Annons
En riktig hemmabio, svarta väggar och tak, tjocka gardiner över de små fönstergluggarna och heltäckningsmatta gör det riktigt mörkt.
En riktig hemmabio, svarta väggar och tak, tjocka gardiner över de små fönstergluggarna och heltäckningsmatta gör det riktigt mörkt. Foto: Magnus Selander

Så bygger du hemmabion

Elektronik

Har du ett rum över och gillar att titta mycket på film? Ja, då är det kanske läge för att investera i en riktig hemmabio. Vi har besökt radioprofilen Jesse Wallin som byggde om det outnyttjade källarrummet till värsta bion.

Annons

Sköna soffor från Ikea. Sen behövs bara lite popcorn så är biostämningen total.

Hemmabio handlar mycket om teknik. Vilka högtalare som är bäst och hur stor duken ska vara. Men precis som vid en riktig bioupplevelse handlar det om ljussättningen inne i rummet och hur bekväma stolarna är.

Vi har besökt radioprofilen Jesse Wallin som byggde sin egen hemmabio. Även om det är årets soligaste dag ute så är det svart som natten inne i Jesses och Susannes hemmabio. Tack vare svartmålade väggar, svart tak och tjocka mörkläggande gardiner över de små källargluggarna så sipprar inte det minsta dagsljus in. Och då kan man också få häftiga effekter med lite biobelysning, men främst av allt så blir själva filmen en helt annan upplevelse i mörker.

- Det hela började med att jag hade ett oändligt förråd av högtalare hemma, säger Jens. Jag gillar ju ljud! Så jag byggde allt utifrån ljudet. Men sen gillar jag också att bygga och hålla på - det är kul. Det här är verkligen ett riktig lågbudget-bygge.

I slutändan handlar en schysst hemmabio alltid om ljus och ljud! Öga och öra. De senaste åren har det hänt oerhört mycket på bildsidan, det går att få bra skärmar i nästan vilken storlek som helst. Jesse gjorde dock en liten speciallösning.

- Jag tog en mdf-skiva, målade den vit i en matt färg. Det gäller att få den slät. Sen köpte jag kardborre på rulle och satte fast den luddiga delen runt ytterkanterna för att rama in bilden. Ramen är till för om bilden kommer lite utanför sitt område så syns det inte. Man kan också måla en svart rand runt duken eller, som på bio, göra en ram av svart sammet.

Ljudet däremot, det är Jesses käraste ägodel. Som riktig ljudnörd, ägare av Skärgårdsradion och en av Sveriges riktiga radioprofiler satsade han självklart det mesta just på ljudupplevelsen.

- För att få ett bra ljud räcker det inte bra med rätt högtalare, det gäller också att ljudisolera rummet också. Jag hade en massa sådana skivor hemma så det handlade mycket om återvinning här. Men jag täckte tak och alla väggar, förutom tegelväggen med detta, sen målade jag allt svart.

Här nere hänger för det mesta äldsta killen, Oscar 17 år, med sina kompisar, men även lillebror Edward ser på film eller spelar playstation när han har kompisar hemma. Och om Jesse själv får välja så sätter han på en romantisk komedi med Julia Roberts.

- Lite roligt är att jag belyste alla högtalare, men jag fick så många frågor om tekniken, så det var därför jag gjorde det, skrattar Jesse. Egentligen ska ju inte högtalarna synas!


Hylla med bas högtalare och center högtalare. Här snickrade Jens en egen lösning med enkla byggskivor. Fronten är klädd med högtalartyg från HiFi kit. Specialeffekterna med det blå ljuset är en enkel LED-slinga från Ikea som är dragen under sockeln.

Förstärkarna behöver inte vara av extrem proffskvalitet för att få en bra bioupplevelse, men eftersom Jesse dagligen jobbar med ljud har han satsat mycket på just förstärkare.

Så här ser bion ut upplyst. Duken är en hemmasnickrad lösning av en mdf-skiva som målats med matt vit färg. Högtalarna liksom duken är fästa från taket med en enkel vajer och hänger alltså fritt.

Hyllan för alla filmer kommer från Susannes gamla arbetsplats, då dessa var på väg till containern.

Jens 5 bästa tips för bästa hemmabio

1. Gör en budget, gör en plan

2. Använd textilier, matta och andra ljuddämpande material. Glöm inte taket.

Annons

3. Satsa på ljudet. Var inte rädd för att handla begagnade prylar, Blocket är ett bra tips

4. Läs på ordentligt (allt du behöver veta finns på webben)

5. Ha kul!


Placera allt rätt! Så här har Jesse placerat allt för att få ut mesta möjliga hemmabioeffekt! Illustration Kenneth Lindblad

Teknikfakta:

Högtalare: Front högtalare JBL 4430, höger och vänster bas och toppar är ett bygge av en norsk HiFi-guru.

Sido- och bakre högtalare: JBL. Totalt nio högtalare inklusive 2 basar.

Dvd-spelare, Playstation 3 som är en Blue ray-spelare och ger mycket bättre bild än en vanlig dvd-spelare.

Skärm: Egenhändigt byggd av vitmålad mdf-skiva med svarta karborreband runt om

Projektor: Optoma HD66

Förstärkare: Denon AVR 4306. Delningsfilter DBX 223XL. Slutsteg toppar InterM300. Slutsteg, Basar Soundcraftsmen S860.


Vi i villa tipsar dig

28 oktober 2010

3 Kommentarer

2010-11-24
kjello
2011-12-26
Niclas
2015-05-15
Ylva - circuscinema.se
0

VIDEO: Så gör du en enkel mobilhållare

Trött på att hela tiden hålla i en varm mobil när du tittar på Netflix? Så här gör du en enkel mobilhållare – allt du behöver är ett gem!

Annons

Ta med tv:n på semestern!

Glöm inte det viktigaste när du ska på Sverigesemester i sommar: solstol, badkläder – och dina tv-kanaler! Med tv från Boxer kan du titta på...

2

Smarta hemmet: Styr ditt hem via din mobil

Dagarna när du var tvungen att sätta i gång tvättmaskinen manuellt och vattna blommorna för hand är över. Nu kan du styra det mesta i hemmet via din...

0

Välkommen på auktionspremiär!

Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

0

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...

0

Koll på nya tekniken!

Trådlösa högtalare, 3D-teve, surfplattor… Nya produkter och lösningar för hemma-underhållningen lanseras hela tiden och varje val leder till ytterligare...

0

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

4

3D hemma – framtid eller flopp?

Storskärm, storskärm på väggen där, säg vem som vackrast i 3D är... Vi har kollat på hur de senaste 3D-skärmarna fungerar till film – samt kikat på ett...

0

Annons vinterspecial

Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons