Sedumtak – allt du behöver veta

Nyfiken på gröna tak? Sedumtak är ett spännande tak med levande växter som använts i Sverige och Skandinavien i många år!

Bild: Ekologiska byggvaruhuset

Skulle du råka skada någon av växterna sprider de runt omkring oftast ut sig och tar över den tom…

Bild: Fiskarhedenvillan

Villa Björken från Fiskarhedenvillan är Sveriges första enfamiljshus som är ett godkänt passivhus…

Bild: Vegtech

Ett sedumtak kan läggas på ett helt tak eller bara på en del.

Svenska NaturTak

Bild: Svenska NaturTak

Sedumtak i olika nivåer.

Bild: VegTech

Sedumtak från Veg Tech på ett modern trähus.

Bild: Ekologiska byggvaruhuset

Olika leverantörer kräver olika maxlutning på taket för att lämna garanti på sina sedumtak.

Bild: Vegtech

Ett sedumtak på ett hus med svart fasad blir en cool kontrast.

Bild: Ekologiska byggvarhuset

Frodigt sedumtak från Ekologiska byggvaruhuset.

Bild: VegTech

Många väljer att anlägga sedumtak på mindre hus som garage.

Benämningen Gröna tak är ett samlingsnamn som innefattar allt från takträdgårdar till naturtak med gräs och sedumtak – helt enkelt tak med levande växter som takbeläggning. Tak med växtlighet har använts länge i Sverige och idag hittar vi sedumtak på så väl timmerstugor som moderna funkisradhus.

Till växtfamiljen sedum hör örter och suckulenter, som fetknopp och fetblad, som tack vare att de inte har djupa rotsystem klarar sig med ett tunt lager jord och inte riskerar att förstöra taket under. De är också tåliga för torka. Växterna kan under året skifta i rött, rosa, gult, vitt och grönt.

Miljösmart med sedumtak 

Sedumtak är på många sätt miljövänligt; Det minskar risken för översvämning vid plötsliga skyfall, det tar upp och binder föroreningar i luften, det isolerar byggnaden året runt vilket ger en jämnare inomhustemperatur, det skyddar takets tätskikt mot UV-strålning och det dämpar buller. Det är möjligt att odla ett eget sedumtak men det kräver en hel del kunskap och många väljer prefabricerade vegetationsmattor som läggs ut.

Läs mer: Grönskande tak

Så läggs ett sedumtak

Som underlag till sedumtaket läggs en takpapp eller annat godkänt tätskikt av hög kvalitet, det måste vara ett tätskikt godkänt för svenskt klimat och den taklutning det handlar om och det räcker inte bara med exempelvis vanlig underlagspapp. Vid takfoten monteras ett kantavslut så att vegetationen inte eroderar och en fotplåt så att överskottsvatten kan rinna ned i hängrännan. I nästa steg läggs ett dränerande eller fukthållande lager. Om taket har mindre än 2-4 graders lutning krävs en matta som dränerar bort vattnet så att inte växterna blir dränkta samt för att minska belastningen på taket. Vid större taklutning väljer man istället en fukthållande duk för att växterna inte ska torka. Efter detta läggs ett lager med särskild takjord med låg vikt och på det den prefabricerade sedummattan eller sedumsticklingar.

Nylagt sedumtak

Ett nylagt sedumtak ska efter anläggning vattnas igenom och gödslas med ett långtidsverkande gödsel (om det inte är leveransgödslat). Taket bör även gödslas en gång per år de två efterföljande åren. Efter detta bör du följa din leverantörs instruktioner om gödsel. Om vädret är mycket torrt (under omkring 4-6 veckor) kan sedumtaket behöva vattnas. Plantorna behöver normalt sett aldrig bytas. Om någon dör sprider de intilliggande oftast ut sig och när sedumen blommar fröar den av sig och i de glesa partierna gror fröna.

Läs mer: 6 saker att tänka på innan du köper nytt tak

Lutningen viktig

Olika leverantörer har olika krav på hur mycket lutning ett tak får ha för att vara lämpligt för sedummattor. De flesta rekommenderar inte en större lutning än 27 grader. Tjockleken på de vanligaste, prefabricerade sedumtaken sträcker sig från ett par centimeter upp till 15 centimeter. Det är dock värt att tänka på att ju tjockare taket är desto tyngre blir det och det vanligaste för villor är tak som bara är några centimeter tjocka.

Hur gör man med snötskottning?

Sedumtaket skyddar tätskiktet och när man skottar snö bör undvika att sätta skyffeln i växterna. Det bästa är att lämna några centimeter snö och skulle man råka förstöra någon växt löser det sig oftast med att växterna runt omkring sprider ut sig desto mer.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar