Annons
Pioneers nya plasmateve PDP-506XDE PURE Vision Black, klarar kanaler som sänder högupplöst i det nya HDTV-formatet. Pris för 43 tum med digitalteve cirka 39 000 kronor.
Pioneers nya plasmateve PDP-506XDE PURE Vision Black, klarar kanaler som sänder högupplöst i det nya HDTV-formatet. Pris för 43 tum med digitalteve cirka 39 000 kronor.

Hemmabio - så fungerar det!

Elektronik

Dvd-spelare, förstärkare, högtalarsystem. En bredbilds-teve, en platt teve eller kanske en projektor. Nu ska det bli bio hemma i vardagsrummet! Här lär vi dig hur du kopplar ihop alltsammans.

Annons

Hemmabio är en trend som håller i sig och utvecklingen mot bättre ljud och bild går fort. Beroende på vad man har för apparater, samt hur nya och hur avancerade de är, finns det olika sätt att koppla ihop dem. Råden i denna artikel är därför allmänna; kontakta din hifi-handlare för tips om just din anläggning.

Att installera en hemmabioanläggning kan vara rätt komplicerat, menar Ingvar Andersson på Hi-Fi Klubben. Många tänker inte på hur apparaterna kommunicerar med varandra och kopplar då lätt fel.

Högtalarna

Högtalarna kan vara fem, sex eller sju till antalet, plus en så kallad subwoofer, och placeras enligt ett givet mönster. Två fronthögtalare på varsin sida om teven och en centerhögtalare mitt emellan, om möjligt i samma höjd, samt två surroundhögtalare bakom på varsin sida om soffan du sitter i. Det är viktigt att de senare inte placeras alltför nära öronen. Har systemet sex högtalare placerar du den extra surroundhögtalaren mitt bakom soffan, samt flyttar de två andra surroundhögtalarna något framåt och ut mot sidorna. Har du sju högtalare placerar du två surroundhögtalare bakom soffan, samt två på varsin sida om den.

Subwoofern behöver inte stå på något specifikt ställe, men dess placering är ändå viktig för ljudet. Ett tips som Hi-Fi Klubben ger är att koppla ifrån alla de andra högtalarna, ställa subwoofern i soffan och krypa runt tills du hittar den plats i rummet där basen låter bäst – där bör subwoofern stå.

En aktiv subwoofer har en inbyggd förstärkare och kopplas till hemmabioförstärkaren via en analog signalkabel med en så kallad RCA-kontakt i vardera änden. Har subwoofern en stereoingång, finns det en kabelvariant med två RCA-kontakter i ena änden. En passiv subwoofer kopplas in med vanlig högtalarkabel. Subwoofers erbjuder ofta möjlighet att ställa in parametrar som nivå, delningsfrekvens och fasjustering.

De övriga högtalarna kopplas till respektive utgång på förstärkaren. Skala högtalarkabeln och se till så att den inte fransar sig när du skruvar fast den. Alternativt kan du köpa banankontakter att fästa kabeln i. Se även till att koppla plus och minus rätt för alla högtalare!

Dvd-spelaren

Från dvd-spelaren ska ljud och bild överföras. Har du en teve, kopplar du normalt en scartkabel från dvd till teve. De flesta moderna teveapparater klarar att ta emot RGB-signal via scartkontakten, vilket brukar ge bättre bild. Se till så att kabeln du använder stöder denna standard. Man brukar även behöva aktivera RGB-signalen i dvd-spelaren.

Har både teven och dvd:n uttag för komponentvideosignal kan man höja bildkvaliteten genom att använda dessa och en kabel med tre RCA-kontakter i vardera änden. På detta vis kan man också koppla ihop dvd-spelaren med en plasmaskärm eller projektor. För det senare finns det även två digitala standarder: DVI och HDMI. HDMI är färskast, erbjuder högre överföringskapacitet och medger längre kablar utan kvalitetsförluster.

Ljudet överförs normalt från dvd:n till förstärkaren via en optisk eller koaxial digitalkabel. Klarar dvd-spelaren ljudformaten Dvd-Audio eller SACD, och du tänker lyssna på sådana skivor via dvd:n, bör du istället ansluta dvd:n analogt med tre par signalkablar. Det finns även dyrare dvd-modeller med uttag för digital överföring via FireWire.

Tänk på att vissa typer av kablar, till exempel komponentvideo, kan behöva ställas in via både dvd:n och teven, säger Ingvar Andersson.

Videon, digitalboxen, teven

Har du kvar din videobandspelare kan du koppla in den via en Scartkabel till teven eller dvd-spelaren. Teven är att föredra om den har en scartkontakt över. På liknande sätt kan du koppla in en digitalbox, om du har en sådan. Har boxen utgång för digitalt ljud så använd den.
Vill du kunna lyssna på ljudet från teven i dina hemmabiohögtalare, måste du koppla en analog signalkabel mellan den och förstärkaren. I vissa fall kan en Scartadapter behövas.

Förstärkaren

Förstärkaren är knutpunkten i anläggningen och har gott om kontakter. Exempelvis erbjuder många hemmabioförstärkare möjlighet att koppla in olika bildkällor. Du kan sedan skicka signalerna till teven via en enda kabel, vilket är bekvämt. Nackdelen är dock att bilden oftast får sämre kvalitet. Det finns även förstärkare med inbyggd dvd-spelare, vilket minskar antalet kablar något. De vanligaste anslutningarna har vi redan gått igenom för respektive apparat.

Vad som återstår att nämna är att förstärkaren brukar erbjuda olika möjligheter att justera ljudet utifrån hur rummet ser ut. Det kan handla om att välja vilka typer av högtalare du har, ange var dessa är placerade och ställa in nivåerna på dem så att de låter lika högt.

Möjligheterna är som synes många, varför det är viktigt att ta sig tid när man installerar sin hemmabioanläggning så att allt blir rätt.

Läs bruksanvisningen, trots allt, råder Ingvar Andersson. Skulle den svenska versionen vara otydlig så läs det engelska originalet istället, det kan ofta vara bättre.

Hemmabioförstärkare.

En hemmabioförstärkare har bland annat uttag för: 1) Optisk och koaxial kabel. 2) Analogt ljud in. 3) Bild in. 4) Högtalare.

Annons

DVD-spelare.

En dvd-spelare med kontakter för bland annat: 1) Scart. 2) Komponentvideo. 3) Optisk och koaxial kabel. 4) Analogt ljud ut.

Möblering och miljö för hemmabio

För att biokänslan ska bli optimal gäll-er det att miljön är så bra som möjligt och att den tekniska utrustningen är rätt placerad. Ett bra rum för hemmabio ska vara runt 25-30 kvm. Men många kanske inte inreder ett speciellt rum – istället gäller det att planera för bästa ljus och ljud i en öppen planlösning. Vad ska man då tänka på?

Placering av hemmabiopaket.

Utgå från teveskärmen, placera högtalarna symmetriskt, centerhögtalaren mitt mellan fronthögtalarna, i öronhöjd om möjligt. Subwoofern ställs där basen låter bäst.

Utgå från skärmen

Avståndet till teveskärmen är nummer ett. En bra tumregel är faktiskt den hederliga näven, sträck ut armen framför dig och knyt näven. När näven täcker skärmen är avståndet okej. Annars brukar man säga att en bildskärm på cirka 30 tum ska man sitta ungefär tre meter ifrån. Modernare skärmar går att sitta närmare och ändå få en bra bildupplevelse.

En av de riktigt stora fördelarna med de platta skärmarna är att dessa går att placera på väggen. Plötsligt kan man utrota den mörka tevehörnan och frigöra utrymmet för annat. Men det finns också golvstativ, om väggplacering är svårt.

Se till att det finns möjlighet till mörkläggning även om både plasma- och LCD-skärmar inte blir lika påverkade av ljus och reflexer som bildrörsteve.

Det är också alltid bra med ljuddämpare – som sådana fungerar tyger, mattor, gardiner och möbler utmärkt.

Verkar det krångligt?

Tag hjälp av butiken. De flesta butiker erbjuder kostnadsfri telefonsupport direkt med tillverkaren. I de flesta större varuhus, och givetvis även hos mindre handlare, kan du också få hjälp med både hemkörning och installation på plats. Arbetet utförs av butikens egen personal eller av något företag man samarbetar med. Priserna varierar från cirka sexhundra kronor (Elgiganten) till cirka fjortonhundra (OnOff) men för det högre priset får du till och med hjälp med att fästa upp sladdarna snyggt på väggen. Tag därför alltid noga reda på vad som gäller innan du bokar installationen.

Länktips

Om att koppla ihop en hemmabioanläggning:
www.hifiklubben.com
www.hembiobutiken.se

Om olika ljud- och bildkontakter:
www.dvdforum.nu

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!


Vi i villa tipsar dig

26 oktober 2005
 
Annons
Mer om Elektronik
Annons

Så väljer du rätt högtalare till hemmet

Elektronik I dag finns flera, smarta bärbara högtalare för hemmet som lockar med bra pris, snygg design och fiffig funktionalitet. Men hur vet man vilken typ man ska använda? Vi guidar dig rätt i högtalardjungeln.

Annons

Fiber – allt du behöver veta (och lite till)

Elektronik Vilka är fördelarna med fiber, vad kostar det att installera – och höjer fiber värdet på huset? Boxer har svaren på dina frågor!

Annons

Hos familjen Henningsson är alla uppkopplade – hela tiden!

Elektronik Hemma hos familjen Henningsson används internet flitigt, vilket betyder att de behöver ett snabbt bredband för att kunna surfa utan problem. Sedan...

VIDEO: Så gör du en enkel mobilhållare

Elektronik Trött på att hela tiden hålla i en varm mobil när du tittar på Netflix? Så här gör du en enkel mobilhållare – allt du behöver är ett gem!

Välkommen på auktionspremiär!

Elektronik Nu är det premiär för viivilla.se auktion.

Julklappstips från Bild & Ljud Hemma

Elektronik Här är julklapparna som är så bra att du helst vill ha dem själv. Men man måste ge bort saker också, även om vi vet att det gör ont ibland. Om du ger...

Fem små TV-apparater till köket

Elektronik Ny TV till köket? Här är fem av de bästa småskärmarna just nu.

Vår tids hemmaunderhållning – ett litet lexikon!

Elektronik Hur ser framtidens tevetittande ut och vad betyder alla termer? Det reder vi ut här.

Annons vinterspecial

Elektronik Passa på! Här nedan följer nio st specialerbjudanden till dig som är Vi i Villa läsare. Mycket nöje önskar vi er.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons