Annons

10 steg till ett vackert nymålat hus

Måla och färg

Nu är det rätt säsong för att måla om huset. Här får du tips och råd.

Annons


När du målar om äldre hus
är färgvalet känsligt både historisk och kulturellt sett. Sök gärna goda råd. Foto Susann Gson Engqvist

1. Planera målningen
Allt arbete som ska bli bra
börjar med god planering. Varför, när, av vem och hur ska huset målas om? Många väljer att lägga målningsarbetet på semestern, men alla i familjen kanske inte tycker att det är rätt prioritering. Kanske är det värt att räkna på vad en målarfirma skulle ta för jobbet? Eller tala med grannarna – i till exempel radhusområden brukar de flesta hus vara i behov av ommålning ungefär samtidigt. Kanske kan ni hjälpas åt att måla eller förhandla ned priset på färg och arbetskostnad tillsammans?

Se också över tomten som helhet när du planerar målningen. Ditt nymålade hus kan kräva ommålning av till exempel staket, grind eller förråd för att helhetsintrycket ska bli riktigt bra.

2. Den viktiga färgsättningen
Ofta väljer man gult igen
på sitt gulmålade hus, men det kan vara kul med en liten nyansförändring. Se dig om i grannskapet, vilka färger är snygga? Tveka inte att fråga husägaren om du hittar en snygg färgsättning. Det är lättare att välja färg efter hus i verkligheten än i butiken.Ta hänsyn till omgivande natur samt andra byggnader, dessutom passar alla typer av hus inte i alla kulörer. Många färgfabrikanter har färdiga färgkollektioner med tidstypiska färger anpassade till olika byggnadsstilar. Det finns också färgsättningsprogram där du kan prova olika färgkombinationer. Se till exempel www.alcro.se, www.beckers.se eller www.nordsjo.se.

Vill du absolut ha samma färg, men inte vet vad den heter? Tag med en färgflaga till färgbutiken, har du tur kan de mäta den och få fram exakt rätt nyans.

Kulörer som passar bra för fasadmålning ser ofta lite ”smutsiga” ut när man ser dem på ett litet färgprov. När färgen kommer på en stor yta blir den nämligen ljusare, och starka färger upplevs lätt som skrikiga. Lite svart i brytningen dämpar tonen.

Generellt kan man också säga att mörka färger smälter in mot bakgrunden, ljusa sticker ut. Att måla sockeln, fönster och dörrar i lite mer vågad kulör kan vara en bra kompromiss om man strävar efter att sticka ut lite, men inte vill chansa på hela fasaden. Tänk också på att kulören ska vara lika snygg mot sommarens färgprakt och grönska som mot vinterns mer dämpade färger.

Gult eller grått? Alcro Designers har tagit fram 135 olika kulörkombinationer för utomhusfasader – en bra hjälp när man ska bestämma sig. Foto Alcro och Susann Gson Engqvist

3. Välj rätt färgtyp
Det säkraste sättet
när man ska måla om är att använda samma färgtyp som tidigare, det vill säga akryl på akryl, oljefärg på oljefärg och så vidare. Då vet man att färgen inte flagar eller får svårt att fästa. Om man inte vet vad huset är målat med kan man göra en enkel test:
Slamfärg, som Falu Rödfärg är i behov av ommålning då den färgar av sig när man tar på den med händerna. Vill du byta färgtyp kan du välja linolje- eller alkydoljefärg.  

Annons

OBS! Detta är ganska tidskrävande då hela fasaden bör borstas och rengöras väldigt noggrant innan ommålning. För att ta reda på om huset är målat med olje-/alkydoljefärg eller akrylatfärg kan du slipa på ytan med sandpapper. Om färgen blir till ett damm är det olje- eller alkydoljefärg som går att måla över med varandra eller med akrylfärg. Om färgen fastnar på sandpappret är det antagligen akrylat, vilket är den vanligaste färgtypen. För att säkert fastställa att det en akrylatfärg kan ytterligare ett test utföras. Fastnar färgen på en trasa doppad i T-röd är det akrylatfärg. Den kan du måla över med akrylfärg och ibland även alkydoljefärg. Generellt kan man säga att en liter färg räcker till ungefär 6-8 kvadratmeter. Är du osäker, tala med din färghandlare, som också kan hjälpa dig att beräkna färgåtgången.

4. Verktyg och målarprylar
Bra verktyg gör halva jobbet.
Satsa på bra penslar, en stadig bra stege och sköna kläder att jobba i. Glöm inte att det tråkiga underarbetet faktiskt också går både snabbare och lättare med bra skrapor, borstar och hinkar. En burkhållare (S-format krok som hängs på stegen) är en liten men användbar investering, både för att hänga hinken på vid tvättning, och för målarburken. Glöm heller inte att beställa eventuell skylift eller ställning i god tid.


Vitt är klassist vackert
och kan egentligen aldrig bli fel. Foto Alcro

5. Syna underlaget
Är fasaden hel eller bör någon bräda bytas ut
eller något annat lagas? Är träet friskt? Finns där lös puts eller kalkfärg som måste tas bort? Se också över hängrännor, stuprör och takbeläggningen innan du börjar, felaktig vattenavrinning kan snabbt förstöra fasaden.

6. Viktigt med bra grundarbete
Det är här du ska lägga tre fjärdedelar av arbetstiden, själva målningen får den sista fjärdedelen.

Skrapa bort lös sittande färg, kontrollera att nytt trä är fast och inte ger ifrån sig fiber, i så fall borsta med stålborste. Redan målat trä får inte flaga eller kännas mjukt.

Tvätta fasaden med målarsoda eller såpa samt algtvätt om det behövs. Skölj och låt torka, helst till dagen efter. Använd högtryckstvätt med försiktighet, har du för stark stråle kan du skada träet. Dessutom riskerar du att fukten tränger långt in i träet, då kan det ta flera dagar innan fasaden torkat tillräckligt för att målas på.


Mörka färger
får ditt hus att smälta in bättre i omgivningen än andra. Foto Alcro

7. Välj rätt penslar
Penslar av hög kvalitet underlättar arbetet, därför är det dumt att snåla på kvaliteten. Syntetpenslar passar bäst till vattenburna färger, naturborst till oljefärger. En pensel med stor och lång borst tar åt sig mer färg och smetar ut färgen bättre. En bra fasadpensel för trä är mellan 5 och 15 centimeter bred, har tjock borst och gärna ett vinklat skaft som går att förlänga. Dessutom bör den ha ”spår” på skaftet så att du enkelt kan hänga den på burken.

Till KC-färg, silikatfärg och kalkfärg som används på puts och betong kan du välja antingen en plafondpensel eller roller.

Snåla inte när du köper penslar – kvalitet lönar sig. Penslar från Anza.

8. Pricka in en lagom molnig dag
Hålla tummarna
för att det inte regnar målningsveckan. Fuktkvoten i trävirke bör inte vara högre än 15 procent och temperaturen ska ligga över 5 grader. Stark sol är heller inte bra, då torkar färgen för snabbt och hinner inte tränga in i träet ordentligt, puts torkar också för snabbt i solen. Börja på skuggsidan och arbeta dig runt efter solens gång.


Se till att den vägg du målar ligger i skugga,
och följ sedan solens gång runt huset. Foto Alcro

9. Måla!
Börja med att skydda fönster, växter och mark med papp. Även du själv bör ha täckande kläder och gärna skyddsglasögon och handskar. Detta är särskilt viktigt om du målar på puts med silikatfärg, det är frätande och etsar dessutom glas, så se upp med glasögonen!

Träfasad – Målar du nytt eller målar du om? Nytt trä måste alltid strykas flera gånger. Först stryker du allt ändträ och andra ”öppna” ytor med penetrerande grundolja. Därefter grundfärg (som ofta är det samma som utspädd färg). Sedan är det dags för slutstrykningen, en eller två gånger beroende på färgens täckförmåga. Låt färgen torka mellan strykningarna.

Enklast är att använda ett färdigt färgsystem från någon färgtillverkare, då får du alla lager rätt och anpassade till varandra.
För ett redan målat trähus räcker det oftast med att gå direkt på slutmålningen, men glöm inte att eventuella lagningar måste grundstrykas.

Puts, betong och tegel – Måla utan avbrott, annars får du lätt fula skarvar. Tag en sida i taget och stryk på färgen korsvis. Kalkfärg kan behöva strykas upp till sju gånger, även om det idag finns moderna färger där du klarar dig med två. Eftervattna fasaden med väl spridd stråle, fasaden ska hållas fuktig i cirka tre dygn. Även tegel går att måla, men då måste ytan först slammas så att teglet blir helt tätt.


Måla utan avbrott
om du målar på puts eller betong – annars får du fula skarvar! Foto Beckers

10. NJUT!
När huset är glänsande, skyddspappen och målarprylarna undanplockade och penslarna rengjorda är det bara att njuta.
Har du gjort ett bra jobb behöver du inte göra om det på kanske över tio år, beroende på färgtyp och hur utsatt huset är för väder och vind. Sköt om fasaden så håller färgen längre, en tvätt då och då är att rekommendera, särskilt i områden där det lätt bildas alger och mögel. Likaså är det bra att hålla fasaden fri från växtlighet.


Det är tacksamt att jobba med en spännande färgsättning kring fönstren. Fönstren behöver ju dessutom målas om oftare! Foto Beckers


Rött hus med vita knutar
– ett svenskt begrepp. Foto Susann Gson Engqvist

Tänk på miljön!

Idag finns många bra färgmaterial som är skonsamma mot naturen, välj dem i första hand. Traditionella färger som linoja och slamfärg har generellt liten påverkan på miljön. Överblivna färgburkar lämnas in på miljöstationen eller färghandeln, liksom färgvatten, lösningsmedelsrester och verktyg du inte får rena. Torka rent penslarna innan du rengör dem. Häll absolut inte ut färg i avloppet!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
2 april 2007

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Måla och färg
0

Tips: Måla väggar inomhus

Det kan verka som en enkel match, men att måla om en vägg eller ett rum hemma kräver en hel del planering. Vi ger dig rätt kunskap inför ommålningen...

0

"Måla på klinkers – går det?"

Går det att måla på klinker, undrar en av våra läsare. Läs Ken Kennards, Vi i Villas målarexpert, svar här.

0

Tapetsering och målning - Så lyckas du!

– Underarbete, underarbete, underarbete! säger Vi i Villas expert, målaremästare Ken Kennard, och delar med sig av sina bästa tips för tapetsering och...

0

Uppåt väggarna - Vad passar just dig?

Ska du på tapetsera eller måla om? Fundera då på vad som passar just dig. Hämta inspiration här, från budget till lyx.

0

Så målar du köksluckorna själv

Att själv fräscha till sina köksluckor är inte särkilt svårt eller tidskrävande. Förutom slipningen behövs det bara färg och eventuellt lister och/eller...

0

Höstens nya färger!

Vare sig det gäller färg eller tapet behöver du inte begränsa dig till väggar och tak, det mesta går att piffa upp – golv, möbler, dörrar, trappor… Så...

0

Hur ska våra innerväggar se ut i höst?

Färg, silver och vitt på tapeten! Färgexplosion eller naturnära? Vi frågade färg- och tapetföretagen om höstens trender.

0

Så målar du vått i vått!

Så här målar du enligt principen vått-i-vått.

3

Måla golvet vitt

Fixa ett nytt golv på ett veckoslut! Måla vitt och få till på köpet ett ljusare rum. Men förbered noga för ett perfekt resultat.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons