Annons
Glimmande spotlighter ger taket liv och köket ljus. Oslagbart i kombination med dimmer där man lätt kan skifta mellan arbetsbelysning och mysljus.
Glimmande spotlighter ger taket liv och köket ljus. Oslagbart i kombination med dimmer där man lätt kan skifta mellan arbetsbelysning och mysljus. Foto: Magnus Selander

Montera infällda spotlighter

Belysning

Infällda spotlighter blir ett allt vanligare val av belysning. Inte bara i badrum och kök utan i hela huset. Det här behöver du veta om du planerar att göra jobbet själv.

Annons

Spotlighter i taket är både snyggt och praktiskt men när det gäller arbeten med el finns det viktiga saker du måste tänka på. Alla fasta installationer för elanläggningar över 50 volt ska göras av elektriker. Kolla för säkerhets skull med ditt försäkringsbolag vad som gäller.

Ventilation viktigt
Infällda halogenlampor i taket kan utveckla höga temperaturer. Mellan lampornas elektroder är det normalt 190-200 grader men om inte värmen avleds kan det bli varmare än så. Därför är det viktigt med ventilation och att brännbara byggnadsdelar inte kommer i kontakt med de heta delarna av lampan.

Det finns speciella infällningsburkar att köpa avsedda för detta. Dessa ingår oftast inte vid köpet av armaturerna utan köps separat.

– Men det viktigaste att tänka på vid montage av armaturer är att tillverkarens monteringsanvisningar ska följas, säger Kåre Nordin på Elektriska Installatörsorganisationen EIO. Där ska det stå hur och var armaturen får monteras, för att undvika höga temperaturer som orsakar brand. Finns det inga anvisningar så ska man välja en annan artikel.

Tänk på det här

1. Välj rätt armatur. Gäller det montering i våtrum gäller följande: Över dusch och badkar gäller IP44. I resten av badrummet bör det räcka med IP24. Om armaturen är placerad lägst 1,5 meter över golv gäller IP21.

2. Halogenspotlighter behöver cirka tio centimeter inbyggnadsdjup. Räkna med en lampa per kvadratmeter. Rekommendationen är att använda 12V/20 watt lampor.

3. Spotlighter utvecklar mycket värme. Följ leverantörens anvisningar. Det kommer att bli mycket varmt och det bör vara luftat utrymme. Isoleringen får inte ligga mot armaturen. Hur mycket taket ska sänkas beror på vilken typ av spotlight du väljer.

4. Montera det nya taket om du inte tänker använda det befintliga, eller om du tänker sänka takhöjden. Använd gipsskivor eftersom dessa är brandklassade. Hur mycket du får sänka takhöjden beror på vilken typ av armatur du har valt. 

5. Gör hål för armaturen. Ta bort eventuell isolering som finns inom säkerhetsavståndet i taket.

6. För att öka säkerheten rekommenderas att använda någon typ av skyddsbox runt armaturen.

7. Montera spotlighten enligt tillverkarens anvisningar. Glöm inte bort att du endast får montera svagströmsdelen av konstruktionen.

8. Anlita elektriker för att koppla in transformator.

Annons

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
30 maj 2006
0

Gör en egen bokstavslampa

Bokstavslampor kan vara lika dyra som de är snygga, men det är superenkelt att göra en egen bokstavslampa – så här gör du, steg för steg.

0

Julhus 2003

Hus dekorerade i bästa Kalle Anka-anda! Kul, glittrande och helt inne.

0

Nu är det jul här i vårt hus

Hus dekorerade i bästa Kalle Anka-anda! Kul, glittrande och helt inne.

0

Ljus i mörkret

Lyskraft! Utebelysing är vackert och välkomnande när det skymmer. Välj en lampa som passar stilen på huset.

0

Taklampor jagar bort höstmörkret

Höst. Höga, klara, kyliga dagar – eller kanske ihållande regn. Oavsett vilket, blir det ännu mysigare att sitta inne med en bra bok eller en god måltid...

0

Låt ditt hem lysa

Spotlights i taket och lampa över matbordet - ser du ut så hemma hos dig också? Men se här vad man kan göra med lite ljus!

0

Mer ljus inne

Ljus är ett redskap och det ska användas för att skapa en miljö. Rätt belysning kan verkligen ge hemtrevnad – men dåligt ljus kan få allt att se gammalt...

0

Lampa med personlighet

Här visar vi hur du enkelt gör din egen högst personliga lampa. Hur enkel som helst att göra och en verkligt personlig och annorlunda detalj i inredning...

0

Nytt ljus med fiberoptik

Varför bara tänka i traditionell belysning? Med fiberoptik finns helt andra möjligheter än vad vi är vana vid, både ute och inne.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons