Annons
 Ett takfönster släpper in tre gånger så mycket ljus som ett fönster i motsvarande storlek i en takkupa. Rum som tidigare varit mörka och känts trånga förvandlas till något helt annat.
Ett takfönster släpper in tre gånger så mycket ljus som ett fönster i motsvarande storlek i en takkupa. Rum som tidigare varit mörka och känts trånga förvandlas till något helt annat.

Takfönster ger ljus och rymd

Tak

Funderar du på att bygga ett takfönster? Att släppa in ljuset ovanifrån, från taket, ger inte bara ljus hela dagen utan öppnar också upp möjligheter för nya rum och nya ytor. Här kan du läsa om takfönster

Annons

Ofta är det mer ekonomiskt lönsamt att renovera och ta tillvara det hus man har än att flytta. Kanske finns det ytor i huset som man kan ta till när familjen växer, företaget flyttar hem eller man helt enkelt vill ha fler och större rum. Vinden är en av dessa ofta outnyttjade ytor. För många en bra förvaringsplats, javisst – men kanske också ett onödigt skrotupplag?

Dagsljus i mörkt passage
Nya rum behöver ljus. Men kanske inte bara nya rum, redan befintliga rum kan också behöva ett bättre ljusinflöde. Söker man mer ljus och en känsla av luft och rymd kan ett eller flera takfönster vara den lösning man söker. Tänkbara ställen för montering av takfönster kan vara en mörk passage i huset, i trappan, eller i en övervåning som känns mörk.

–Numera pratar man om takfönster med begreppet skylight, himlaljus, säger Mats Ohlsson på Velux. Ta till exempel ett enplanshus som har 15 till 18 graders taklutning och alltför ofta genomgående ett dåligt ljusinsläpp. Och alla dessa sjuttiotalshus som har urdåligt med ljus på övervåningen. Dessa huskonstruktioner kan få ett betydligt bättre ljusinsläpp med hjälp av takfönster som släpper in ljuset från himlen.

Lagom ljus sommar som vinter med ett takfönster
Möjligheterna till variation är många. Det går att placera flera takfönster bredvid varandra för att på så vis öka ljusinsläppet. Man kan också förlänga takfönster med ett så kallat fasadfönster och på så vis förhöja upplevelsen av rymd och ljus. Men tänk också på att det kan bli för mycket ljus. Om sommaren när solen står högt vill man ibland skärma av och skugga ner. Allt beror på vad rummet ska användas till – och när det används. Ett vanligt gavelfönster ger inte alls samma ljuseffekt som ett takfönster, eller fler, säger Mats Ohlsson. Ett takfönster passar alltid. Men Sverige är ett u-land när det gäller takfönster. I mångt och mycket är det en fråga om byggtraditioner och i Sverige väljer man ofta takkupa. Men man ska komma ihåg att ett takfönster ger tre gånger så mycket ljus som än takkupa.

Men hur är det ifråga om läckage, de flesta genomföringar är ofta problemfyllda?

–Det är mycket sällan takfönstret som läcker, svarar Mats Ohlsson. Om det är problem så är det i sargen runt om. Beträffande läckage så är dagens bestämmelser och konstruktioner både hårdare och säkrare än förr. De flesta takfönster har även genomtrampningsskydd, vilket innebär att man faktiskt kan stå på glaset utan att det går sönder.

Frågor och svar om takfönster

Vad kostar ett takfönster? Ett standard takfönster med utvändig aluminiumplåtar och vitmålat invändigt i storlek 78 x 140 centimeter inklusive monteringspaket med utvändiga plåtar, isoleringsram och fönsterkrage kostar cirka 5 000 kronor (pris från Velux).

Kan man sätta in ett takfönster själv? Om man är händig kan man mycket väl göra det. Men tänk i synnerhet på att gå igenom monteringsanvisningen ordentligt innan du börjar själva montaget.

Om man har ett gammalt takfönster — hur kan man se om det om det är okej, eller om det behöver bytas? Oftast är det montaget som behövs bytas då de gamla fönsterna sitter på en sarg. Gångjärnen eller packningarna kan också vara slitna eller dåligt smörjda. I de gamla fönstrena satt det enkelglas eller dubbelglas men numera används energiglas. Glaset i takfönster från Velux har ett U-värde på 1,2 och hela konstruktionen 1,5.

Hur tvättar man takfönster? Takfönster är oftast vändbara 180 grader så att man kan putsa dem inifrån. Men man ska också tänka på att ett takfönster utsätts för betydligt mer väta än ett fasadfönster och rengör sig själv bättre än ett fasadfönster. Insidan får man dock putsa själv.

Vilka olika typer av solskydd finns det och hur fungerar dessa? Som solskydd finns markiser att montera på utsidan, dessa följer glaset och stänger ute värmen. Men sen finns vanliga gardiner såsom till exempel rullgardiner och mörkläggningsgardiner. Eftersom ett takfönster ibland eller oftast är utom räckhåll går det också att välja på möjligheten att använda fjärrkontroll för detta.

Köpinformation takfönster

Velux 042-14 44 50 www.velux.se
Swedac takfönster 0457-45 12 00 www.rebecco.se
Laholms Glas & Aluminium 0430-100 64 www.laholmsglas.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons

Redaktionen rekommenderar

05. maj 2006
 
Annons
Mer om Tak

"Hjälp – vårt undertak är i masonit"

Tak Hjälp – vårt undertak är i masonit. Hur ska vi isolera och inreda vinden, undrar en av våra läsare. Läs vår byggexpert Roger Nyströms svar här.

Många väljer fel papp till takrenoveringen

Tak Ska du byta eller renovera taket? Många lägger massor av tid och energi på ytskiktet men funderar inte så mycket på det som är ännu viktigare – underlag...

Lägga tak

Tak Ska du lägga nytt tak? Det finns mycket att tänka på vid valet av tak. Det är många aspekter som spelar in och det gäller att planera noggrant innan...

Akta ryggen i vinter – skotta rätt

Tak Snöskottningssäsongen är i full gång i stora delar av landet. Då gäller det att passa ryggen. - Man ska helst inte skotta snön, utan skjuta den framför sig, säger Cecilia Bergström, vice ordförande i Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation.

Stötta klena tak

Tak Snön tynger ner taken och klena konstruktioner som altantak kan brista. Vår byggskadeexpert Peter Bratt ger dig råd på hur du förhindrar att taket...

Husdoktorns recept för ett friskt hus

Tak Ett välskött hus vill vi ha! Här har läsarna röstat fram vilka delar av huset vi ska hålla ett extra öga på. Här får du veta vad du kan göra själv –...

Husdoktorns recept för ett friskt hus - tak och vind

Tak Fukt, otillräcklig ventilation och dåligt underhåll försämrar ditt tak. Regelbunden kontroll och fackmannamässig skötsel är viktigt.

Framtidens tak

Tak Går du i funderingar på att bygga nytt eller byta takbeläggning kan det kanske vara värt att vänta på vad framtiden har att erbjuda.

10 steg till friskt vinterhus!

Tak Nej, den här vintern vill vi inte ha några fasad- och takskador! Därför är det dags att resa stegen, ta fram verktygen och ge huset en ordentlig hälsoko...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons