När är egentligen bästa tiden på året att sälja?
När är egentligen bästa tiden på året att sälja? Foto: Istockphoto

Bästa tiden för att sälja och köpa hus

Köpa och sälja hus

Funderar du på att köpa eller sälja hus? Då undrar du säkert när det är bästa tiden på året för köp- och säljmarknaden. Här är vår mäklares tips – och prisutvecklingen där du bor.

Annons

Som husägare slits man mellan att vilja sälja när man får som mest betalt, och samtidigt vilja köpa när det är som billigast.

— Ett specifikt hus eller ett nytt jobb kanske gör att du behöver agera snabbt och göra saker i omvänd ordning, men generellt så tycker jag att man ska försöka köpa och sälja på samma marknad, säger Frida Flood på Svensk fastighetsförmedling, Linköping.

— Vi rekommenderar att du säljer din befintliga bostad först, så att du vet vad du har i plånboken till nästa bostad.

När får man mest betalt för sitt hus?

— Vi ser en tydlig koppling mellan prisbild och utbud. När utbudet är lågt, som i januari–mars, ger det ett enormt flöde av intressenter per bostad. Framåt april—maj är utbudet som störst, vilket ger färre antal intressenter per hus. Det talar alltså mot uppfattningen att maj är den bästa månaden, eftersom flest väljer att sälja då.

När skulle du själv helst sälja?

— Jag skulle välja den period som ligger precis innan ”toppen” av utbudet: februari,
mars eller på sommaren.

När är vårt köpsug som störst?

— Det är konstant stort. I januari och på sommaren är intresset mycket större än vad många tror. Då har man tid att titta, och många tar beslut om förändringar med jobb och skola.

Hur ser vårt köpbeteende ut våren 2016?

— Utbudet är lägre och affärerna går snabbare. Fler bud och affärer görs innan visningarna.

Annons

Brukar homestyling löna sig?

— Alla bostäder gör sig bättre med rensning, rejäl städning, bra belysning och att saker och ting är hela. Är bostaden tom så är det ibland bra med homestyling.

Ska man renovera en halvrisig bostad innan försäljning?

— Nej, kunder i dag brukar uppskatta att få sätta sin egen prägel och välja själva. Däremot kan man ta fram offertförslag på vad saker kostar att åtgärda. Och göra en besiktning, eftersom trygga och välinformerade köpare alltid betalar mer.

Något som lönar sig att fixa?

— Alla lampor ska fungera och listerna sitta uppe. Laga luckor och annat som är trasigt.

 

Så mycket har villorna ökat där du bor

Det senaste tre månaderna har priserna på både bostadsrätter och villor sett oförändrade ut, men det senaste året har priserna på villor ökat med 11%, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Märkbart är att det är stor skillnad på slutpriset på bostäderna jämfört med utgångspriset. I hela Sverige går villorna upp cirka 8% jämfört med priset de utannonseras för, och i storstäderna något mer (i Stor-Stockholm uppemot 13%). Efterfrågan på marknaden beräknas också vara hög, eftersom utbudet ligger på historiskt låga nivåer just nu (jämfört med förra året finns det 30% färre bostäder till salu).

Topplista – prisutveckling villa senaste 12 månaderna

 • Gotlands län 19%
 • Jämtlands län 18%
 • Stockholms län 17%
 • Västernorrlands län 15%
 • Västerbottens län 15%
 • Västmanlands län 15%
 • Uppsala län 13%
 • Örebro län 12%
 • Södermanlands län 12%
 • Hallands län 10%
 • Jönköping län 10%
 • Kalmar län 10%
 • Västra Götalands län 10%
 • Gävleborgs län 8%
 • Värmlands län 8%
 • Skåne län 8%
 • Norrbottens län 7%
 • Kronobergs län 6%
 • Östergötlands län 6%
 • Dalarnas län 5%
 • Blekinge län 4%

Se hela listan hos Svensk Mäklarstatistik

Källa: Svensk Mäklarstatistik

 

Tips – så mycket är din bostad värd

Undrar du hur mycket priserna gått upp just på din gata, eller vad ditt eget hus faktiskt kan vara värt. Här är några tips på hur du kollar det – förutom att kontakta en mäklare förstås.

 

Booli.se

Här kan du söka fram slutpriser på vad hus (och lägenheter) sålts för i det området du vill.

 

Hitta.se Bovärdering

Vad är just din egen bostad värd? För 59 kr får du svaret på några sekunder med Hitta.se och deras nya verktyg Bovärde.

 

23 februari 2016
 
Annons
Mer om Köpa och sälja hus

Idylliska fritidshus du kan fynda just nu

Köpa och sälja hus Ett idylliskt fritidshus är något som många drömmer om. Såhär i höst kan det vara riktigt fyndläge – här är 12 prisvärda fritidshus från norr till söder. 

10 sommartorp du har råd med

Köpa och sälja hus Sugen på ett mysigt sommartorp lagom till semestern? Här är 10 fina torp till salu just nu – alla under 300 000 kr!

Drömhuset till salu: Bo i slott

Köpa och sälja hus Ett pampigt slott med en anrik historia, moderniserat med biorum, biljardrum, bar och vinkällare. Här är slottet alla pratar om just nu.

Glöm inte att besiktiga huset innan du skriver på köpekontraktet.
I samarbete med SBR

Besiktiga ditt hus!

Köpa och sälja hus Marie Fägerman, certifierad besiktningsman, förklarar varför ska du anlita en besiktningsman när du köper och säljer ditt hus. 

Sveriges häftigaste hus till salu

Köpa och sälja hus Letar du efter ett sommarställe utöver det vanliga? Då har vi har hittat huset för dig. Den här timmerstugan är helt unik.

12 sommartorp du har råd med

Köpa och sälja hus Drömmer du om ett charmigt torp, kanske nära en fridfull sjö? Vi har samlat 12 prisvärda fritidshus, från norr till söder, som är till salu just nu –...

Årets häftigaste hus – hemmen vi minns 2015

Köpa och sälja hus Vi listar bostadssnackisarna från förra året – hemmen som vi inte kunde hålla oss ifrån att klicka på, några med förfäran, några med önskedrömmar om ett riktigt lyxboende. 

Drömhemmet som alla vill ha – så vill svenskarna bo

Köpa och sälja hus Ett 120 kvadratmeter stort hus i en korsning av faluröd stuga och funkislåda, med stort kök, vita väggar och trägolv. Här är huset svenskarna söker!

Kvarn till salu – få gratis el året om

Köpa och sälja hus Drömmer du om att bo i en unik byggnad, och samtidigt bli egen strömförsörjare? Nu är den här vackra kvarnen till salu!