklitir.

Varför tycker du att kalklitir är härlig att måla med?
– Jag tycker att det är härligt med en miljövänlig färg som är bra både för människan och huset. Den andas och är helt naturlig utan tillsatser.

Hur är kalklitir att måla med, tycker du?
– Vid första anblick kan det se ut som man har förstört väggen. Allt blir mörkt och blaskigt, men när den sedan torkar bli färgen tipp topp!

Berätta om din egen färg som du tagit fram – hur gjorde du?
– Jag var bjuden på middag tillsammans med butiksägaren för My Habitation till grundarna och ägarna av Kalklitir. När vi satt där började vi prata om att göra en egen färg. Jag hade en kofta på mig i den kulören och tyckte den skulle återskapas till väggfärg. Audur som är den som tar fram färgerna skickade fram och tillbaka prover som vi sedan beslutade var den rätta tonen! Färgen heter Simplicity och blev en storsäljare när den släpptes hösten 2014. Jag har själv den i vårt vardagsrum och den är precis så där lagom grå, lila och beige som jag vill ha den!

Något tips för den som ska måla med kalklitir?
– Att använda borsten som rekommenderas. Då blir resultatet bäst. Jag älskar den matta, dammiga känslan av kalkfärgen. Dock vill jag ha det målat slätt och inte med levande penseldrag eller crossteknik som många också gör. För mig passar den lite mer sofistikerade och eleganta looken.

Jannice Wistrand har tagit fram sin egen kulör av kalklitir.

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar