Hemelektronik allt större del av elräkningen

Barn eller vuxen spelar ingen roll. Hemelektronik står allt mer i fokus för vår tillvaro i hemmet. Och tar en allt större del av elräkningen.


Flexibel arbetstid, bankärenden, barnens dataspelande och läxor gör att allt fler hem har dator. Kanske till och med två. Och barnen har fått den gamla videon när den nya dvd:n pryder vardagsrummet.

Två tv-apparater också, många har till och med tre. Hemmabioanläggning för det perfekta ljudet. Digitalbox för att få in alla kanalerna. Sedan är det ju det där med tv-spel, mobiltelefoner på laddning och den gamla strömlösa fasta telefonen är bytt mot en bärbar.

 – I dag går ungefär 17 procent av elanvändningen av hushållselen till hemelektronik. Och det ökar stadigt, säger Anna Forsberg på Energimyndigheten.

Hon håller på att ta fram en broschyr om el i hemmet, tillsammans med Konsumentverket. Broschyren ska informera om de få märkningar som trots allt finns för hemelektronikprylar. Allt för att vi lättare ska kunna göra energisnåla val.

– För konsumentelektronik finns ingen generell märkning. Branschen vill inte ha det eftersom de tycker att utvecklingen är så snabb med nya produkter varje halvår. Men det tycker inte jag ska hindra för att konsumenterna ska få rimlig information, säger Anna Forsberg.

Bara för att vi får allt kraftfullare hemelektronik är det inte säkert att vi kommer att fortsätta göra av med mer el på vår mediefritid i framtiden. I alla fall tror inte Thomas Berggren, handläggare på Energimyndigheten, det.

– Vi får fler produkter och förbrukningen ökar just nu, men på sikt ska det gå ner.

Han jämför med utvecklingen inom kyl- och frysskåp. Där har produktutvecklingen gjort att de har blivit fyra gånger effektivare de senaste tio åren.

– Men det måste finnas ett konsumenttryck.

Många elektronikprodukter drar ström även när de inte används. Just nu arbetar Energimyndigheten för att få elektroniktillverkarna att ta bort stand-by-funktionen, den som gör att man bara behöver stänga av på fjärrkontrollen. Problemet är att produkterna drar ström då också.

Hur mycket det gör för ett hushåll vet ingen, men även lite blir ganska mycket i slutändan. Låt oss göra ett exempel: säg att det kontinuerligt tickar 50 watt, lite mindre än en stark glödlampa, i olika stand-by-lägen i ett hem. Det skulle innebära 438 kilowattimmar per år.

Normalhemmet gör av med 5 000 kilowattimmar i hushållsel. Det skulle innebära att stand-by-lägen tar åtta till tio procent av den hushållsel vi använder.

– Men något sådant är inte statistiskt belagt, säger Thomas Berggren.

Belagt eller inte. Enligt Konsumentverket sparar man en procent i hushållsel genom att stänga av tv:n med strömbrytaren på kvällen. Samma sparande ger det att stänga av dator och skrivare. Att göra likadant med dvd-spelaren och digitalboxen sparar en halv procent. Ta bort alla laddare för mobiltelefon, radioapparater, fickdatorer och elverktyg ur eluttaget när de inte används för laddning sparar lika mycket.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar