Annons
Glimmande spotlighter ger taket liv och köket ljus. Oslagbart i kombination med dimmer där man lätt kan skifta mellan arbetsbelysning och mysljus.
Glimmande spotlighter ger taket liv och köket ljus. Oslagbart i kombination med dimmer där man lätt kan skifta mellan arbetsbelysning och mysljus. Foto: Magnus Selander

Montera infällda spotlighter

Belysning

Infällda spotlighter blir ett allt vanligare val av belysning. Inte bara i badrum och kök utan i hela huset. Det här behöver du veta om du planerar att göra jobbet själv.

Annons

Spotlighter i taket är både snyggt och praktiskt men när det gäller arbeten med el finns det viktiga saker du måste tänka på. Alla fasta installationer för elanläggningar över 50 volt ska göras av elektriker. Kolla för säkerhets skull med ditt försäkringsbolag vad som gäller.

Ventilation viktigt
Infällda halogenlampor i taket kan utveckla höga temperaturer. Mellan lampornas elektroder är det normalt 190-200 grader men om inte värmen avleds kan det bli varmare än så. Därför är det viktigt med ventilation och att brännbara byggnadsdelar inte kommer i kontakt med de heta delarna av lampan.

Det finns speciella infällningsburkar att köpa avsedda för detta. Dessa ingår oftast inte vid köpet av armaturerna utan köps separat.

– Men det viktigaste att tänka på vid montage av armaturer är att tillverkarens monteringsanvisningar ska följas, säger Kåre Nordin på Elektriska Installatörsorganisationen EIO. Där ska det stå hur och var armaturen får monteras, för att undvika höga temperaturer som orsakar brand. Finns det inga anvisningar så ska man välja en annan artikel.

Tänk på det här

1. Välj rätt armatur. Gäller det montering i våtrum gäller följande: Över dusch och badkar gäller IP44. I resten av badrummet bör det räcka med IP24. Om armaturen är placerad lägst 1,5 meter över golv gäller IP21.

2. Halogenspotlighter behöver cirka tio centimeter inbyggnadsdjup. Räkna med en lampa per kvadratmeter. Rekommendationen är att använda 12V/20 watt lampor.

3. Spotlighter utvecklar mycket värme. Följ leverantörens anvisningar. Det kommer att bli mycket varmt och det bör vara luftat utrymme. Isoleringen får inte ligga mot armaturen. Hur mycket taket ska sänkas beror på vilken typ av spotlight du väljer.

4. Montera det nya taket om du inte tänker använda det befintliga, eller om du tänker sänka takhöjden. Använd gipsskivor eftersom dessa är brandklassade. Hur mycket du får sänka takhöjden beror på vilken typ av armatur du har valt. 

5. Gör hål för armaturen. Ta bort eventuell isolering som finns inom säkerhetsavståndet i taket.

6. För att öka säkerheten rekommenderas att använda någon typ av skyddsbox runt armaturen.

7. Montera spotlighten enligt tillverkarens anvisningar. Glöm inte bort att du endast får montera svagströmsdelen av konstruktionen.

8. Anlita elektriker för att koppla in transformator.

Annons

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!


Vi i villa tipsar dig

30 maj 2006
0

Lysande tavla

På dagen en vacker tavla, på kvällen ett lysande konstverk. Gör din personliga lamptavla snabbt och enkelt!

1

Hej då glödlampan

Utfasningen av glödlampor fortsätter och vi har fått en uppsjö av olika lampor på butikshyllan.

0

Lys upp med egna gluggar

Klona dina ögon och du har en garanterad snackis på nästa fest!

0

Rätt belysning gör dig piggare

Fruktar du det kommande vintermörkret? Mörkret kanske gör dig lätt deprimerad? Vi i Villas nya belysningsexpert Monica Säter ger dig här några konkreta...

2

Släck snyggt

Låt inte belysningen stå på i tomma rum i onödan, det kostar både pengar och belastar vår miljö. Släck på en snygg strömbrytare istället.

0

Taklampor jagar bort höstmörkret

Höst. Höga, klara, kyliga dagar – eller kanske ihållande regn. Oavsett vilket, blir det ännu mysigare att sitta inne med en bra bok eller en god måltid...

0

Miljösmartare livsstil - Johans tre enkla val

En led-lampa minskar energiförbrukningen rejält. Johan Tell berättar om sina energival.

0

5 tips till bästa ljuset

Allmänbelysning, stämningsbelysning, arbetsbelysning. Utgå från dessa tre ljusfunktioner när du planerar ljuset i ett rum. Belysningskonsulten Roland...

0

60-wattaren förbjuds

Utfasningen av glödlampan fortsätter. Nu är det 60-wattarens tur att försvinna.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons