Snyggare staket med rätt skötsel
Förena nytta med nöje och ta en promenad runt staketet någon skön, solig vårdag. Regelbunden översyn och underhåll gör att ditt staket håller sig fräscht längre, här berättar vi hur.
Ett staket är inte bara till för att avgränsa en egendom, stänga ute ovälkomna gäster och hålla exempelvis barn och husdjur kvar på tomten. Staketet är också en detalj som ger karaktär åt huset, antingen genom att understryka arkitekturen, eller utgöra en spännande kontrast.
Men ett vanskött staket gör ingen lycklig. Är staketet trasigt fyller det inte sitt praktiska syfte, är det fult för övrigt - slitet, med flagande färg eller mögelangripet - försämrar det intrycket av både huset och trädgården.

Vitmålade, spetsiga toppar på trästaket är inte bara klassiskt vackert och gör det mindre klättervänligt, det ger också en bättre avrinning och mindre risk för röta. Foto Susann Gson Engqvist
Håll efter möglet på trästaketet
Trästaket angrips lätt av algpåväxt och mögel, oftast svartmögel som ser ut som små prickar. Det är egentligen inte farligt för träet, men ser inte så trevligt ut. Mindre angrepp tvättas bort med diskmedel och skurborste, undvik högtryckstvätt som kan skada träfiber. Räcker det inte med diskmedel kan du prova med ett rengöringsmedel som exempelvis miljösäkra Alcros Delfin Allrent eller Delfin Grovrent om du efteråt ska måla om staketet. Får du fortfarande inte bukt med prickarna finns särskild alg och mögeltvätt som är effektivt, men se upp, det kan etsa glas, till exempel glasögon, samt aluminium. Tvätta av staketet regelbundet så minskar risken för mögel och alger. Undvik växtlighet på eller vid staketet på den skuggigaste delen då fukten gör att mögel lättare får fäste. Vill du smycka staketet med växter så välj helst växter som vissnar ned efter säsongen. Då får träet "vila" över vintern och översyn samt underhåll blir enklare.
Ett målat trästaket måste förr eller senare målas om, och helst då förstås senare. Välj gärna en fönsterfärg till staketet, den är särskilt väder- och fukttålig och finns numera i mänger av kulörer. Rengör noga (slamfärgat staket, typ Falu rödfärg, behöver bara borstas av)och måla aldrig i full sol eller när det finns risk för dagg eller regn inom cirka fem timmar efter avslutad målning. Dagar med mycket pollen i luften är inte heller bra målningsväder.
Ett trästaket är relativt enkelt att laga om det går sönder, ofta är det bara att ta bort den skadade plankan och ersätta med en ny. Glöm inte att grundolja ändträet.

Ett Gunnebostaket är i princip underhållsfritt och väljer du rätt höjd passar det dig som vill att hunden ska stanna kvar på tomten. Foto Gunnebo.

Ett modernt, varmgalvaninserat, pulverlackerat smidestaket behöver du antagligen inte måla om de närmaste 25 åren. Foto Susann Gson Engqvist.
Nästan underhållsfritt med metall
Ett metallstaket kräver inte mycket underhåll, i alla fall inte särskilt ofta. Materialet i sig är starkt och färgen har ofta lång livslängd. Trådstaket av förzinkad ståltråd, som exempelvis Gunnebostängsel, finns både plastbelagt i exempelvis grönt eller svart eller metallrent. Ett sådant staket är i princip helt underhållsfritt och med en livslängd på uppemot femtio år om det inte utsätts för mekanisk åverkan. Behöver du byta ut en del av ett Gunnebostaket finns särskilda clips som du enkelt skarvar på den nya delen med. Ett högkvalitativt, modernt smidesstaket som är varmgalvaniserat och pulverlackerat har också lång hållbarhet, troligen flera decennier.

Hammerite metallfärg går att måla direkt på rost, pris cirka 130 kr/250 ml.

Alcros Mekanlack Aqua är en vattenburen metallfärg, pris cirka 290 kr/liter
Var noga med rostskyddet
Äldre smidesstaket flagar inte färgen på i första taget heller, men med tiden uppstår ofta småskavanker och mindre rostangrepp och färgen mattas. Att måla om ett gammalt smidesstaket gör verkligen stor skillnad estetiskt! Hammarlack är en klassisk täckfärg för metall och ger en vacker emaljliknande yta med hammarslagsffekt.
Tvätta staketet först och skrapa bort eventuell löst sittande färg och rost. Det är inte säkert att du behöver slipa plåtrent för att färgen ska fästa, tvärtom kan det vara bra att behålla det gamla rostskyddet. Följ alltid färgtillverkarens anvisningar, ibland behövs grundmålning med rostskydd, ibland inte.
Ska du slipa stora ytor och inte bara något enstaka skavank bör du använda munskydd, gamla smidesstaket är ofta rostskyddsmålade med blymönja (orangerött) som är giftigt att andas in. Är smidesstaketet mycket slitet kan det behöva blästras innan ommålning, då krävs att metallen grundmålas med rostskydd.
Måla flödigt eller i flera skikt. Måla aldrig i full sol eller när det finns risk för dagg eller regn inom cirka fem timmar efter avslutad målning. Undvik även målning blåsiga dagar då damm eller pollen i luften kan ge en knottrig yta på färgen.

Kanske det enda staket som åldras med värdighet och egentligen bara blir vackrare med åren utan underhåll är en klassisk, svensk gärdesgård. Foto Susann Gson Engqvist
Slutligen, glöm inte att smörja gångjärn, trycke och eventuellt lås i grinden regelbundet, samt se till att grindstolpar och fästen är hela och stadiga. Att ta en vandring längs staketet varje vår och höst är ett bra sätt att förebygga större framtida problem.
Redaktionen rekommenderar
Bygg staket som Martin Timell
Staket och grind Följ Martin Timells tre-stegs-guide till ett snyggt och enkelt staket i trädgården.
Bygga gärdesgård - så funkar det!
Staket och grind Vill du ha ett staket med lång livslängd som du slipper måla om och som åldras vackert? Med praktiskt taget ingen miljöpåverkan utan som snarare gynnar...
Grindar för alla smaker
Staket och grind Den är det första du möter när du kommer och det sista du ser när du går. Det handlar naturligtvis om grinden - ett stycke svensk trädgårdshistoria.
Bygga plank runt bakgården
Staket och grind Att hägna in en del av trädgården är en bra idé om du vill gömma till exempel fula soptunnor eller skapa en insynsskyddad vrå. Här visar vi en stilren plankbygge du enkelt snickrar själv.
Snygg enkelgrind
Staket och grind Så här bygger du din egen grind. Med Leif Qvists handledning kan du få kvarterets snyggaste - och du kan göra den själv!
Mura egen stenmur
Staket och grind Ska du bygga en mur eller stödmur själv? Här får du goda råd på vägen.
Bygg plank mot insyn och buller
Staket och grind Alltför nyfikna grannar eller för bullrig väg? Ja, det finns många tillfällen då ett ordentligt plank är önskvärt. Men det finns en hel del att veta innan du smäller upp ett själv!
Bygg en grind
Staket och grind Så här bygger du grinden till staketet i artikeln Bygg ett naturligt staket i Vi i Villa nummer 4/2011.
Bygg ett naturligt staket!
Staket och grind Det liknar ett vanligt staket – men är det inte. Träet är inte tryckimpregnerat och alla organiska lösningsmedel har ersatts med rena naturprodukter....