Annons
En riktig hemmabio, svarta väggar och tak, tjocka gardiner över de små fönstergluggarna och heltäckningsmatta gör det riktigt mörkt.
En riktig hemmabio, svarta väggar och tak, tjocka gardiner över de små fönstergluggarna och heltäckningsmatta gör det riktigt mörkt. Foto: Magnus Selander

Så bygger du hemmabion

Elektronik

Har du ett rum över och gillar att titta mycket på film? Ja, då är det kanske läge för att investera i en riktig hemmabio. Vi har besökt radioprofilen Jesse Wallin som byggde om det outnyttjade källarrummet till värsta bion.

Annons

Sköna soffor från Ikea. Sen behövs bara lite popcorn så är biostämningen total.

Hemmabio handlar mycket om teknik. Vilka högtalare som är bäst och hur stor duken ska vara. Men precis som vid en riktig bioupplevelse handlar det om ljussättningen inne i rummet och hur bekväma stolarna är.

Vi har besökt radioprofilen Jesse Wallin som byggde sin egen hemmabio. Även om det är årets soligaste dag ute så är det svart som natten inne i Jesses och Susannes hemmabio. Tack vare svartmålade väggar, svart tak och tjocka mörkläggande gardiner över de små källargluggarna så sipprar inte det minsta dagsljus in. Och då kan man också få häftiga effekter med lite biobelysning, men främst av allt så blir själva filmen en helt annan upplevelse i mörker.

- Det hela började med att jag hade ett oändligt förråd av högtalare hemma, säger Jens. Jag gillar ju ljud! Så jag byggde allt utifrån ljudet. Men sen gillar jag också att bygga och hålla på - det är kul. Det här är verkligen ett riktig lågbudget-bygge.

I slutändan handlar en schysst hemmabio alltid om ljus och ljud! Öga och öra. De senaste åren har det hänt oerhört mycket på bildsidan, det går att få bra skärmar i nästan vilken storlek som helst. Jesse gjorde dock en liten speciallösning.

- Jag tog en mdf-skiva, målade den vit i en matt färg. Det gäller att få den slät. Sen köpte jag kardborre på rulle och satte fast den luddiga delen runt ytterkanterna för att rama in bilden. Ramen är till för om bilden kommer lite utanför sitt område så syns det inte. Man kan också måla en svart rand runt duken eller, som på bio, göra en ram av svart sammet.

Ljudet däremot, det är Jesses käraste ägodel. Som riktig ljudnörd, ägare av Skärgårdsradion och en av Sveriges riktiga radioprofiler satsade han självklart det mesta just på ljudupplevelsen.

- För att få ett bra ljud räcker det inte bra med rätt högtalare, det gäller också att ljudisolera rummet också. Jag hade en massa sådana skivor hemma så det handlade mycket om återvinning här. Men jag täckte tak och alla väggar, förutom tegelväggen med detta, sen målade jag allt svart.

Här nere hänger för det mesta äldsta killen, Oscar 17 år, med sina kompisar, men även lillebror Edward ser på film eller spelar playstation när han har kompisar hemma. Och om Jesse själv får välja så sätter han på en romantisk komedi med Julia Roberts.

- Lite roligt är att jag belyste alla högtalare, men jag fick så många frågor om tekniken, så det var därför jag gjorde det, skrattar Jesse. Egentligen ska ju inte högtalarna synas!


Hylla med bas högtalare och center högtalare. Här snickrade Jens en egen lösning med enkla byggskivor. Fronten är klädd med högtalartyg från HiFi kit. Specialeffekterna med det blå ljuset är en enkel LED-slinga från Ikea som är dragen under sockeln.

Förstärkarna behöver inte vara av extrem proffskvalitet för att få en bra bioupplevelse, men eftersom Jesse dagligen jobbar med ljud har han satsat mycket på just förstärkare.

Så här ser bion ut upplyst. Duken är en hemmasnickrad lösning av en mdf-skiva som målats med matt vit färg. Högtalarna liksom duken är fästa från taket med en enkel vajer och hänger alltså fritt.

Hyllan för alla filmer kommer från Susannes gamla arbetsplats, då dessa var på väg till containern.

Jens 5 bästa tips för bästa hemmabio

1. Gör en budget, gör en plan

2. Använd textilier, matta och andra ljuddämpande material. Glöm inte taket.

Annons

3. Satsa på ljudet. Var inte rädd för att handla begagnade prylar, Blocket är ett bra tips

4. Läs på ordentligt (allt du behöver veta finns på webben)

5. Ha kul!


Placera allt rätt! Så här har Jesse placerat allt för att få ut mesta möjliga hemmabioeffekt! Illustration Kenneth Lindblad

Teknikfakta:

Högtalare: Front högtalare JBL 4430, höger och vänster bas och toppar är ett bygge av en norsk HiFi-guru.

Sido- och bakre högtalare: JBL. Totalt nio högtalare inklusive 2 basar.

Dvd-spelare, Playstation 3 som är en Blue ray-spelare och ger mycket bättre bild än en vanlig dvd-spelare.

Skärm: Egenhändigt byggd av vitmålad mdf-skiva med svarta karborreband runt om

Projektor: Optoma HD66

Förstärkare: Denon AVR 4306. Delningsfilter DBX 223XL. Slutsteg toppar InterM300. Slutsteg, Basar Soundcraftsmen S860.


Vi i villa tipsar dig

28 oktober 2010
 
Annons
Mer om Elektronik
Annons

Så väljer du rätt högtalare till hemmet

Elektronik I dag finns flera, smarta bärbara högtalare för hemmet som lockar med bra pris, snygg design och fiffig funktionalitet. Men hur vet man vilken typ man ska använda? Vi guidar dig rätt i högtalardjungeln.

Annons

Fiber – allt du behöver veta (och lite till)

Elektronik Vilka är fördelarna med fiber, vad kostar det att installera – och höjer fiber värdet på huset? Boxer har svaren på dina frågor!

Annons

Hos familjen Henningsson är alla uppkopplade – hela tiden!

Elektronik Hemma hos familjen Henningsson används internet flitigt, vilket betyder att de behöver ett snabbt bredband för att kunna surfa utan problem. Sedan...

VIDEO: Så gör du en enkel mobilhållare

Elektronik Trött på att hela tiden hålla i en varm mobil när du tittar på Netflix? Så här gör du en enkel mobilhållare – allt du behöver är ett gem!

Välkommen på auktionspremiär!

Elektronik Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Elektronik Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...

Fem små TV-apparater till köket

Elektronik Ny TV till köket? Här är fem av de bästa småskärmarna just nu.

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Elektronik Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

Annons vinterspecial

Elektronik Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons