Annons
 Ett takfönster släpper in tre gånger så mycket ljus som ett fönster i motsvarande storlek i en takkupa. Rum som tidigare varit mörka och känts trånga förvandlas till något helt annat.
Ett takfönster släpper in tre gånger så mycket ljus som ett fönster i motsvarande storlek i en takkupa. Rum som tidigare varit mörka och känts trånga förvandlas till något helt annat.

Takfönster ger ljus och rymd

Tak

Funderar du på att bygga ett takfönster? Att släppa in ljuset ovanifrån, från taket, ger inte bara ljus hela dagen utan öppnar också upp möjligheter för nya rum och nya ytor. Här kan du läsa om takfönster

Annons

Ofta är det mer ekonomiskt lönsamt att renovera och ta tillvara det hus man har än att flytta. Kanske finns det ytor i huset som man kan ta till när familjen växer, företaget flyttar hem eller man helt enkelt vill ha fler och större rum. Vinden är en av dessa ofta outnyttjade ytor. För många en bra förvaringsplats, javisst – men kanske också ett onödigt skrotupplag?

Dagsljus i mörkt passage
Nya rum behöver ljus. Men kanske inte bara nya rum, redan befintliga rum kan också behöva ett bättre ljusinflöde. Söker man mer ljus och en känsla av luft och rymd kan ett eller flera takfönster vara den lösning man söker. Tänkbara ställen för montering av takfönster kan vara en mörk passage i huset, i trappan, eller i en övervåning som känns mörk.

–Numera pratar man om takfönster med begreppet skylight, himlaljus, säger Mats Ohlsson på Velux. Ta till exempel ett enplanshus som har 15 till 18 graders taklutning och alltför ofta genomgående ett dåligt ljusinsläpp. Och alla dessa sjuttiotalshus som har urdåligt med ljus på övervåningen. Dessa huskonstruktioner kan få ett betydligt bättre ljusinsläpp med hjälp av takfönster som släpper in ljuset från himlen.

Lagom ljus sommar som vinter med ett takfönster
Möjligheterna till variation är många. Det går att placera flera takfönster bredvid varandra för att på så vis öka ljusinsläppet. Man kan också förlänga takfönster med ett så kallat fasadfönster och på så vis förhöja upplevelsen av rymd och ljus. Men tänk också på att det kan bli för mycket ljus. Om sommaren när solen står högt vill man ibland skärma av och skugga ner. Allt beror på vad rummet ska användas till – och när det används. Ett vanligt gavelfönster ger inte alls samma ljuseffekt som ett takfönster, eller fler, säger Mats Ohlsson. Ett takfönster passar alltid. Men Sverige är ett u-land när det gäller takfönster. I mångt och mycket är det en fråga om byggtraditioner och i Sverige väljer man ofta takkupa. Men man ska komma ihåg att ett takfönster ger tre gånger så mycket ljus som än takkupa.

Men hur är det ifråga om läckage, de flesta genomföringar är ofta problemfyllda?

–Det är mycket sällan takfönstret som läcker, svarar Mats Ohlsson. Om det är problem så är det i sargen runt om. Beträffande läckage så är dagens bestämmelser och konstruktioner både hårdare och säkrare än förr. De flesta takfönster har även genomtrampningsskydd, vilket innebär att man faktiskt kan stå på glaset utan att det går sönder.

Frågor och svar om takfönster

Vad kostar ett takfönster? Ett standard takfönster med utvändig aluminiumplåtar och vitmålat invändigt i storlek 78 x 140 centimeter inklusive monteringspaket med utvändiga plåtar, isoleringsram och fönsterkrage kostar cirka 5 000 kronor (pris från Velux).

Kan man sätta in ett takfönster själv? Om man är händig kan man mycket väl göra det. Men tänk i synnerhet på att gå igenom monteringsanvisningen ordentligt innan du börjar själva montaget.

Om man har ett gammalt takfönster — hur kan man se om det om det är okej, eller om det behöver bytas? Oftast är det montaget som behövs bytas då de gamla fönsterna sitter på en sarg. Gångjärnen eller packningarna kan också vara slitna eller dåligt smörjda. I de gamla fönstrena satt det enkelglas eller dubbelglas men numera används energiglas. Glaset i takfönster från Velux har ett U-värde på 1,2 och hela konstruktionen 1,5.

Hur tvättar man takfönster? Takfönster är oftast vändbara 180 grader så att man kan putsa dem inifrån. Men man ska också tänka på att ett takfönster utsätts för betydligt mer väta än ett fasadfönster och rengör sig själv bättre än ett fasadfönster. Insidan får man dock putsa själv.

Vilka olika typer av solskydd finns det och hur fungerar dessa? Som solskydd finns markiser att montera på utsidan, dessa följer glaset och stänger ute värmen. Men sen finns vanliga gardiner såsom till exempel rullgardiner och mörkläggningsgardiner. Eftersom ett takfönster ibland eller oftast är utom räckhåll går det också att välja på möjligheten att använda fjärrkontroll för detta.

Köpinformation takfönster

Velux 042-14 44 50 www.velux.se
Swedac takfönster 0457-45 12 00 www.rebecco.se
Laholms Glas & Aluminium 0430-100 64 www.laholmsglas.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons

Redaktionen rekommenderar

5 maj 2006

0 Kommentarer

0

Trendigt på taket

Ska du lägga nytt tak? Platta pannor, skiffer eller inbyggd ljuddämpare. Valen är många när det är dags att byta tak.

3

Reparation av takrännor och stuprör

Om vatten tränger ut genom otätheter i rännor och stuprör, kommer grundmurar och väggar att bli nerstänkta och fula. Att ha bra hängrännor och stuprör...

0

Sänk taket!

För mysigt inomhusljus är det spännande att laborera med spotlighter. Men för en säker installation måste du först sänka taket!

3

Lägg nytt tak

Ibland talar man om taket som den femte fasaden, men egentligen är det relevantare att tala om den första. Det är ju taket som får ta emot de värsta...

1

Bygga en farstukvist

Att bygga till en farstukvist är både praktisk och trevlig. Praktisk därför att man är skyddad under tak när man ska låsa up dörren, ställa ifrån sig...

0

Här hittar du begagnat taktegel

Dags att lägga om taket? Här är surftipsen för dig som vill köpa begagnat taktegel. Vissa av företagen säljer även via internet.

0

Byt innertaket själv

Om du ändå håller på att renovera - passa på och se till att du får ett innertak som är snyggt. Här visar Vi i Villas egen snickare Jan Ohlis hur du...

0

Lägga torvtak

Att lägga ett torvtak är faktiskt enklare än man skulle kunna tro, och roligt är det också att kunna göra något annorlunda.

1

Husets nödvändiga paraply

Ingen åtgärd i huset lönar sig så mycket som att se till att taken är välskötta och i god kondition.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons